1 de 10
SOCIETAT

Creix l'atenció presencial a Aigües de Reus després de diversos anys de davallada

En els primers sis mesos de 2023 els tràmits presencials han augmentat un 17% respecte del mateix període de l'any passat

Imatge de les oficines centrals d'Aigües de Reus. | Cedida
per TarragonaDigital, Reus | 30 d'agost de 2023 a les 11:30 |
La primera meitat de 2023 ha comportat un important increment de l'atenció presencial a les oficines centrals d'Aigües de Reus, un fet que no es produïa des de l'esclat de la pandèmia. Així, per exemple, de gener a juny, els tràmits presencials han augmentat un 17% respecte del mateix període de l'any passat.

Segons ha explicat l'Ajuntament de Reus, aquest incrementat cal atribuir-lo, en part, "a la instal·lació d'un caixer automàtic per al pagament de factures, però també al fet que l'empresa municipal d'aigua ha introduït millores que faciliten els tràmits presencials a aquelles persones que volen continuar sent ateses a peu d'oficina".


L'estadística del primer semestre del Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC) d'Aigües de Reus apunta a un cert canvi de tendència. Si els sis primers mesos de 2022 van ser 8.109 les persones que van optar per l'atenció presencial, en el mateix període de 2023 han estat 9.751, és a dir, un 17% més.
 

Durant el 2022 els tràmits presencials es van reduir un 27,5%

Aquesta dada és encara més rellevant si es té en compte que, durant l'any passat, els tràmits presencials es van reduir un 27,5%, mentre que els tràmits no presencials s'incrementaven un 152,42%, en un procés accelerat que va disparar-se amb l'arribada de la pandèmia.


En canvi, en la primera meitat d'aquest any, l'increment de tràmits no presencials s'ha relaxat notablement, i ha estat tan sols del 7% en relació amb el mateix període de 2022. No obstant això, hi ha dinàmiques que semblen traslladar-se de manera imparable cap a l'entorn digital.

És el cas de la formalització de nous contractes: mentre que aquells que es fan de manera no presencial augmenten un 7,47%, els presencials cauen un 2,1%.

 

Incorporació d'un caixer automàtic

Segons l'empresa, el creixement dels tràmits presencials guarda una estreta relació amb el fet que, fa poc més d'un any, Aigües de Reus va incorporar un caixer automàtic a la seva oficina central amb l'objectiu de facilitar als usuaris el pagament de les factures del servei, sigui mitjançant targeta bancària o en efectiu.

Un servei que, de gener a juny, han utilitzat unes 35 persones diàriament. De fet, el pagament és un dels tràmits més sol·licitats pels usuaris d'Aigües de Reus que opten per fer les seves gestions a peu d'oficina.


Al respecte, l'estadística mostra que el 40% de tots els tràmits presencials són pagaments per part de ciutadans que no tenen la seva factura domiciliada o volen fer efectiu un rebut impagat.
 

Acompanyament en la cita prèvia

Un altre element que, a parer d'Aigües de Reus, explica l'increment dels tràmits presencials és la introducció de millores en la gestió de la cita prèvia. En aquest sentit, de gener a juny, els tècnics del SAC van fer 742 trucades telefòniques prèvies a les visites concertades amb l'objectiu d'orientar l'usuari i validar la documentació necessària que cal aportar segons quina sigui la gestió que s'hagi de fer.

"Com a administració, hem de ser capaços d'oferir una millor gestió telemàtica perquè és el futur, però a la vegada, també hem de cuidar l'atenció a les oficines i aconseguir que fer un tràmit davant l'administració sigui àgil i còmode per a la ciutadania", raona el regidor responsable del servei, Daniel Rubio.
 

Més factures electròniques

L'estadística del SAC de la primera meitat de 2023 també deixa altres dades interessants, com és el 17,11% de factures que s'emeten en format electrònic. Una xifra encara baixa, però que aquest any s'ha incrementat un 5%, mentre que el 2022, el percentatge ja s'havia disparat un 37,80% respecte de l'any anterior, la qual cosa implica que s'ha reduït en una proporció idèntica el número de factures que cal imprimir i fer arribar al client mitjançant servei postal tradicional.

Ateses aquestes circumstàncies, el regidor responsable del servei, Daniel Rubio, anima tots els reusencs i reusenques a passar-se a la factura electrònica perquè "és una mesura que té repercussions ambientals immediates, ja que significa un estalvi de paper, però també perquè és un servei d'utilitat per a la ciutadania, que d'aquesta manera té molta més informació per gestionar el seu contracte".
Participació