La Carretillada clou un Sant Pere estroncat pel risc de pluja

S'ha optat per suspendre la tornada a la Prioral i les ballades finals, decisió polèmica dins del Seguici Festiu

La Tronada de la Professó ha sigut, pràcticament, l'últim punt del guió que s'ha seguit com estava previst
La Tronada de la Professó ha sigut, pràcticament, l'últim punt del guió que s'ha seguit com estava previst | Laia Solanellas / Ajuntament de Reus
29 de juny del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 11:34h

Si la primera Tronada d'aquesta Festa Major de Sant Pere de Reus va petar a empentes i rodolons, el final de festa no ha sigut més plàcid. La Professó, que havia començat amb bon ritme, però s'ha anat alentint, ha acabat de manera abrupta a causa del risc de pluja continuada. Finalment, i sense que la majoria d'Elements Festius hagin tancat la jornada, la Carretillada del Ball de Diables hi ha posat punt final.

La Professó s'ha desenvolupat sense problemes, els Xiquets de Reus han tornat a fer arribar el pilar caminant a l'Ajuntament i la darrera Tronada de Sant Pere ha petat com pertocava. A continuació, el Seguici Festiu torna a acompanyar la imatge de Sant Pere des de la plaça del Mercadal fins a la Prioral. A la porta del temple només hi han arribat el Ball de Diables, el de Pere Joan Barceló (els Trabucaires), el Drac i la Víbria.

El primer ram d'aigua ha interromput la baixada, amb Elements Festius resguardats a l'entrada de Centre de Lectura, com el Basilisc i el Lleó, als porxos de la plaça del Mercadal, com els Gegants, i altres dins de l'Ajuntament. També s'hi ha refugiat el bust de Sant Pere. Malgrat que la pluja ha afluixat, s'ha optat per no reprendre la baixada.
 

El bust de Sant Pere i l'Àliga a l'entrada de l'Ajuntament, esperant la decisió sobre el final de la Professó Foto: Laia Solanellas

 

La decisió de suspendre la tornada, sense consens

Amb el terra mullat, malgrat que havia parat de ploure, i diverses previsions que apuntaven a un aiguat més intens, els Elements Festius han acabat de manera abrupta la participació en la Festa Major de Sant Pere d'enguany. Una decisió que no comparteixen tots els integrants del Seguici Festiu, i alguns apunten que, encara que fos mullant-se una mica o esperant una estona, haurien pogut i preferit acabar d'arribar a la Prioral.

Altres sí que han defensat aturar-ho, considerant que era arriscat continuar. La figura del Sant s'ha retornat a la Prioral acompanyada únicament de la comitiva d'autoritats. Entre els moments en els quals es prenia la decisió i l'estona posterior, al centre de Reus s'han vist escenes de tota mena.

Els músics que acompanyaven el Basilisc i el Lleó han amenitzat l'estona tocant per al públic del carrer Major. Alguns balls i figures han optat per retirar i anar a desar la imatgeria. Alguns Elements Festius han acabat ballant dins de l'Ajuntament, i a altres no se'ls ha permès continuar amb les ballades.
 

L'encesa del Drac i la Carretillada del Ball de Diables han posat punt final a la Festa Major de Sant Pere Foto: Laia Solanellas / Ajuntament de Reus

 

El Drac i els Diables tanquen la Festa Major de Sant Pere 2023

Quan tot el Seguici ha quedat desat o resguardat al palau consistorial, l'interès s'ha dirigit cap a la Carretillada del Ball de Diables. Feia una estona que no plovia i s'ha anunciat que, si el terra s'eixugava, es tiraria endavant. Finalment, i després d'una espera que el públic de plaça ha considerat excessivament llarga, s'han apagat els llums i el Drac ha fet la seva encesa.

A continuació, el Ball de Diables ha posat el punt final a la Festa Major de Sant Pere 2023 amb un espectacular esclat de pirotècnia que ha rebut diverses ovacions del públic. Quan ha acabat, i mentre la plaça pràcticament ni s'havia començat a buidar, la pluja ha tornat a fer acte de presència provocant la cloenda definitiva d'aquest 29 de juny.
 

Carles Pellicer ha encès novament una Tronada, aquesta vegada com a convidat Foto: Laia Solanellas / Ajuntament de Reus

Pellicer torna a encendre la Tronada, ara com a convidat

Fins al tram final, el guió del dia de Sant Pere a Reus s'havia seguit sense alteracions. El Ball de Diables, els grups de grallers, els Trabucaires i la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia han despertat la ciutat amb les Matinades. Els 29 avisos pirotècnics i la cercavila dels Gegants han acabat de traslladar l'activitat fins a la plaça del Mercadal.

Abans de l'actuació de Lluïment del Seguici Festiu, el Bou enflocat ha fet acte de presència, engalanat com a tret identificatiu del dia de Sant Pere. El col·lectiu que el porta, a més, ha regalat les flors al Ball de Cavallets per commemorar el seu 25è aniversari. A les onze del matí, una plaça del Mercadal força plena tot i el sol que queia, ja esperava la Tronada.
 

Sandra Guaita havia convidat Carles Pellicer i els regidors sortint de l'Ajuntament a l'encesa de la tercera Troanda Foto: Laia Solanellas / Ajuntament de Reus


Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, havia convidat l'exalcalde i els regidors sortints del consistori a l'encesa. Així doncs, Carles Pellicer ha encès novament una Tronada, aquesta vegada com a convidat. L'han acompanyat al mig de la plaça Hèctor Fort (PSC), Montserrat Vilella i Hipòlit Montseny (Junts per Reus), Edgar Fernández (CUP) i Òscar Subirats (ERC).
 

A l'exalcalde l'han acompanyat alguns regidors sortint del consistori Foto: Laia Solanellas / Ajuntament de Reus


Amb un ritme ràpid i sense aturar-se, la Tronada ha certificat que la del dia 24 de juny quedarà convertida en una anècdota. A continuació han sigut les ballades de lluïment del Seguici Festiu qui han pres el protagonisme. Especialment la primera, la del Ball de Diables, que no solen participar-hi.
 

Els Xiquets de Reus han culminat el matí del dia de Sant Pere a Reus Foto: Laia Solanellas / Ajuntament de Reus


Les actuacions matinals s'han dut a terme més de pressa del que sol ser habitual, i els Xiquets de Reus han començat la seva actuació tan bon punt l'Àliga ha sortit de la plaça del Mercadal després de fer el ball solemne llarg. Els de la camisa avellana han descarregat un tres de vuit, un quatre de vuit i un dos de set per rematar l'actuació amb un pilar de cinc en el qual l'enxaneta ha passat al balcó de l'Ajuntament.