Constitueixen una nova plataforma per lluitar contra la fuita de pèl·lets a Tarragona

Està formada per administracions i empreses i l'objectiu és conscienciar al sector del plàstic de l'impacte mediambiental que genera

Els pèl·lets de plàstic suposen un important impacte mediambiental.
Els pèl·lets de plàstic suposen un important impacte mediambiental. | Wikimedia Commons/Fliqr/gentlemanrook
27 de setembre del 2023
Actualitzat a les 17:02h
Administracions i empreses productores de plàstic han constituït aquest dimecres la primera plataforma público-privada per lluitar contra la fuita de pèl·lets al Camp de Tarragona. L'objectiu és conscienciar al conjunt de companyies que formen part de la cadena de valor del plàstic de l'impacte mediambiental que suposa la pèrdua de pèl·lets i instar-les a adoptar noves mesures.

Des de l'AEQT han defensat que ara és el torn de les empreses dedicades a la logística, emmagatzematge i transport, entre altres; a comprometre's en la causa. Paral·lelament, l'Ajuntament de Vila-seca ha criticat que no se'ls hagi notificat la creació de la nova plataforma, tot i ser "un actor molt important en la denúncia i l'afectació dels pèl·lets".

Els signants del conveni són la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona, el Govern, l'AEQT, l'Associació espanyola d'Industrials de plàstics (ANAIP), Plastics Europe i les empreses Dow Chemical Ibérica, Elix Polymers, Ercros, Basell Poliolefinas (Grup Lyondellbasell), Repsol Química, SK Primacor, Transformadora de Etileno i Katoen Natie.
 

La plataforma vol fer d'altaveu d'una problemàtica que fa anys que afecta el Camp de Tarragona

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha destacat que la plataforma 'zero pèl·lets' vol fer d'altaveu d'una problemàtica que fa anys que afecta el Camp de Tarragona. Xifré ha afirmat que una de les primeres accions serà aconseguir que el conjunt d'empreses que formen part de la cadena de valor del plàstic i que estan situades al polígon industrial de Tarragona adoptin mesures per lluitar contra aquestes fuites.

En aquest sentit, el vicepresident de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Javier Sancho, ha defensat que "la prioritat de les empreses de l'AEQT sempre ha estat minimitzar l'impacte mediambiental al territori". Per aquest motiu, ha assegurat que, durant els últims anys, han treballat per reduir la pèrdua de pèl·lets a través de la millora de les instal·lacions i dels sistemes de gestió, entre altres.

A més, ha afirmat que les empreses associades a l'AEQT que fabriquen o treballen aquest material estan adherides a un programa internacional que recull les millors pràctiques —Operation Clean Sweep— i que dues d'aquestes companyies han obtingut el Certificat OCS a nivell europeu.

Sancho ha destacat que la nova plataforma pot esdevenir "una oportunitat per estendre aquestes iniciatives de gestió i bones pràctiques a les altres empreses de la cadena de valor".

Per la seva banda, el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, ha subratllat que malgrat que "no formin part del problema, sí que volen ser part de la solució".
 

Crítiques per la manca d'informació

Poques hores després de constituir-se la nova plataforma, l'Ajuntament de Vila-seca ha mostrat el seu malestar per no haver estat convidat ni informat de la seva creació, tot i ser "un actor molt important en la denúncia i l'afectació de la problemàtica dels pèl·lets".

"És una deslleialtat institucional que la Generalitat de Catalunya, qui és competent en aquest àmbit mitjançant l'ACA, no hagi informat ni de l'esperit ni dels continguts de la constitució d'aquesta plataforma a un dels municipis més afectats per aquesta problemàtica", ha lamentat el consistori en un comunicat.