A punt d'adjudicar-se el projecte per a l'Escola d'Oficis del Vapor Vell de Reus

Disset empreses s'interessen per redactar un projecte que inclou obres per combatre el deteriorament de l'edifici

Imatge de l'edifici del Vapor Vell de Reus.
Imatge de l'edifici del Vapor Vell de Reus. | Cedida
16 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:36h
Disset empreses s'han interessat per les obres que l'Ajuntament de Reus vol fer a l'edifici del Vapor Vell, al barri del Carme. Es tracta de l'edifici que, actualment, és on es desen gairebé totes les figures del Seguici Festiu de la ciutat i que es preveu que es converteixi en una Escola d'Oficis. El projecte compta amb el suport tant de la Diputació de Tarragona com de la Generalitat de Catalunya.

Ara s'ha licitat el contracte públic per a la redacció dels projectes bàsic i executiu, que inclou la direcció d'obra, la coordinació de seguretat i salut i el control de qualitat. Segons informa Diari Més, i ha pogut confirmar aquest mitjà, l'oferta ha rebut disset propostes d'empreses interessades. A més de l'adequació de l'espai per a la instal·lació d'una Escola d'Oficis, el contracte també preveu les obres de consolidació que necessita l'immoble per aturar el seu deteriorament.

Tot plegat compta amb un pressupost de licitació 55.170,39 euros i un termini de tres mesos des del moment de la formalització del contracte. Quan es tingui el projecte redactat es podran licitar les obres, que es preveu que durin uns vuit mesos.
 

Obres de consolidació per aturar el deteriorament

El contracte que ara s'ha d'adjudicar ha de servir per concretar de quina manera s'actua contra el deteriorament de l'edifici, especialment de la façana i els sostres. S'ha de plantejar la mateixa mena d'actuació per a les plantes interiors. El del número 15 del carrer del Vapor Vell és un edifici catalogat a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

A Reus és un dels elements més representatius de la revolució industrial a la ciutat. Va ser obra de La Manufacturera de Algodón durant el segle XIX que, l'any 1916, tenia 350 persones treballant en aquesta fàbrica. A més, el projecte dibuixarà com serà la futura Escola dels Oficis.

Inicialment, es preveu que s'ubiqui a la planta baixa, amb possibilitats de créixer si es considera necessari. D'entrada tindrà una superfície construïda de 773 metres quadrats. Ha de comptar amb aules ordinàries i d'informàtica, tallers, un laboratori, despatxos, sales de reunions, cuina-menjador, arxius, magatzem, recepció i banys.
 

El Vapor Vell ha de ser una Escola d'Oficis

La futura Escola d'Oficis es preveu que pugui entrar en funcionament entre el 2025 i el 2026. El pressupost total del projecte és d'uns 570.000 euros i compta amb la implicació econòmica de la Diputació de Tarragona (400.000 euros) i de l'Ajuntament de Reus (175.000 euros). També té la implicació, a l'hora de planificar-la, de diversos gremis professionals.

L'objectiu, segons es va explicar quan es va anunciar el projecte, és que l'oferta formativa s'ajusti a la demanda del mercat del treball. Des de la Generalitat de Catalunya es veu com un model que s'ha de convertir en referència. El Govern aposta perquè siguin punts de trobada entre els agents implicats en la formació i el teixit empresarial i social.

És per això que no es planteja com un centre on s'impartiran Cicles Formatius de grau mitjà o superior, sinó cursos i cicles més curts. Seguint la línia de l'FP Dual, el que es vol és que la formació teòrica sigui mínima, i prengui molt de pes la part que es pugui fer directament a l'empresa. Durant la campanya electoral, ERC va plantejar una segona fase d'aquest projecte.

Els republicans aposten per convertir el Vapor Vell en un centre que aglutini formació professional, ocupació i atenció a les empreses, amb una finestreta única empresarial inclosa. A més, també aposten per traslladar-hi la seu de l'empresa municipal Redessa. Durant la campanya electoral, la proposta era concentrar-hi els equips tècnics de comerç, consum, activitats, indústria i polígons industrials, emprenedoria i economia social, atenció a les empreses i innovació i universitats.

El Seguici podria traslladar-se a l'avinguda del Carrilet

A l'edifici actualment s'hi desen les peces del Seguici Festiu de Reus. De fet, els darrers anys han sigut diversos els partits que han plantejat, durant les campanyes electorals, convertir-lo en una Casa de la Festa. Amb el govern actual, aquesta opció sembla descartada.

Per una banda, per l'impuls del projecte de l'Escola d'Oficis —que va engegar el govern anterior—. Per altra banda, perquè el PSC va plantejar, durant la campanya, que la Casa de la Festa s'ubicaria a l'avinguda del Carrilet. Concretament, a l'edifici que l'Ajuntament de Reus va comprar per ubicar-hi el Mercat del Carrilet.

Una vegada descartat, per part del govern, el trasllat del Mercat del Carrilet, sembla que l'aposta socialista podria incloure's al full de ruta del govern municipal. Tot i això, no hi ha novetats al respecte, almenys que s'hagin fet públiques.