1 de 10

Rubén Viñuales: «No tanco la porta a ampliar el govern de Tarragona en un futur»

El cap de llista del PSC, guanyador de les eleccions municipals a Tarragona, serà investit alcalde aquest pròxim dissabte

Rubén Viñuales serà investit alcalde de Tarragona aquest pròxim dissabte. | Antonio Ramos
per Antonio Ramos Llauradó, Tarragona | 12 de juny de 2023 a les 06:00 |
Rubén Viñuales (PSC) serà investit alcalde de Tarragona aquest pròxim dissabte 17 de juny, en el marc del ple de constitució de la nova corporació municipal. El futur batlle de la capital tarragonina va guanyar les eleccions del passat 28 de maig amb nou regidors, tres més que Esquerra, i en no haver una majoria alternativa rebrà la vara d'alcalde, retornant el poder als socialistes quatre anys després.Parlem amb ell pocs dies abans d'un dels millors dies de la seva trajectòria política i ens anuncia que el 19 de juny deixarà el seu escó al Parlament de Catalunya. Assegura que encara no s'ha acostumat al tractament d'alcalde i mostra ma estesa a la resta de formacions polítiques del ple municipal de l'Ajuntament de Tarragona, amb excepció de Vox, a qui tanca la porta per a qualsevol qüestió.

En aquest sentit, Rubén Viñuales, que el 2015 i el 2019 va ser el cap de llista de Ciutadans, serà el cinquè alcalde de Tarragona des de la recuperació de la democràcia, després de Josep Maria Recasens (PSC), Joan Miquel Nadal (CiU), Josep Fèlix Ballesteros (PSC) i Pau Ricomà (ERC).

 

"Ser alcalde de la meva ciutat em provoca un sentiment de responsabilitat"

- Quines sensacions té pocs dies abans de ser investit alcalde de la seva ciutat?
- Doncs un sentiment de responsabilitat. Ara estic ja una mica més tranquil perquè tinc el cartipàs bastant elaborat. Tenim també el sistema gerencial que és un canvi radical pel que fa a l'administració local, també bastant embastat. I això ja em dona pau de veure també que tinc una foto bastant àmplia de la situació de l'Ajuntament.


- Actualment és diputat al Parlament. Deixarà el seu escó?
Sí, deixaré de ser diputat el 19 de juny.

 

Rubén Viñuales va ser el gran guanyador de les eleccions municipals del passat 28 de maig a Tarragona. Foto: Neus Bertola/Mar Rovira/ACN


- Ha demanat hora el president de la Generalitat?
- Encara no soc alcalde, però dos dies després de les municipals vaig coincidir al Parlament amb el president Aragonès. Ens vam saludar, em va felicitar, vaig dir-li que m'agradaria demanar-li una cita i em va dir que tenia intenció de trobar-se amb els alcaldes i alcaldesses de les ciutats més importants.

- És un contratemps la convocatòria d'eleccions generals el pròxim 23 de juliol?
​- Per nosaltres no. No ho ha de ser. A tot ens va agafar per sorpresa, ni 24 hores després de les municipals. Crec que la cara de l'Àngels Barceló ens representava a molts. Però, crec que el president Sánchez va fer el que havia de fer, va prendre la decisió més intel·ligent, i nosaltres hem de treballar per Tarragona. Volem que guanyi el president Sánchez, perquè a Tarragona va fer el tancament de campanya de municipals, cosa que no havia passat mai en democràcia. I evidentment tindríem moltes oportunitats de fer moltes coses a Tarragona amb el president Sánchez.
 

"La situació actual no permet un govern més ampli"

- Per què decideix governar solitari?
- La situació és complexa per arribar a pactes en tan poc de temps. És cert que tinc una total i absoluta voluntat de ser generós, perquè crec que l'oposició serà també generosa amb la ciutat. Seran responsables i així ho he rebut de tots. Crec que ara això és idoni. No ens tanquem a poder ampliar el govern en un futur.

- Serà després de les eleccions generals?
- No tinc una data. El que sí crec és que l'oposició hauria d'entendre que si vol sumar-se al projecte, jo estic encantat, però no han d'autoexcloure's mútuament. I crec que la situació actual no permet fer un govern més ampli.

