La 26a Fira de l'Oli DOP Siurana de Reus oferirà tastos de 14 cooperatives

La fira tindrà lloc els dies 10 i 11 de novembre a la plaça de la Llibertat i el programa compta amb diverses activitats: berenar infantil, esmorzar solidari, un joc i diverses promocions

Presentació de la 26a edició de la Fira de l'Oli DOP Siurana de Reus
Presentació de la 26a edició de la Fira de l'Oli DOP Siurana de Reus | Sandra Pérez
31 d'octubre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:48h

La 26a edició de la Fira de l'Oli Nou DOP Siurana arribarà, un any més, a la plaça de la Llibertat de Reus els dies 10 i 11 de novembre. Fins al moment, hi ha confirmades 14 cooperatives del territori, que oferiran tastos de la primera producció d'oli de la campanya 2023-2024, tot just acabada d'encetar.

Durant dos dies, la població reusenca i dels voltants podran tastar i adquirir l'oli nou en un "esdeveniment de referència en el calendari gastronòmic de Catalunya", com l'ha descrit Noemí Llauradó, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus. La ciutadania pot comprar directament un producte de Km0 com és l'oli DOP de Siurana, a més, "en la primera presentació conjunta que es fa cada any, tot i que després molts municipis tindran la seva festa de l'oli", ha afegit.

L'edició d'aquest 2023 suposa "un espai de trobada pel consell regulador, els productors i cooperatives i per presentar l'oli nou en societat", ha explicat Antoni Galceran, president de la DOP Siurana. Especialment, malgrat la mala collita a conseqüència de la sequera, Galceran reivindica la qualitat del producte per "l'equilibri entre els seus atributs".

 

Activitats lúdiques i solidàries

De fet, Llauradó ha reflexionat que assistir a la fira és una mostra "de donar suport a la pagesia, amb la reciprocitat d'anar a comprar per l'alimentació que ens proporciona". També, els dies 10 i 11 de novembre, la Fira de l'Oli DOP Siurana duu a la ciutat de Reus un programa d'activitats complementàries als tastos d'oli.

El consolidat esmorzar de degustació -amb la col·laboració de Casa Borull- evoluciona a una proposta solidària, perquè el 50% dels beneficis aniran en favor La Marató de TV3. També, es repetirà el berenar de pa amb oli i xocolata que el Gremi de Forners ofereix als més petits. El showcooking de cada any, aquesta vegada, serà a càrrec del cuiner reusenc Ferran Cerro, conjuntament amb Jordi Cartanyà.

A més, una altra novetat de la 26a edició seran els Tastets de Dansa, coincidint amb el 75è aniversari de l'Escola de Dansa del Centre de Lectura. "Farem aquesta bona combinació entre gastronomia i cultura", ha indicat Noemí Llauradó. Així mateix, hi haurà l'escape box "El Joc de l'Oli", una iniciativa que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat en el marc de les mesures de promoció de l’oli d’oliva verge extra català.

La 26a edició de la Fira de l'Oli DOP Siurana de Reus comptarà amb 14 cooperatives del territori Foto: Sandra Pérez

 

Motivació i aprenentatge

La fira també pretén fer cultura de l'oli i, més enllà de les activitats per a tots els públics, estarà disponible el Tast Control, que permetrà al públic valorar els atributs de l'oli i ajudarà els productors a fer valoracions de la seva primera producció d'enguany.

D'altra banda, s'organitzaran dues jornades tècniques. La jornada "Els beneficis de l’Oli d’oliva verge", a càrrec del Dr. Eduard Escrich amb la col·laboració de la Facultat de Medicina de la URV i la regidoria de Salut i Esports de l'Ajuntament de Reus, es durà a terme el 9 de novembre a l’Aula Magna de la Facultat a les 18.30 hores. Les inscripcions es poden fer al web de la Facultat.

La jornada "Adaptació de l’olivera al canvi climàtic, nous models econòmics i ambientals", a càrrec del col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, que tindrà lloc el dia 11 de novembre a la seu d’INCAVI de 9.30 a 13 hores, i cal inscripció prèvia.
 

Impacte econòmic a la ciutat

La regidora de Projecció de Ciutat ha assenyalat que un esdeveniment com aquest "té un triple benefici per Reus: comerç, restauració i serveis", ja que els visitants poden passejar i gaudir de l'oferta turística i comercial local.

Els comerços i establiments locals decoraran els seus aparadors amb ampolles d'oli DOP Siurana i altres productes relacionats, que aniran a càrrec del Gremi de Forners de Reus i dels Mercats de Reus. A més, els Mercats s'implicaran repartint butlletes (del 6  a l'11 de novembre) amb diversos premis i un 1r premi "El teu pes en oli", que es donaran a conèixer dissabte 11 de novembre, a les 17.30 hores.

D'altra banda, els hotels de Reus també faran promocions per atreure visitants que aprofitin per fer una escapada en què gaudir de la Fira de l'Oli i altres espais culturals. En aquesta línia, Llauradó ha afirmat que, des de Reus Promoció, "estan convençuts que la col·laboració entre institucions i el sector privat és una fórmula d'èxit, així com per la promoció gastronòmica com a línia estratègica en l'àmbit de la nutrició i la salut".

L'organització de la fira compta amb el suport de l'Ajuntament de Reus, a través de l'Agència Reus Promoció, del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp i del grup Unió Corporació Alimentària; a més de la col·laboració indispensable de totes les cooperatives participants del Baix Camp, Priorat, Ribera d'Ebre i Baix Penedès.