La Generalitat es compromet amb la reforma de l'estació de busos de Reus

La consellera de Territori vincula l'obra a la reforma general de la zona que està treballant l'Ajuntament

Ester Capella ha visitat Reus aquest dijous i ha mantingut una trobada amb el govern local
Ester Capella ha visitat Reus aquest dijous i ha mantingut una trobada amb el govern local | Jordi Olària Gras
31 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:15h
La Generalitat de Catalunya es compromet a abordar la reforma de l'estació d'autobusos de Reus. La consellera de Territori, Ester Capella, s'hi ha compromès durant una visita institucional feta aquest dijous, 31 d'agost, a l'Ajuntament de Reus. Com també ha fet el govern darrerament, vincula aquest projecte a la reforma general de la zona prevista pel govern local.

La visita ha servit per mantenir una reunió de vora tres quarts d'hora amb el consistori reusenc. S'hi han tractat, principalment, la mobilitat i l'habitatge, segons s'ha explicat posteriorment. Una trobada que, pel que fa a la informació que se n'ha fet pública, no ha servit per concretar o detallar cap dels àmbits abordats.
 

El tramvia i Rodalies com a eines bàsiques per a la mobilitat

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, considera que "estem en un moment històric per una transformació de la mobilitat amb el tramvia". Precisament sobre aquest tema, la licitació que Territori va publicar per comprar els vehicles va quedar deserta. De les dues ofertes presentades per part d'empreses privades, una superava el pressupost de 52,8 milions d'euros previst, i l'altra no s'ajustava als requisits tècnics.

Sense detallar de quina manera es preveu solucionar el problema, la consellera Capella ha assegurat que "treballem per fer-ho possible". Insisteix que, l'objectiu del departament de Territori, és que aquest entrebanc "no representi cap retard". Ha exposat que el projecte del TramCamp "des del punt de vista de Reus és una prioritat, i també ho és des del punt de vista del país i del departament de Territori".

Preguntada per la premsa, la consellera de Territori s'ha referit al reclam perquè el govern de l'Estat traspassi de manera integral Rodalies a la Generalitat. "Quan arribi el moment definirem els detalls, però és evident que volem tenir la capacitat de prendre les decisions en tot allò que afecta la mobilitat del país", ha afirmat. Afegeix que "és una manera de cosir el país sencer; la mobilitat és un dret i, en aquests moments, Rodalies no el garanteix i afecta milers de ciutadans del país i el conjunt de l'economia del país".
 

La consellera ha visitat l'Ajuntament de Reus, on l'han rebut representants del govern i de l'oposició Foto: Jordi Olària Gras

 

La reforma de l'estació d'autobusos, pendent del projecte del Carrilet

Tornant a l'àmbit local, a la trobada també s'han abordat qüestions com l'habitatge, el carril bici de la carretera entre Reus i Cambrils i la reforma de l'estació d'autobusos. Sobre aquest darrer projecte, Guaita ha apuntat que el govern local ha traslladat a la consellera la "problemàtica" que hi ha. L'equipament és de titularitat autonòmica, i l'Ajuntament fa anys que posa sobre la taula la necessitat de fer-hi una actuació a fons.

Darrerament, s'ha vinculat aquesta reforma al gran projecte urbanístic de l'àrea del Carrilet. En la mateixa línia, Capella ha assegurat que "quan la ciutat l'hagi definit, nosaltres —la Generalitat— estarem a disposició per desencallar el que s'hagi de desencallar". Ha apuntat que, quan es plantegi, "l'hem de pensar tenint present el canvi en la mobilitat de Reus".

Un altre dels àmbits de conversa que s'han tractat ha sigut l'habitatge. Novament sense concreció, la consellera ha apuntat que "hem parlat del que li correspon a la Generalitat com a propietària d'habitatge assequible a la ciutat de Reus i de com garantirem que s'apliqui la Llei d'Habitatge". Ha recordat que la ciutat s'ha declarat municipi tens en aquest àmbit, és a dir, amb problemes per cobrir la demanda.
 

El carril bici entre Reus i Cambrils fa un pas més

Pel que fa al carril bici entre Reus i Cambrils, just aquest dijous s'ha reobert la circulació entre la sortida de Reus i la urbanització de Blancafort. Les obres d'aquest tram encara no han acabat, i també estan en marxa les que han de fer arribar el carril bici fins a Aigüesverds. La feina que queda ara, però, permet que es torni a circular en tots dos sentits al llarg de tota la carretera.

En paral·lel, la Generalitat ha redactat el projecte de la darrera fase. Es tracta del tram de carril bici i espai per a vianants que ha de resseguir la carretera entre la urbanització Aigüesverds i l'entrada de Cambrils.

El departament de Territori té el projecte a punt per licitar, però abans de fer-ho vol completar una ronda de trobades amb diversos municipis afectats per aquest projecte o altres de similars. Quan s'hagi executat hi haurà un espai de tres metres d'amplada separat de la calçada amb una barana per on podran circular vianants i bicicletes.