- Creu que nou regidors són suficients per tirar endavant el govern?
- Es pot fer, però també és cert que per això hem creat aquest sistema gerencial. El que fa falta és això. També hi ha una visió més tècnica de les àrees.
 

Imatge dels nou regidors del PSC que formaran part del nou govern municipal de Tarragona. Foto: PSC Tarragona


- Parla d'aquest sistema gerencial. Per què és necessari?
- Perquè a vegades et perds en el dia a dia. Encara que tinguessis 27 regidors al govern, et perds em el dia a dia i no hi ha ningú que pugui arribar a tot. Respecte a la gerència de serveis generals, ens ha de permetre agilitzar l'administració local, que és un dels grans reptes que tenim com a ciutat. Ens ha de permetre també racionalitzar els nostres recursos humans i guanyar eficiència a l'administració.

En urbanisme ens cal una figura que executi coses tan importants com les llicències. I en aquest àmbit també ens cal un director o directora del POUM. Finalment, la de promoció econòmica en ajudarà a generar i atreure tot aquest talent, empreses tecnològiques, etc. per guanyar també en l'àmbit econòmic, en IAE, en riquesa de la ciutat.

- Tenen decidides les persones?
- No, farem un procés selectiu.

- Quan vol que comencin a treballar?
- Vull que comencin al més aviat possible i ja he buscat els diners per tal de dotar econòmicament aquestes places sense gastar més, sense augmentar massa salarial. En aquest sentit, el procés selectiu seran entre dos i tres mesos.
 

"El traspàs de govern amb l'alcalde Ricomà està sent exquisit"

- Per què tria José Luis Calderón com a cap de gabinet?
- Qualsevol que el conegui sap que és un home metòdic, és intel·ligent, és un gran jurista, és una persona de fiar, és una persona molt moderada. Té el caràcter idoni per a aquesta nova etapa i ocupar aquest càrrec.

- Com està sent el traspàs de govern?
- Per part dels regidors i regidores d'Esquerra, molt bé. Per part de l'alcalde de Ricomà, un tracte exquisit, de veritat, ho haig de reconèixer. Tots els d'Esquerra, el Jordi Fortuny es reunia fa uns dies amb la consellera Mascaró durant cinc hores per tal de fer el traspàs d'àrees molt importants que portava ell. També la Mary López o el Xavi Puig, i els consellers de Junts també molt bé, el Dídac Nadal i l'Elvira Vidal. Així mateix la consellera Guzmán, que no tinc paraules per la seva feina. En canvi, la CUP no ha volgut.

- Suposa un problema, això?
- No, perquè tenim grans tècnics, tenim molt clar també el que volem fer.

- Com han estat les converses amb la resta de formacions polítiques?
- Molt amables. Total predisposició per sumar per la ciutat. Sempre que parlo de tots, no hi entra Vox. Hi hem parlat respecte a les situacions de l'Ajuntament, de quin despatx els hi toca, de quina situació tenen en la representació de les empreses, etc. Però, més enllà d'això, entenem que són visions antagòniques de projectes polítics i vitals.
 

"Tenim clar que una de les grans prioritats és l'espai públic"

- Quina serà la primera decisió del seu govern?
- El primer que faré el dilluns i el dimarts, és visitar tots els treballadors i treballadores de l'Ajuntament. Tant els que presten serveis directament, com aquells que són de concessionàries. Si hi ha un cap nou, a mi m'agradaria que vingués a presentar-se. Això dedicaré els primers dos dies, perquè són 1.200 directes i centenars d'indirectes, crec que en dos dies tindré temps, i després començar a prioritzar.

Tenim clar que una prioritat és la millora de l'espai públic, i això implica també prioritzar amb els fons Next Generation i també amb aquelles inversions que ajudin precisament a això, a millorar l'espai públic, la neteja, la seguretat, la jardineria, tot. Òbviament, aquestes són les més immediates i urgents

Però també hem de treballar en projectar què farem a la Tabacalera, al Banc d'Espanya o per tirar endavant la transició energètica.
 

