1 de 10
Educació

De Reus a Uganda per aconseguir que 500 nens tinguin accés a l'escola

El reusenc Marc Jardí ha impulsat 'Rumbo a clase', un projecte solidari que recapta diners per comprar material escolar pels nens ugandesos i que aquests puguin estudiar

El projecte Rumbo a clase busca finançar el material escolar per a 500 nens d'una escola a Uganada | Cedida
per Sandra Pérez, Reus | 12 de novembre de 2023 a les 06:00 |
"Sense llibretes, no hi ha educació" és la realitat de molts nens i joves que viuen en extrema pobresa a l'Àfrica i, en concret, a Uganda. L'accés a l'educació és un greu problema al país, ja que sense material escolar, el professor no deixa entrar l'alumnat a classe. El youtuber reusenc Marc Jardí ha volgut visibilitzar aquesta problemàtica i fomentar les donacions per millorar-la.

El projecte 'Rumbo a clase' té per objectiu recaptar 3.000 euros per comprar material escolar per a 500 nens i nenes de dues escoles ugandeses, a l'Àfrica Central. Jardí, de 22 anys, va decidir fer el viatge -de cinc setmanes de durada- quan un missioner d'Uganda li va exposar les conseqüències de la manca de llibretes.


Fins al moment, s'han recaptat uns 2.000 €, però les donacions continuaran obertes fins al pròxim 15 de novembre, dia en què Marc Jardí tornarà a Reus; tot i que continuarà generant contingut a les seves xarxes socials -YouTube i Instagram- per arribar al màxim de persones possible arreu del món. Les donacions es poden fer al número de compte ES23 1550 0001 2900 1568 0929.

L'audiovisual, una eina de visibilitat

"Canvia molt la percepció perquè veus que hi ha gent molt pobra, però també una generositat enorme, quan hi ha famílies que mengen cada dos dies o un noi de la meva edat que no va menjar res en tot el dia", descriu el youtuber reusenc. Exposa que aquest xoc de realitat ens queda molt lluny quan venim d'Europa i fa reflexionar molt.

Per aquest motiu, va decidir que el contingut audiovisual que generés serviria per mostrar el dia a dia a Uganda, el gran problema existent a les escoles i perquè la gent que fes donacions pogués veure a on van els seus diners i per què són tan necessàries.


"No hi ha cap ONG ni entitat al darrere, sorgeix de la meva aspiració de voler ajudar i aprofitar l'oportunitat que tinc de transmetre-ho a través de xarxes socials", afegeix. Això sí, 'Rumbo a clase' compta amb les empreses CAGIMA i Margency com a col·laboradores i amb Joan Enric Carreres com a sponsor.

Jardí apunta que "no cal ser molt 'gran' per començar a ajudar, sinó tenir actitud i ganes de fer coses". En el seu cas, després d'haver cursat Enginyeria Química i d'haver viatjat a 16 països, tenia ganes de viure una experiència diferent.

El projecte Rumbo a clase busca finançar el material escolar per a 500 nens d'una escola a Uganada Foto: Cedida

Assolir un objectiu

Marc Jardí ha viatjat de Reus a Uganda per posar el seu granet de sorra i trencar amb els prejudicis europeus sobre els països africans. "És gent igual que tu, són nois amb grans aspiracions en la vida, treballadors, curiosos... i, al final, només canvia el lloc de naixement: quina culpa tenen d'haver nascut allà i jo d'haver nascut a Catalunya?", reflexiona.


En els dies restants del projecte, el jove espera assolir l'objectiu dels 3.000 euros i ajudar tant com pugui als nens i nenes. "Quan arribes aquí, veus que hi ha un problema amb l'educació, però també hi ha molta gent que no menja i això és més essencial", apunta Marc Jardí.

El reusenc ha iniciat 'Rumbo a classe' des de zero: planificació del viatge, creació de la pàgina web, producció de contingut audiovisual, difusió a les xarxes socials, etc. Afirma que "era una primera prova per veure com funcionava, perquè és complicat aconseguir les donacions" i que li agradaria impulsar nous projectes similars en un futur.


El youtuber reivindica la necessitat de projectes socials d'aquest tipus i destaca que l'educació és cabdal, tot i que, a més "hi ha nois que no es poden pagar el sopar i esmorzar a l'escola i no poden entrar a classe perquè deuen 6 euros", que és molt més greu. "Al meu entorn els va semblar una bogeria al principi, però per mi una bogeria era no aprofitar aquesta oportunitat", conclou Jardí.
Participació