Reus reformarà el Mercat del Carrilet i se'n descarta el trasllat

El nou govern municipal ha capgirat la intenció de l'anterior | ERC ho considera una "evolució" del projecte

El govern anterior havia previst el tancament i el trasllat de l'equipament
El govern anterior havia previst el tancament i el trasllat de l'equipament | Jordi Olària Gras
27 de juliol del 2023
Actualitzat a les 14:37h
Nou capítol en el periple del Mercat del Carrilet de Reus. El nou govern municipal ha anunciat, aquest dijous, la intenció de no traslladar l'equipament i reformar-lo a la ubicació actual. Es tracta del projecte urbanístic que més discrepàncies, almenys públiques, generava entre els socis de govern.

L'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, ha recordat que tots tres partits portaven, al programa electoral de les municipals, la reforma de la zona del Carrilet. La discrepància, com ha admès, se centrava en el futur del Mercat del Carrilet. Mentre que el PSC i Ara Reus apostaven per reformar l'edifici actual, ERC optava per traslladar-lo a l'avinguda del Carrilet i reformar l'actual mercat per ubicar-hi equipaments culturals i residencials.

"Hem treballat l'acord i la discrepància", ha resumit Guaita, que ha insistit repetidament que l'aposta actual és la de tot el govern. Ha volgut deixar clar, per tant, que ja s'han resolt les diferències i, a partir d'ara, els tres partits del govern remaran en la mateixa direcció pel que fa al Carrilet. "Havia de ser una proposta consensuada i així ha sigut", ha sentenciat.
 

El govern ha volgut transmetre una imatge d'unitat i consens a l'hora de fer l'anunci Foto: Ajuntament de Reus

 

Les obres, entre finals del 2025 i el 2026

El canvi de rumb, segons la previsió de l'anterior govern, no hauria d'alterar el desenvolupament del projecte. El mes d'abril passat es va presentar la idea guanyadora del concurs que s'havia obert per escollir l'empresa encarregada de redactar els projectes urbanístics. Aleshores es calculava que la primera fase, la que afecta el mercat, costés uns 8,5 milions d'euros, pressupost que podria mantenir-se malgrat el canvi de plantejament.

L'estudi vigatà d'arquitectura Comas i Pont, guanyador del concurs d'idees, haurà d'encarregar-se de cinc contractes. Haurà de redactar l'avantprojecte de tot l'àmbit urbanístic, el projecte bàsic i l'executiu, a més de preparar la documentació que calgui per fer les modificacions urbanístiques necessàries i dirigir les futures obres.

L'avantprojecte i la documentació per a les modificacions urbanístiques s'hauran d'entregar durant els quatre mesos posteriors a la formalització del contracte. Quan el ple de l'Ajuntament ho hagi aprovat, els arquitectes tindran sis mesos per lliurar el projecte bàsic de la reforma urbanística.

Finalment, quan l'Ajuntament aprovi aquest projecte bàsic, l'empresa tindrà quatre mesos per entregar el projecte executiu. Tot aquest seguit de passos poden tardar entre un any i mig i dos i, per tant, les obres podrien de començar durant la segona meitat del mandat, entre finals del 2025 i el 2026.
 

La reforma ha d'afectar el Mercat, la plaça adjacent i el carrer de Rocamora Foto: Jordi Olària Gras

 

Estudiaran el futur de les paradistes i del local de l'avinguda

En paral·lel, els serveis jurídics municipals estan estudiant de quina manera es concreta el futur de les paradistes del mercat. Amb les concessions acabades, han passat a tenir un contracte de lloguer, condicionat a la data del trasllat previst. Ara caldrà veure de quina manera es renova l'ús de les parades per garantir-los estabilitat, segons ha subratllat Guaita.

També caldrà estudiar, els pròxims mesos, on es reubiquen mentre durin les obres de reforma. El govern calcula que, almenys la qüestió administrativa, es podrà resoldre a partir del mes de setembre. Serà aleshores quan també es començarà a pensar quin ús es dona al local que l'anterior govern va comprar a l'avinguda del Carrilet.

Durant la campanya electoral, el PSC va anunciar que volia ubicar-hi la Casa de la Festa. És on, aleshores, el govern de Junts, ERC i Ara Reus preveia traslladar el Mercat del Carrilet. Tot i això, els municipalistes ja van mostrar-hi discrepàncies durant la precampanya i la campanya electoral.

El projecte global que a partir d'ara es treballarà inclourà la reforma del mercat, que inclouria aixecar-hi plantes a sobre que acullin un "recurs residencial". Inicialment, s'havia apostat per un alberg juvenil, però darrerament sembla que l'opció de fer-hi habitatges hauria guanyat força.

Sigui com sigui, serà amb la redacció del projecte quan quedarà concretat. La proposta que hi havia fins ara plantejava que l'edifici del mercat quedés convertit en un equipament cultural amb opcions residencials a sobre. Ssegons s'ha assegurat aquest dijous, també contemplava la possibilitat que l'equipament fos un mercat.
 

ERC justifica el canvi de rumb prioritzant la reforma urbanística

El govern de Reus contempla la zona del Mercat del Carrilet com una peça clau del desenvolupament futur del sud de la ciutat. La regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha sentenciat que "aquest punt és estratègic per la ciutat i per la ciutat que vindrà". Com a regidora d'ERC al govern, se li ha preguntat pel canvi de rumb respecte al que el partit havia defensat fins ara.

Ha qualificat el canvi d'"evolució" del projecte i ha assegurat que els republicans estan "satisfets" amb el plantejament actual perquè "qui més hi guanya és la ciutat". Considera, concretament, que la reforma urbanística és prioritària per generar una nova centralitat.

És a dir, que la ubicació del mercat és només una part de tot el projecte global. De fet, les obres no es faran només a l'edifici del mercat, sinó que també afectaran la plaça adjacent —el passatge de Lluís Mas i Ossó— i tot el carrer de Rocamora.
 

L'estació de Bellissens i la d'autobusos, en paral·lel

Amb la reforma prevista a la zona del Mercat del Carrilet, el govern ha recordat dos equipaments que també han de viure canvis. Per una banda, la futura estació de Bellissens, que ha d'entrar en funcionament l'any 2025. S'espera que suposi un revulsiu per a la zona sud.

De fet, es veu com la part final de la reforma que comença amb el Carrilet, que la tindrà a menys de 700 metres. L'altra infraestructura que es vol que guanyi pes és l'estació d'autobusos. En aquest cas, la competència és de la Generalitat, amb qui el govern de Reus ja hauria mantingut converses. La intenció és reprendre-les passat l'estiu perquè el Govern plantegi la reforma i millora de l'estació de manera coordinada amb la reforma urbanística de l'àrea.