1 de 10
SALUT

Comença la immunització contra el virus respiratori sincicial al Camp de Tarragona

L'objectiu de la mesura del Departament de Salut és frenar les bronquiolitis en nadons

Imatge d'una mare i el seu nadó al CAP Marià Fortuny de Reus. | Departament de Salut
per TarragonaDigital, Reus | 3 d'octubre de 2023 a les 14:40 |
La campanya d'immunització del virus respiratori sincicial (VRS) a la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT) ha començat amb l'activació del servei als Centres d'Atenció Primària (CAP), on s'administraran els anticossos als nascuts entre l'abril i el setembre d'enguany. Les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita als CAP.

En aquest sentit, els nadons que neixin a partir de l'octubre i fins al març de 2024, rebran la immunització a l'hospital, prèviament a disposar de l'alta mèdica.

 

"La col·laboració ciutadana serà clau per reduir l'afectació"

La gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Immaculada Grau, ha explicat des del CAP Marià Fortuny de Reus que "l'any passat vam fer front a una greu onada de bronquiolitis que va disparar els ingressos. La col·laboració ciutadana serà clau per evitar des d'ara l'impacte, reduir l'afectació, el risc de complicacions i la consegüent càrrega assistencial del sistema de salut".

Segons la referent de Vacunació Pediàtrica de l'ABS Reus-5, Sandra Paixà, "el virus ja està circulant i és vital la implicació de les famílies. Enviem SMS, també les truquem; que no dubtin a acudir al seu CAP per immunitzar els nadons”.


La Bàrbara Márquez és una de les mares que ja ha immunitzat el seu fill: "Soc mare, però també sanitària i veig els petits hospitalitzats arran de la VRS. Quan ens van oferir l'opció de rebre els anticossos no ens ho vam pensar perquè l'únic primordial és la salut del petit".

L'objectiu és protegir de la patologia abans que els acabats de néixer travessin la seva primera temporada de VRS. Ara bé, els infants d'alt risc també rebran la immunització en la seva segona temporada. És el primer cop que es disposa d'una mesura preventiva autoritzada per a tots els menors.


El Nirsevimab no és una vacuna, és tracta d'anticossos, que s'administren en una sola dosi intramuscular. És a dir, proteïnes generades pel sistema immunològic que ajuden a combatre malalties. Segons les dades disponibles, aquests anticossos redueixen en prop d'un 80% els contagis de vies respiratòries inferiors per VRS.
 

Elevat nombre d'afectats

Des de l'octubre del 2022, la RSCT acumula 1.288 diagnòstics de VRS en menors d'un any, essent el virus causant de la majoria de les bronquiolitis i pneumònies en pacients menors de dos anys. Es calcula que entre un 11 i un 19% dels lactants patirà bronquiolitis el primer any de vida.


Aquesta patologia ocasiona l'hospitalització d'aproximadament l'1% dels casos, la mortalitat és inferior a l'1%, però en grups de risc pot arribar al 3%. S'estima que l'any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d'un any, amb 1.058 hospitalitzacions (662 en llits convencionals i 396 en UCI).

El VRS, que afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida, és altament contagiós, es dissemina amb les secrecions nasofaríngies infectades o amb la saliva i pot manifestar-se clínicament de diverses maneres.

Amb la immunització contra el VRS, complementària a l'ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques d'aquests anys, Catalunya és pionera a nivell global en un esforç molt important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions.
Participació