1 de 10
PORT DE TARRAGONA

Pas definitiu del Port de Tarragona per restaurar els Prats d'Albinyana de la Pineda

L'accés a la darrera finca expropiada era el darrer obstacle que calia superar per executar les obres de restauració d'aquest espai de la Xarxa Natura 2000

Imatge dels treballs que el Port de Tarragona executa a la darrera finca expropiada dels Prats d'Albinyana. | Port de Tarragona
per TarragonaDigital, Tarragona | 9 de novembre de 2023 a les 15:30 |
El Port de Tarragona consolida l'expropiació de la darrera finca per a poder fer els treballs previstos en el projecte 'Restauració i ordenació de la zona dels Prats d'Albinyana'. Aquest projecte és una mesura compensatòria dels Plans Especials de la ZAL i del Pla Director d'infraestructures 2015-2035 del Port de Tarragona on està inclòs el projecte de la Xarxa Natura 2000.

L'execució de les obres previstes al projecte requeria l'expropiació de dotze finques. Una de les finques ha hagut de requerir auxili judicial per part del Port de Tarragona i, mitjançant sentència judicial del passat 10 d'octubre es va autoritzar l'entrada a la finca a partir del 9 de novembre d'aquest 2023.


Per a fer efectiva l'ocupació, es comptaran amb diferents equips i maquinària per deixar lliure d'elements la finca i, que estigui preparada per a l'execució de les futures obres. Amb aquest pas, ja s'hauran ocupat totes les finques i es podran realitzar els treballs previstos en el projecte 'Restauració i ordenació de la zona dels Prats d'Albinyana'.

En aquest sentit, l'obra ja es troba en fase de licitació. El Port Tarragona preveu que a finals d'any es tingui resolta l'adjudicació de les obres del projecte de restauració.

 

Recuperació de l'entorn natural

L'Autoritat Portuària de Tarragona ha estat treballant en l'expropiació de diverses finques en la zona de la Xarxa Natura 2000, per tal de poder fer els treballs previstos en el projecte 'Restauració i ordenació de la zona dels Prats d'Albinyana'. Aquest projecte de restauració comprèn uns espais al costat de la ZAL del Port de Tarragona, on es troba una zona natural de gran valor mediambiental i paisatgístic integrat en la Xarxa Natura 2000, els Prats d'Albinyana, al terme municipal de Vila-seca.

El Port de Tarragona, d'acord amb l'Estudi Ambiental Estratègic, portarà a terme un projecte de restauració, que consistirà en la recuperació de l'entorn natural i la recuperació, millora i potenciació dels hàbitats naturals associats. Per poder dur a terme l'execució de les obres, el Port requeria l'expropiació prèvia de 12 finques.

 

Desenvolupament de la Xarxa Natura 2000

En aquest sentit, el Port de Tarragona desenvoluparà tres tipus d'actuacions. La primera consistirà en la construcció d'una llacuna de 107.700 metres quadrats amb una illa de 26.990 metres quadrats i la creació d'un bosc de ribera voltejant la llacuna amb una connexió amb la platja existent. A més, s'ha procedit al desviament del canal de drenatge de la A-7 que estava situat dins de la zona protegida Xarxa Natura 2020.

La segona línia d'actuacions té relació amb l'antiga vil·la romana de Cal·lípolis. Les accions de consolidació arqueològica d'aquest conjunt patrimonial, que ha inclòs la neteja i l'eliminació superficial del paviment dels camins que creuen el jaciment, així com la consolidació de les estructures existents.


La tercera i darrera línia d'actuació és la instal·lació de serveis viaris interns com, per exemple, la projecció de camins, miradors faunístics i passarel·les.
Participació