1 de 10
Medi ambient

L'arribada de pols africana activa un avís a tot Catalunya per contaminació atmosfèrica

Els nivells de partícules s'han disparat i la previsió indica que la situació persistirà les properes hores

S'ha activat un avís preventiu per alta contaminació. | Víctor Fernández/Europa Press
per TarragonaDigital, Tarragona | 12 de juliol de 2023 a les 11:41 |
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a tot Catalunya.

Els nivells de partícules s'han disparat per una intrusió de pols africana i són moderats a bona part de les estacions de la xarxa de vigilància. La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dimarts van ser superiors al valor de 50 µg/m³ en més de 30 punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica de tot Catalunya i aquest matí els nivells continuaven elevats. La previsió indica que la situació ha de persistir les properes hores i les condicions de dispersió no milloraran significativament. 


La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Crida a la ciutadania per extremar les precaucions


L'avís, que és la fase prèvia a la possibilitat d'un episodi ambiental, comporta recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents, indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transport públic davant del vehicle privat o notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.  


La Generalitat recomana a la ciutadania prevenir les emissions i reduir l'exposició amb actuacions com ara prioritzar el transport públic o els trajectes a peu o amb bicicleta i reduir els desplaçaments amb vehicle privat, treballant a distància si és possible. També recomana disminuir l'exercici físic a l'aire lliure.
També hauries de llegir
Fa 11 setmanes

Nit d'insomni: La Conca de Barberà viu un esclafit càlid

Participació