1 de 10
HABITATGE

Nou pas endavant per a la construcció de 192 pisos de lloguer social al PP10 de Tarragona

Aquest dijous s'ha signat la cessió del solar d'SMHAUSA en què s'edificaran els habitatges a la Fundació Sales i a la Fundació Nou Lloc

Les obres han d'estar enllestides abans del mes de juny de 2026. | Carlos Barglietto
per TarragonaDigital, Tarragona | 21 de setembre de 2023 a les 16:05 |
La construcció de 192 pisos de lloguer social al PP10 de Tarragona, entre els barris de Bonavista i Campclar, ha fet un pas més, després que aquest dijous s'hagi signat la cessió del solar en què s'edificaran els habitatges a la Fundació Sales (construcció) i a la Fundació Nou Lloc (gestió). La cessió del dret de superfície de la parcel·la M3, propietat d'SMHAUSA, s'ha fet per un termini de 75 anys.

Cal recordar que dels 192 pisos de lloguer social, un 25% dels quals es reservarà a menors de 35 anys i un altre 25% a majors de 65 anys o a persones amb discapacitat. "La promoció del lloguer social és una de les prioritats del govern municipal i farem tot el que estigui a les nostres mans perquè sigui una realitat", ha dit el conseller de Territori, Nacho García.

 

Els fons europeus Next Generation financen el projecte amb 6,9 milions d'euros

El pressupost del projecte és de més de 28 milions d'euros, 6,9 dels quals són finançats pels fons europeus Next Generation. La signatura de la cessió era un pas previ necessari perquè les fundacions puguin sol·licitar els ajuts i comencin a executar els treballs. Està previst que els habitatges es comencin a construir el 2024 i que estiguin acabats el juny de 2026, tal com estableixen els terminis dels fons Next Generation.
 

Els pisos es llogaran a una base de preu de 6,63 euros/m2 (517 euros mensuals), actualitzat amb l'IPC, un preu evidentment més baix que el preu de mercat i també més baix que el preu del mòdul màxim de protecció oficial.

Els 192 habitatges tindran 78 m2, plaça d'aparcament i traster, repartits en dos edificis de 6 i 14 plantes d'alçada més àtic. Hi haurà una zona enjardinada, així com dos locals comercials i 25 places d'aparcament comercial.

 

Tarragona necessita habitatge de protecció oficial de lloguer

El municipi de Tarragona compta, segons les dades de l'Agència de l'Habitatge, amb 2.887 habitatges amb qualificació d'habitatge de protecció oficial vigent, el 74% dels quals han estat desenvolupats per promotors privats, el 21% per promotors públics, el 4% cooperatives i l'1% per promotors sense ànim de lucre.

Aquest valor suposa un 5,5% respecte al total d'habitatges principals detectats al cens de població i habitatges de 2011 (realitzat per l'Institut Nacional d'Estadística), un percentatge molt llunyà de l'objectiu marcat pel Pla Territorial Sectorial de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya de comptar a tots els municipis declarats com a àrea de demanda forta i acreditada amb el 15% dels habitatges destinats a polítiques socials.

 
Segons el Pla, actualment a Tarragona només el 9,3% dels habitatges principals del municipi estan destinats a polítiques socials. No obstant això, ja que tenir en compte que d'aquests 2.887 habitatges qualificats d'habitatges de protecció oficial, únicament 201 estan destinats al lloguer. El baix percentatge d'aquesta tipologia d'habitatge (el 8% del total d'habitatges protegits) indica la necessitat d'habitatge social de major facilitat d'accés.

Entre els objectius del Pla Local de l'Habitatge 2021-2026 es troba la necessitat d'incrementar l'habitatge social i públic disponible, afavorir l'accés de l'habitatge de grups especialment necessitats, afavorir l'habitatge assequible i la millora del parc, fomentar la diversificació de les tinences de l'habitatge i apostar per una ciutat dinàmica i moderna a l'àmbit de l'habitatge.
Participació