1 de 10
POLÍTICA

Junts i Comuns avalen l'increment d'impostos del govern de Tarragona

La proposta dels socialistes inclou un augment del 7,4% de l'IBI i del 12% de la taxa de la brossa

Imatge del ple de l'Ajuntament de Tarragona que s'ha celebrat aquest dijous. | Ajuntament de Tarragona
per TarragonaDigital, Tarragona | 26 d'octubre de 2023 a les 16:45 |
El govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona (PSC) ha aprovat la proposta de modificació de les ordenances municipals amb el suport de Junts per Catalunya i En Comú Podem. Els incrementats més destacats són el de l'IBI, que augmenta un 7,4%, i el de la taxa d'escombraries, que s'incrementa un 12%.

En aquest sentit, també s'han apujat les taxes d'ocupació de les terrasses en un 20% i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), en un 33%, a més d'un recàrrec de fins al 150% de l'IBI per als propietaris de pisos buits.


Després de setmanes de negociacions els socialistes han aconseguit el suport de JxCat i ECP, tot i que rebaixant l'increment anunciat de l'IBI del 20% al 7,4%. Així mateix, els socialistes s'han compromès amb els comuns a una suspensió d'atorgament de llicències de pisos turístics durant un any.
 

"No es podia saber que pujaria tant l'IPC o els tipus d'interès"

L'alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, ha agraït el suport de JxCat i ECP, així com la voluntat negociadora d'ERC, per tal d'aprovar les mesures. El batlle ha justificat la delicada situació econòmica del consistori per la gestió de les darreres legislatures i per "un cúmul de casuístiques" que no depenen de l'àmbit municipal.


En aquest sentit, Viñuales ha defensat que "no es podia saber que pujaria tant l'IPC o els tipus d'interès, o que no hi hauria una suspensió de les regles fiscals".

Des de l'oposició, el portaveu de JxCat, Jordi Sendra, ha argumentat el seu vot favorable a totes les noves ordenances per voler "fer política en majúscules", si bé ha assegurat que no són "partidaris de pujar impostos".


Segons ha dit, han aconseguit minimitzar la pujada de l'IBI que volia el PSC, rebaixar els sous dels consellers municipals i assessors en el mateix percentatge, incrementar les sancions per mala gestió de les deixalles o crear 500 noves places d'aparcament per motos.

Per Jordi Collado, d'ECP, l'increment d'impostos servirà per "redistribuir la riquesa" i ha destacat que Tarragona puja les taxes "bastant per sota dels ajuntaments de l'entorn". Alhora, ha destacat que "l'Ajuntament no està en fallida", tal com va afirmar fa dues setmanes Viñuales.

 

ERC, PP i Vox, en contra

La resta de partits del plenari han estat més crítics amb les mesures aprovades, votant en contra. Respecte l'IBI, el conseller d'ERC, Xavier Puig, ha indicat que "potser no calia" pujar-lo tant i ha recordat que és un impost que "afecta tothom i en la mateixa proporció". "Nosaltres proposàvem el mínim increment necessari a canvi de coses bones per la ciutat", ha indicat.

Des del PP, Maria Mercè Martorell, ha assegurat que l'increment d'impostos no és necessari i ha apuntat que suposaran un fre per l'economia. Tant populars com VOX han votat en contra de tots els augments impositius.

El portaveu de la formació d'extrema dreta, Francisco Javier Gómez, ha culpat "tots els governs democràtics" del deute acumulat al consistori. "Tenim democràcia i l'hem 'liat parda'", ha dit.
Participació