Unanimitat al ple de Reus per a la reforma del barri del Carme

La primera sessió ordinària del mandat ha aprovat els tràmits previs necessaris per plantejar el projecte

L'actual zona blava ha de donar pas a habitatge, un CAP i un aparcament
L'actual zona blava ha de donar pas a habitatge, un CAP i un aparcament | Jordi Olària Gras
21 de juliol del 2023
Actualitzat a les 14:30h
Aquest divendres, 21 de juliol, l'Ajuntament de Reus ha celebrat el primer ple ordinari del nou mandat, l'últim abans de l'aturada del mes d'agost. Amb el mandat encara en fase inicial, ha sigut una sessió en la qual els grups municipals han començat a prendre posició i marcar el perfil per als pròxims quatre anys.

Entre els primers punts, s'ha aprovat per unanimitat atorgar la Menció Honorífica Municipal al Ball de Cavallets de Reus, coincidint amb la celebració dels 25 anys de la seva recuperació. La sessió també ha servit per continuar establint l'estructura interna de l'Ajuntament i per constituir els òrgans de direcció dels organismes autònoms i de les empreses municipals.
 

Un mandat més amb la revisió del POUM sobre la taula

Entre els punts del ple hi havia els primers passos per al desenvolupament urbanístic del sector H7, una zona de l'àrea de Bellissens a tocar de la carretera N-340. No s'ha fet públic cap projecte concret que s'hi hagi previst, però es vol activar urbanísticament com a zona del polígon industrial. La portaveu de la CUP, Mònica Pàmies, ha criticat aquesta decisió tenint en compte la proporció de desocupació del sòl industrial de Reus.

Ha recordat que la Generalitat està treballant una llei, motivada per Europa, que impedeixi ampliar la superfície de sou industrial a un municipi mentre no s'hagi ocupat el 75% del que ja tingui desenvolupat. La regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha plantejat a Pàmies que posava la bena abans de la ferida. Ha definit aquesta aprovació com "un afer de tràmit, gairebé", i ha recordat que "no estem aprovant un projecte, sinó informant que es compleix amb el que preveu el pla territorial sectorial".
 

La d'aquests divendres ha sigut la primera sessió plenària ordinària de l'Ajuntament de Reus aquest mandat Foto: Jordi Olària Gras

 
Junts per Reus, per boca del regidor Joan Carles Gavaldà, ha aprofitat aquest punt per plantejar una revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, el POUM. Es tracta de la planificació general del municipi en clau urbanística, és a dir, què es pot fer a cada parcel·la i on s'han d'ubicar els futurs projectes de promocions d'habitatges, equipaments municipals, indústries o comerços entre altres. El de Reus està desactualitzat, com fa anys que admet el govern, ja durant els mandats en els quals Junts liderava el govern.

Gavaldà ha proposat al govern municipal que inclogui la revisió del POUM al Pla d'Acció Municipal. Una mesura, ha dit, que evitaria "haver de fer els pedaços que ens hem vist obligats a fer". És a dir, que permetria no haver de fer aprovacions puntuals de modificacions urbanístiques.

Unanimitat en el projecte del barri del Carme

També s'ha aprovat el tràmit previ necessari per desenvolupar la reforma del barri del Carme, que el govern va presentar aquesta setmana. La portaveu de la CUP no veu amb bons ulls que el projecte actual "desplaci" tots els pisos de protecció oficial a l'edifici que, a sota, tindrà el CAP. Ha criticat que a la zona es prevegi una plaça i no una zona verda, i que els pisos no tinguin accés a l'aparcament.

Novament, acusa el govern de quedar-se al mínim legal pel que fa a la proporció d'habitatge protegit, que serà del 30%, però que la normativa permetria que fos superior. Per part de Junts, la portaveu Teresa Pallarès ha defensat la facilitat de gestió que pot suposar concentrar tot l'habitatge protegit en un sol edifici. Ha aplaudit el projecte, que es va impulsar i engegar encara amb el seu grup al capdavant del govern municipal.

Berasategui ha respost a la CUP que la proporció d'habitatge protegit és la que feia viable el projecte. No n'hi ha més, ha exposat, perquè s'ha prioritzat construir aquests pisos de protecció oficial ara abans que esperar que es donin les condicions idònies perquè se'n pugui aixecar una proporció més gran. Malgrat les crítiques, el projecte s'ha aprovat per unanimitat.
 

Els membres del govern de Reus es concentren, majoritàriament, a la bancada dreta Foto: Jordi Olària Gras

 

Reus prova el Pla d'Emergència per Sequera

El plenari també ha aprovat per unanimitat el Pla d'Emergència en situacions de Sequera. La CUP ha insistit a reclamar que s'incrementi l'eficiència de la depuradora i de la xarxa general d'abastament. Com a recordat Pàmies, es desaprofita un volum d'aigua pràcticament equivalent al que Reus consumeix provinent del pantà de Riudecanyes i, per tant, del Siurana.

Pallarès ha defensat la importància del pla i ha proposat que l'Ajuntament de Reus s'integri als òrgans de gestió del Consorci d'Aigües de Tarragona. Una implicació que considera necessària tenint en compte la situació ambiental i que veu com una manera d'exercir capitalitat territorial juntament amb Tarragona. Pel que fa al govern, el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha defensat el pla, però també ha contradit la postura de la CUP.

Ha exposat que l'aigua regenerada per la depuradora no és apta per al consum de boca i, per tant, en cap cas permetria deixar de consumir l'aigua del sistema Siurana - Riudecanyes. Tot i els intents de l'alcaldessa, Sandra Guaita, de deixar clar a Pàmies que no tenia el torn de paraula, la regidora cupaire ha replicat a Rubio. Com ha deixat clar, no el volum d'aigua que permetria deixar d'agafar-ne de Riudecanyes és el que ara es perd per deficiències a la xarxa d'abastament de boca, no de la depuradora.