1 de 10
POLÍTICA

L'Ajuntament de Tarragona aprova el nou plec del contracte de la brossa sense vots en contra

Pau Ricomà s'ha acomiadat del plenari després de vuit anys, quatre d'ells com a alcalde

Imatge del consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest dijous a la sals d'actes del Palau Municipal. | Ajuntament de Tarragona
per TarragonaDigital, Tarragona | 27 de juliol de 2023 a les 16:40 |
El ple de l'Ajuntament de Tarragona ha donat llum verda al nou plec de condicions del contracte de la brossa sense cap vot en contra. La modificació ha rebut el suport del PSC, Junts i ERC, que ha considerat que els canvis ja eren presents en l'anterior licitació. En Comú Podem s'ha abstingut per "responsabilitat", mentre que PP i Vox ho han fet lamentant el poc temps per estudiar el text.

Després que fa tot just una setmana, el govern local presentés els canvis en el contracte de la brossa per evitar que la licitació tornés a quedar deserta, aquest dijous s'ha passat per ple la seva aprovació. El text ha rebut divuit vots favorables del PSC, Junts i ERC i l'abstenció dels regidors d'En Comú Podem, PP i Vox.


En el consell plenari d'aquest dijous, s'ha acomiadat l'excalcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui durant la seva intervenció ha reivindicat la feina dels últims quatre anys. Ricomà també ha apuntat que l'aprovació del nou plec de condicions del contracte de la brossa el dia que entrega l'acta de regidor és un acte de "justícia poètica".
 

PSC, Junts i ERC voten favorablement a les noves condicions del contracte

Entre els canvis destacats en el nou plec del contracte de la brossa hi ha l'increment de la licitació en 931.000 euros, així com l'eliminació de la partida econòmica destinada als camions d'hidrogen o l'ampliació de la durada del contracte, que passa de nou a deu anys. Així mateix, el govern ha optat per canviar el projecte de porta a porta a la Part Alta per una proposta d'illes emergents.


El portaveu de Junts, Jordi Sendra, ha defensat el seu vot afirmatiu arran de les modificacions incloses en el text i ha demanat que l'equip de govern incorpori enquestes de satisfacció del servei de la recollida de la brossa entre la ciutadania.

Per la seva part, ERC ha donat suport a la mesura, ja que ha considerat que la majoria de canvis fets ja constaven en l'anterior plec de condicions, treballat per l'anterior govern municipal durant els dos darrers anys.


El regidor republicà Jordi Fortuny ha criticat l'ús que s'ha fet d'aquesta qüestió durant la campanya electoral i alhora, ha agraït que finalment Junts i PSC hagin decidit donar votar-hi a favor per fer un "gran pas endavant" a la ciutat.

Des de les files d'En Comú Podem, el regidor Jordi Collado ha matisat l'abstenció del seu grup municipal per "responsabilitat", tot i que ha manifestat que el seu model seria la remunicipalització del servei de la brossa.


En el seu torn de paraula, Collado també ha demanat disculpes als tècnics del consistori per l'ús "prou desagradable" que s'ha fet d'aquesta qüestió en els darrers mesos.

També s'han abstingut tant el PP com Vox, dues formacions que han justificat el seu sentit de vot després de demanar més temps per estudiar el text.
 

El Banc d'Espanya, una nova línia de bus urbà i el català, sobre la taula

La brossa no ha estat l'únic punt de l'ordre del dia que ha centrat la sessió plenària extraordinària d'aquest dijous. El 52è modificatiu de crèdit del pressupost municipal també ha estat objecte de retrets entre diferents formacions. Així, ERC ha criticat al PSC el canvi de la partida econòmica destinada al Banc d'Espanya.

Per part del govern, l'alcalde Rubén Viñuales ha assenyalat que el projecte del Banc d'Espanya no va rebre els fons europeus Next Generation i que s'ha optat per destinar els diners reservats prèviament a altres iniciatives a l'espera d'aconseguir nous fons econòmics per aquest espai.

En la sessió d'aquest dijous, que s'ha allargat durant més de cinc hores, també ha servit per aprovar per unanimitat la moció presentada per En Comú Podem per crear una nova línia de bus urbà que connecti els barris de Ponent amb el complex educatiu.

Pel que fa al català, Junts ha insistit en la reobertura de l'Oficina de Promoció del Català, mentre que ERC ha centrat la seva moció en la petició d'implementar el pla d'actuació per la llengua i el manteniment d'una partida pressupostària per al CNL.

Tot i l'oposició dels regidors de PP i Vox, el text ha estat aprovat per la resta de membres del plenari.
 

Ricomà deixa l'acta de regidor

El d'aquest dijous ha estat el darrer plenari de Pau Ricomà, qui va ser alcalde de Tarragona entre 2019 i 2023. El republicà ha deixat la seva acta com a regidor després de no aconseguir l'alcaldia en els últims comicis del maig. En el seu discurs, Ricomà ha tret pit tant de la feina feta els últims quatre anys com de les inversions obtingudes per fer realitat futurs projectes, com l'ampliació de l'hospital Joan XXIII o el Fòrum de la Justícia.

Alhora, Ricomà ha titllat d'acte de "justícia poètica" el fet que el dia que tanqui la seva etapa política s'aprovi el contracte de la brossa. Segons l'exbatlle, es tracta d'una qüestió que han patit "injustament" els darrers mesos davant una feina "tècnicament ben realitzada".

Ricomà ha estat llargament aplaudit per tots els portaveus dels grups municipals presents a la sala de plens, que han posat en valor el seu tarannà personal i polític al llarg del darrer mandat.
Participació