Es confirma el tancament de la Residència i Centre de dia de Gent Gran de Reus

La Generalitat argumenta problemes estructurals i el cas de legionel·la de l'estiu passat com a aspectes decisius, però no ha comunicat data definitiva de tancament

Més d'un centenar de persones s'han concentrat davant de la Residència i Centre de Dia de Gent Gran de Reus aquest divendres 27 d'octubre al matí
Més d'un centenar de persones s'han concentrat davant de la Residència i Centre de Dia de Gent Gran de Reus aquest divendres 27 d'octubre al matí | Sandra Pérez
27 d'octubre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:47h

Més d'un centenar de persones s'han concentrat aquest 27 d'octubre al matí davant de la Residència i Centre de Dia de Gent Gran de Reus, l'antiga ICASS, per frenar el tancament del servei. Arran dels rumors que han circulat els darrers dies sobre el mal estat de l'edifici -propietat de l'Estat-, s'havia convocat una trobada definitiva per aquest divendres.

Després d'una primera reunió amb l'Ajuntament de Reus, el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós; la directora general dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Drets Socials, Mònica Alabart; i la direcció del centre, s'han reunit amb UGT, CCOO i IAC-CATAC, així com amb el personal de la residència i familiars dels usuaris.

Les alarmes van 'saltar' aquesta setmana davant la possibilitat de tancament per remodelar l'edifici -amb problemes estructurals des de fa 14 anys-, sense perspectives clares per les persones usuàries, el personal contractat i subcontractat, i els familiars d'avis residents. La Generalitat, per tant, s'estaria plantejant el tancament de l'únic equipament 100% públic d'aquestes característiques i amb major nombre de places de la ciutat.

Més d'un centenar de persones s'han concentrat davant de la Residència i Centre de Dia de Gent Gran de Reus aquest divendres 27 d'octubre al matí Foto: Sandra Pérez

 

Possible tancament a principis del 2024

En les diverses reunions d'aquest divendres 27 d'octubre a Reus, s'ha informat les comissions sobre la previsió de cessar l'activitat en els pròxims mesos, tot i que el Departament de Drets Socials de la Generalitat romandrà les pròximes setmanes a l'espera d'un informe definitiu sobre l'estat de l'edifici.

"La caiguda d'un mur per filtracions de la pluja l'any passat i el cas de legionel·la del mes de juny són els motius pels quals han arribat a la conclusió que s'ha de tancar, sigui per remodelar o per fer una altra residència nova", explica Glòria Boquè, presidenta del comitè d'empresa de CCOO de residències públiques a la demarcació de Tarragona.

Boquè afirma, també, que "no els han donat data de tancament, perquè esperen l'informe dels tècnics que justifiqui la remodelació o el seu tancament definitiu". Tot dependrà de la situació actual de l'edifici de la Residència, però fins ara "ni el personal ni els residents n'eren pas conscients d'aquesta decisió", afegeix. Des del comitè calculen que entre gener i febrer del 2024 el centre quedarà tancat.
 

Sense pla de viabilitat

Amb tot, la reunió informativa ha servit per confirmar els rumors, però com lamenten des de CCOO i UGT, no s'ha proposat cap pla de viabilitat per part de l'administració. L'assessor d'UGT a Tarragona -en representació de les empreses subcontractades de neteja i restauració-, Paco López critica que es podria haver enfrontat amb un 'pla B' per "traslladar els treballadors i residents sense provocar aquest trasbals".

Encara més, davant la incertesa de la plantilla de treballadors, López assenyala que "el contracte de les empreses subcontractades acaba a data de 31 de desembre del 2023". El tancament afectaria especialment al voltant de 35 treballadors subcontractats, d'un total de cent en plantilla, que previsiblement perdrien el seu lloc de feina.

Si la situació laboral no serà tan perjudicial és pel procés d'estabilització que finalitzarà pròximament i pel qual, segons detallen des de CCOO, la Generalitat es veu obligada a "recol·locar tots els treballadors que tenen places fixes, però no sabem què passarà amb els que ocupen interinatges o altres places". Buqué apunta que ara obriran un procés de negociació, que el Departament de Drets Socials preveu d'un mes o mes i mig de durada.

Així mateix, exposa que durant la reunió els han comunicat les intencions "de reubicar el personal en places públiques de la ciutat de Reus, siguin en  residències públiques o places públiques de centres privats i concertats". També, que serà un trasllat temporal i que la Generalitat preveu que en 3 o 4 anys retornarien a una nova residència 100% de gestió pública.
 

El personal de la Residència ICASS de Reus ha reivindicat el seus respectius llocs de feina davant el futur incert Foto: Sandra Pérez

 

Conseqüències del tancament

La Residència i Centre de Dia de Gent Gran de Reus compta actualment amb 80 persones usuàries, d'una capacitat total de 120. Davant el possible tancament, es contempla el traslladat dels avis i àvies a la residència Mare de Déu de la Mercè de Tarragona, on hi ha una seixantena de places lliures.

D'altra banda, el passat divendres 20 d'octubre, l'Ajuntament va aprovar la pròrroga del conveni amb la Generalitat de Catalunya que permetrà ampliar les places públiques disponibles de la residència d'Horts de Miró fins a 58.

En conjunt, però, el tancament de l'antiga ICASS de Reus provocaria que molts treballadors perdin la seva feina, així com modificar les rutines i hàbits dels residents, ja acostumats a un personal que els até, un cercle social i determinades activitats diàries que duen a terme al centre.

Arxivat a