1 de 10
MEDI AMBIENT

Recuperen una bassa a Montblanc com a abeurador d'aigua per als animals

L'actuació l'ha fet la Cooperativa El Reboll en el marc del projecte Basses Amigues

Imatge de la bassa de la Font d'en Garró de Montblanc abans de les obres d'adequació. | Cooperativa El Reboll
per TarragonaDigital, Montblanc | 9 d'agost de 2023 a les 10:45 |
La Cooperativa El Reboll ha finalitzat les obres d'adequació de la bassa de la Font d'en Garró a la vall de Montblanc, per ser usada com a abeurador per la fauna de la zona. La font, gràcies a les recents pluges, ja s'està omplint lentament. Aquesta és la primera actuació del projecte Basses Amigues, presentat a finals del 2022.

Els treballs s'han finançat principalment a través d'una part de l'ajut de 24.850 euros de la Diputació de Tarragona a projectes de protecció i millora del medi ambient, així com amb 12.000 euros aportats per la Fundació Martí l'Humà Tot Conca i del projecte Basses Amigues.

 

Les actuacions executades a la Font d'en Garró

Les obres, que han estat executades per la Cooperativa El Reboll, han consistit en la instal·lació d'una rampa d'obra de doble circulació i l'extracció d’una part dels sediments acumulats al fons de la bassa. Abans d’això, el titular del terreny on està instal·lada, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, va retirar els peixos i va fer el buidatge d'aigua, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Montblanc.

Aquesta intervenció s'emmarca dins les actuacions que la cooperativa està realitzant a través del projecte Basses Amigues per recuperar i millorar els punts d'aigua tan essencials per multitud d'espècies, tant animals com vegetals, de les zones visitades durant les seves activitats ecoturístiques.

 

Pròximes actuacions

El projecte Basses Amigues avançarà en els pròxims mesos amb noves actuacions. Al PNIN de Poblet, al terme municipal de Vimbodí i Poblet, es construirà una basseta-abeurador amb sobreeixidor sota mateix del brollador de la font del Llop, al barranc de l'Argentada de la vall de Castellfollit.

També es durà a terme la construcció d'una basseta a l'entrada del barranc de Castellfollit. Ambdues actuacions s'executaran amb el finançament restant de l'ajut concedit per la Diputació de Tarragona i amb recursos del projecte Basses Amigues.  


Prèviament a l'actuació de la font del Llop, s'organitzarà un voluntariat per recollir pedres que s'usaran per a la construcció de la basseta i de la canal per creuar la pista fins al barranc de l'Argentada.

Pel 2024, hi ha projectades dues actuacions més: a la Reserva Natural de la Santíssima Trinitat i a la font de l'Aigüeta, al terme municipal de l'Espluga de Francolí.
Participació