Arrenca el nou mandat de la Diputació de Tarragona

L'ens supramunicipal s'ha constituït aquest dimecres amb l'elecció de Noemí Llauradó com a presidenta

La constitució del ple de la Diputació de Tarragona s'ha celebrat aquest migdia.
La constitució del ple de la Diputació de Tarragona s'ha celebrat aquest migdia. | Diputació de Tarragona
19 de juliol del 2023
Actualitzat a les 18:01h
La Diputació de Tarragona ha celebrat aquest dimecres al migdia el ple de constitució del mandat 2023-2027. La republicana Noemí Llauradó ha estat elegida presidenta de l'ens supramunicipal amb els vots d'Esquerra i el PSC, les dues forces amb major representació després de les eleccions municipals del passat 28 de maig. D'aquesta manera, la reusenca inicia el seu segon mandat al capdavant de la institució provincial.

En la seva intervenció, Llauradó ha manifestat "el compromís per continuar treballant per tots i cadascun dels municipis, ciutadans i ciutadanes". La presidenta ha assenyalat que ho farà amb "consens amb les forces amb valors democràtics que tenen representació". En aquest sentit, ha dit que "comença un mandat que estarà ple de reptes i oportunitats que haurem de saber aprofitar per continuar progressant, sense cap municipi quedi al marge".

Noemí Llauradó ha destacat "el paper fonamental de la Diputació per fomentar el desenvolupament social i econòmic del nostre territori". La presidenta ha destacat "els reptes i oportunitats per reforçar les deu comarques, perquè Tarragona és una de les zones amb major qualitat de vida, motiu pel qual buscarem les aliances necessàries per assolir aquest objectiu".
 

La constitució del ple de la Diputació de Tarragona s'ha celebrat aquest migdia. Foto: Diputació de Tarragona



La màxima mandatària de l'ens supramunicipal ha afegit que "hi ha moltes realitats, amb municipis petits i també grans. Per això, hem de buscar l'equilibri entre les necessitats dels municipis petits i els anhels de les ciutats més grans". En aquest àmbit, ha destacat "l'equilibri territorial, amb el manteniment i construcció d'infraestructures de mobilitat i comunicació, i amb el foment de l'habitatge".

En àmbit intern, Llauradó ha posat com a uns dels grans reptes la simplifació administrativa de l'ens, beneficiant els municipis, els ciutadans i les àrees de govern de la institució, aconseguint "major eficàcia i eficiència". La presidenta tambe ha manifestat la voluntat de treballar la concertació entre Diputació i municipis.
 

Noemí Llauradó aconsegueix 17 vots d'ERC i PSC

Després de la constitució de la mesa d'edat, integrada per l'alcalde de Salou, Pere Granados, i la regidora de l'Ajuntament d'Amposta, Iris Castell, els diputats i diputades han promès o jurat el càrrec. Els representants d'ERC i alguns de Junts han afegit a la fórmula de jurament o promesa el seu "ferm compromís amb els valors de la república catalana" com havia demanat l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La diputada de Vox, Ana Belén Rodríguez, ha estat l'única en fer-ho en castellà.

Per a l'elecció del president o presidenta, s'han presentat les candidatures de Noemí Llauradó (ERC), Maria Mercè Martorell (PP) i Ana Belén Rodríguez (Vox). La candidata republicana ha estat elegida amb 17 vots d'ERC i PSC, mentre que la popular ha rebut 1 vot i la representant de l'extrema dreta ha rebut també un vot. Així mateix, hi ha hagut sis abstencions i dos vots en blanc.

La sessió s'ha celebrat al Saló de Plens del Palau de la Diputació de Tarragona i ha comptat amb l'assistència de diverses personalitats de la societat civil i política de la demarcació, com el delegat del govern espanyol, Santiago Castellà, el delegat del Govern, Àngel Xifré, diversos diputats al Parlament, així com el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Joan Pallarès, i els expresidents de la Diputació, Josep Poblet, Joan Aregio i Josep Gomis.
 

Les paraules dels portaveus grups amb representació

La diputada del PP, Maria Mercè Martorell ha felicitat la presidenta Noemí Llauradó i li ha desitjat "èxits i encerts". En aquest sentit, ha assenyalat que "ens tindrà al costat per treballar per la província de Tarragona, però si veiem que no és aquest el camí, farem d'oposició.

Assumpció Castellví, de Junts, també ha felicitat la presidenta, però ha carregat contra el pacte entre ERC i PSC. Castellví ha assegurat que "hi ha 17 diputats sobiranistes, més del 60% del total de la corporació, però avui es conforma un equip de govern que no és l'encàrrec que ens va fer la ciutadania, que era el de conformar governs sobiranistes allà on fos possible".

El portaveu del PSC, Rubén Viñuales, ha destacat que "sense la tasca que executa aquesta casa el treball d'alguns ajuntaments seria impossible, especialment els pobles més petits. El treball de la Diputació és essencial". El socialista ha afegit que "la Diputació no es moneda de canvi ni es decideix fora de Tarragona. No som un cromo". Finalment, Viñuales, que és el vicepresident primer de la institució, ha dit que "serem un govern per a tots i totes".

El republicà Enric Adell també ha felicitat la presidenta Llauradó i ha agraït el PSC per l'acord de govern per governar la Diputació. En aquest sentit, Adell ha dit que "és una bona notícia que les dues forces amb més suport liderin el govern". El portaveu d'ERC ha retret les crítiques de Junts, assegurant que "les paraules han d'anar acompanyades de fets".