Selfie de Pedro Sánchez, Salvador Illa i Rubén Viñuales a Tarragona. Foto: Neus Bertola/Mar Rovira/ACN- S'ha fixat els objectius dels primers 100 dies?
- Sí. He demanat als meus consellers i conselleres de govern un document que consta de tres parts. Una és l'estat actual de les seves àrees, una segona part amb les accions a fer els 100 primers dies i una tercera que és un pla estratègic a quatre anys. Farem un cronograma d'allò que volem fer basat en aquests documents

- Grans projectes o desencallar tot el que s'arrossega?
- Desencallar tot el que s'arrossega ja són grans projectes. Des d'agilitzar l'administració local, el Banc d'Espanya, la Tabacalera, la Savinosa o la Ciutat Residencial. Per això entre les competències d'alcaldia m'he quedat aquests projectes importants que requereixen el lideratge de l'alcalde, per tal que puguin ser algun dia realitat.
 

"El nou contracte de la neteja és un problema seriós"

- També s'ha quedat seguretat?
- Sí, era una promesa que vaig fer. Crec que aquesta millora de l'espai públic té una part molt important, que és la seguretat. Tenim molt a fer i vull tenir paraules sinceres d'agraïment a la consellera Guzmán, perquè ha fet una molt bona feina i ho deixa tot molt ben encarrilat.

- Es retirarà l'Ajuntament com a acusació particular en el cas Inipro?
- Òbviament. És una acusació que es va fer política per part de l'Ajuntament, i de manera extemporània, així que no té cap sentit. És absurd l'argument que donaven que érem perjudicat civil. Així que la retirarem.

- La nova licitació del contracte de la neteja s'ha paralitzat. Què faran?
- És un problema seriós. Encara que avui adjudiquessin, entraria la nova empresa d'aquí a un any i mig. El problema que hi ha és que aquest plec que està suspès, hem de valorar si refem algunes de les parts perquè pot endarrerir molt i molt tot el procediment. I la neteja és un greu problema que hi ha a la ciutat.- Espera, tenir el consens necessari per desencallar la qüestió?
- Jo crec que sí. Òbviament crec que Esquerra diu que ho fa tot bé i en aquest cas, no hi compto, però sí que hi ha altres forces que podem generar unes majories alternatives en aquest cas. La meva tasca és explicar-ho i motivar-ho tot que sí és bo per Tarragona hagin de votar que sí.

- Està previst enderrocar la Plataforma del Miracle en el segon semestre de l'any. Tirarà endavant?
- I tant. Hi ha diferents projectes finançats pels fons Next Generation, gestionats pel Julio Bondia, que és un gran professional. En aquest sentit, hi ha el GreenBelt'26, el Tarragona entre Blau i Verd, i un dels paràmetres que hi ha és el tema d'enderrocar la Plataforma del Miracle.
 

"Durant el nou mandat es veuran canvis substancials a la ciutat"

- Com afrontaran la redacció del nou POUM?
- Hem de veure en quina situació estem. El 2025 s'acaben les normes subsidiàries, això és un problema. Parlarem amb la Generalitat per tal d'ampliar-les si no arribem. És profundament il·lús creure que arribarem al 2025 amb un POUM fet i aprovat. Per això hem de veure quines parts aprofitar. Hem d'entendre que l'urbanisme té una part política i que és una competència municipal. Estem treballant en la recerca d'un director del POUM perquè es dediqui exclusivament a això, perquè és un tema que em preocupa moltíssim.

- Es pot aprofitar part del POUM del 2013?
- Hi ha algunes coses que sí, altres que no. Hem de tenir en compte el canvi climàtic, els materials, les zones verdes... Hem de tenir moltes coses en compte. Per això crec que hem de mirar què s'ha fet exactament i veure què podem aprofitar. No oblidem que el POUM del 2013 ja protegia la l'Anella Verda o la platja Llarga. En aquest sentit, puc dir que hi ha coses que ens agraden.

- Per acabar, quin missatge donaria als tarragonins i tarragonines abans d'iniciar el mandat?
- Que ens espera en una època molt bona per Tarragona, però els demano una mica de paciència. A la gent que em trobo pel carrer li explico que ens doni una mica de marge, perquè crec que durant aquest mandat veuran canvis substancials a la ciutat.
Participació