1 de 10
Àrea Metropolitana

Transport, residus i energia: eixos de la futura àrea metropolitana del Camp

Els ajuntaments de Reus i Tarragona han començat a treballar les línies objectiu de la regió metropolitana del Camp de Tarragona

La regió metropolitana del Camp de Tarragona contempla actuacions conjuntes entre Reus, Tarragona i els altres ajuntaments del territori | Laia Solanellas
per Sandra Pérez, Camp de Tarragona | 9 de novembre de 2023 a les 06:00 |
Una de les novetats que han començat a treballar conjuntament els nous governs de Reus i Tarragona és la definició de la futura regió o àrea metropolitana del Camp de Tarragona. Els darrers mesos, ambdós Ajuntaments s'han coordinat amb les principals institucions del territori per establir els principals eixos de treball del projecte: transport públic, residus, aigua i energia.

"Nosaltres no volem un ens supramunicipal que ens doni estructura, perquè no té cap sentit, sinó que la nostra demarcació tingui un pes important per decidir què volem ser com a regió", argumenta Sandra Guaita, alcaldessa de Reus.


Les primeres converses s'han mantingut amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a la província. Pròximament, Guaita i Ruben Viñuales, alcalde de Tarragona, es reuniran, també, amb els alcaldes dels municipis de l'àrea d'influència.Les bases de la futura Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona es detallaran a partir de quatre grups de treball centrats en mobilitat, promoció del territori, transició energètica i gestió dels residus.

Millorar el transport públic

Un dels principals objectius que marcaran el full de ruta, sobretot, dels Ajuntaments de Reus i Tarragona, serà la millora del transport públic del territori. Què passarà amb les concessions que acaben el 2028, com es podrien repensar des de la demarcació o quin és el disseny i traçat del tramvia més eficient són algunes de les qüestions que hi estan vinculades.

"Ho han de decidir des de Barcelona o ho podem fer nosaltres? El territori hem de decidir com volem que sigui la relació entre els nostres municipis i, ara per ara, és complicat", afirma Sandra Guaita. De fet, l'alcaldessa reusenca reconeix la gran quantitat de queixes que reben pel transport interurbà entre ambdues ciutats i recalca la necessitat de millorar els desplaçaments. 
La Regió Metropolitana seria un paraigües sota el qual plantejar la possibilitat de mancomunar les diferents empreses municipals de transport, per motius d'eficiència i per reduir-ne els costos. "Si has d'anar a determinats municipis del Camp de Tarragona, és un drama, perquè no es pot amb transport públic", afegeix Guaita.

Mancomunar els residus

Molts municipis ja treballen coordinadament amb SIRUSA i la Mancomunitat de Residus, però caldria expandir-ho a la totalitat del territori. Segons expliquen des de l'Ajuntament de Reus, "s'està treballant amb els Consells Comarcals perquè la gestió dels residus comenci a funcionar com a regió".


Mancomunar la gestió seria una possibilitat a llarg termini, ja que les licitacions dels contractes de la brossa són a deu anys vista; Reus va aprovar-la fa dos anys i Tarragona està encara en procés de licitar la contracta.

Consum energètic i d'aigua

Una altra de les branques clau del 'projecte' es focalitza en l'eficiència energètica i l'ús dels recursos naturals, especialment, el consum i reutilització de l'aigua. "Tenim una problemàtica molt important al Camp de Tarragona i s'ha d'abordar conjuntament, no podem anar cadascú per la seva banda", apunta l'alcaldessa de Reus.

Per això, assegura que han començat a treballar de forma transversal des del Consorci d'Aigües de Tarragona i amb la voluntat de "coordinar molt millor la costa i l'interior, Reus amb el Baix Camp, Tarragona dins el Tarragonès, etc".

Es tracta, per tant, de prioritzar polítiques indispensables per la ciutadania del territori i que, al seu torn, tenen un pes cabdal en la seva economia. En l'àmbit energètic, per exemple, proposen actuar com un 'lobby' per "posar-se d'acord i tenir força per arribar a un tercer actor, que és l'empresa que presta els serveis i com els definim nosaltres i no externament per algú altre", exposa Guaita.
Participació