1 de 10
Curs escolar 23-24

El curs escolar 23-24 arrenca a la demarcació de Tarragona amb menys alumnes

Recula el nombre d'alumnes a infantil i primària mentre que s'incrementa a batxillerats i cicles superiors

L'inici del curs escolar ha estat mogut en alguns centres de Tarragona. | ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 6 de setembre de 2023 a les 13:40 |
El curs escolar ha començat per a uns 116.000 alumnes dels cicles d'infantil, primària i secundària del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre amb els nervis i la il·lusió del retorn a classe. Són menys estudiants que el curs passat.

Al Camp de Tarragona, amb 88.744 matriculats, la baixada es nota en els cicles d'infantil, primària i secundària obligatòria. A les Terres de l'Ebre, amb 27.234 alumnes, el descens es focalitza a infantil i primària. Als dos territoris, per contra, incrementen els de batxillerat i cicles formatius. En el cas ebrenc, també pugen els de secundària obligatòria. L'inici de curs, a més, ha estat marcat per la vaga de mestres convocada per USTEC i CGT, amb piquets informatius a les portes dels centres.


A l'escola Consol Ferré d'Amposta, els alumnes i els familiars acompanyats han coincidit en un dels accessos del centre amb un piquet informatiu amb pancartes i protestant contra el Departament d'Educació amb motiu de la vaga convocada per l'inici del curs escolar. Tot i que oficialment no s'havia anunciat, els representants sindicals creien, en un primer moment, que la mateixa consellera, Anna Simó, acabaria fent acte de presència al costat dels representants territorials de la conselleria i de l'Ajuntament d'Amposta.

Menys alumnes al Camp de Tarragona


Al Camp de Tarragona, el curs ha arrencat amb 88.744 alumnes matriculats, un 1,6% menys respecte al curs passat. En concret, destaca una disminució en la matrícula del segon cicle d'infantil, amb 880 alumnes menys (-6,2% ), i en la primària en són 853 menys, el que representa un 2,5% inferior. Pel que fa a la secundària obligatòria, els estudiants disminueixen en 320. Al batxillerat s'incrementa la matrícula un 5,1% (281 alumnes més), i a la formació professional l'augment és del 3,4%, amb 322 alumnes més.


Les classes comencen amb un 5,4% més de professors als centres públics. Són 6.843 docents, 372 més respecte a l'inici del curs passat. Entre les novetats d'enguany, destaquen la climatització d'espais d'ús comú a dotze centres, els quals s'inclouen dins del pla de xoc per altes temperatures, prioritzant els centres d'educació especial i llars d'infants del Departament d'Educació. El Departament també impulsa el Pla pilot 'freecooling' (renovació d'aire durant les nits) que es farà a les escoles Sant Bernat Calvó de Reus i Montoliu de La Riera de Gaià, així com a l'institut reusenc Roseta Mauri.

A banda, cinc centres començaran la primera fase del Programa de residència inicial docent SENSEI per a professorat novell, amb quinze mestres novells. A més, aquest curs es posa en marxa la nova escola Mare de Déu del Roser, de Vallmoll, i s'adequa el centre educatiu de Sant Sebastià, de Nulles (Alt Camp).

Es manté l'alumnat de secundària a l'Ebre


En total, aquest dimecres han començat les classes a les aules de les Terres de l'Ebre 27.234 alumnes. Segons la directora territorial del Departament d'Educació, Montserrat Perelló, ha estat un inici amb "normalitat", malgrat algunes inundacions pels aiguats del cap de setmana, especialment, a l'escola Horta Vella de la Ràpita.

Perelló reconeix que l'accés de nous alumnes al sistema escolar segueix en caiguda, especialment a infantil i primària. "No és nou perquè al nostre territori fa anys que ho patim. Però tenim un creixement a secundària i postobligatòria. És un creixement demogràfic però el perdíem, no tot, però per la possibilitat de no poder estudiar a casa. Des de fa cinc anys hem anat augmentant l'oferta de postobligatori".


Segons Educació, d'altra banda, s'han incorporat als centres de les Terres de l'Ebre 145 docents més -fins un total de 2.650- i 20 addicionals de personal d'atenció educativa. Pel que fa a les obres en centres educatius, està prevista una inversió total de 854.430 euros als insitituts Ramon Berenguer IV i Montsià d'Amposta, Camarles, Deltebre, Terra Alta de Gandesa, les Planes de Santa Bàrbara i els Alfacs de la Ràpita.
Participació