Anuncien l'inici imminent de les obres de la Hispània a Reus: transformació integral de la zona

El consistori ratifica que «el solar no està qualificat com a contaminant», tot i que s'instal·larà un sensor de concentració de partícules ambientals per informar els veïns de la zona amb dades objectives

Les obres tenen prevista la construcció de més de seixanta pisos, la majoria dels quals de protecció oficial.
Les obres tenen prevista la construcció de més de seixanta pisos, la majoria dels quals de protecció oficial. | TarragonaDigital
15 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:46h
Ara sí, l'Ajuntament de Reus ha anunciatl'iniciimminent de les obres per transformar la zona de l'antiga Hispània. Després d'un estira-i-arronsa per les denúncies que apuntaven que el sól podria estar contaminat, el consistori ha tancat aquest capítol assegurant que "el solar no està qualificat com a contaminant", tot i que per informar els veïns i veïnes de l'àrea amb dades objectives, s'instal·larà un sensor de concentració de partícules ambientals.

Així doncs, el dimarts 21 de novembre serà el dia en què es donarà el tret de sortida a les obres que compten amb un pressupost d’adjudicació de 19.020.254,51 euros i que contemplen la creació d'habitatgesocial, aparcamentpúblic, equipament municipal i urbanitzacióexterior

L'empresa GarciaRiera serà l'encarregada d'executar aquesta important transformació de la zona, mentre que la gestió de l'obra de l'aparcament i la urbanització exterior anirà a càrrec de l'empresa municipal ReusMobilitat i Serveis, i l'habitatgesocial i l'equipament municipal seran responsabilitat de l'empresa municipal Redessa.

Tots els detalls de la Hispània a Reus


El projecte destaca per la seva aposta pels usos cívics, la permeabilitat de la tramaurbana, la creació de noves placesd'aparcament i la promociód'habitatges de proteccióoficial. Pel que fa a l'habitatge, es preveu la construcció de més de 8.100 m2, dels quals 7.700 seran destinats a habitatge protegit, amb 48pisos gestionats per l'Ajuntament, 12 de gestió privada i tres de rendalliure.
 

Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica i Coneixement i Daniel Marcos, regidor de Via Pública, han explicat els detalls. Foto: TarragonaDigital



Les característiques dels futurs habitatges inclouen 25pisos de dueshabitacions — 12 de 55 m2 i 13 de 65 m2—, així com 23unitats de treshabitacions de 75 m2. Tots els pisos tindran espaiexterior propi i es distribuïran en tresblocs, —amb una estructura de fusta per reduir l'impacte ambiental—, un d'ells de gestió privada de tres plantes i els de gestió pública que seran de 4 i 5 plantes.

El complex també disposarà d'un aparcament amb 340places, distribuïdes en tres plantes i integrat a la xarxa d'aparcaments municipals gestionats per ReusMobilitat i Serveis.

 

Durada de les obres de la Hispània


Les obres tenen una durada prevista de 36 mesos. Cal tenir en compte que l'execució del contracte té un termini de vuit mesos des del moment de la finalització de l'estructura de formigó de l'aparcament.

El primer pas serà la creació dels murspantalla i entre març i maig s'excavarà el terreny. Tot seguit, es començarà a aixecar l'estructura i està previst acabar l'obra civil al desembre del 2024, per, finalment, donar pas a la creació dels quatre edificis de pisos i la urbanització de la zona amb un calendari de 22mesos. Tot i que es preveu un impacte mínim en el trànsit rodat, hi haurà el tancament de 182places a l'àrea de zonablava de la Riera.

Pel que fa al finançament, ReusMobilitat i Serveis assumirà el cost de l'execució del projecte d'aparcament, mentre que l'ajuntament finançarà les altresactuacions previstes. Segons ha anunciat el consistori, el projecte és candidat a ser cofinançat per subvencions dels NextGeneration, amb la possibilitat de rebre finançament del programa d'ajuts a la construcció d'habitatges en arrendament social en edificisenergèticamenteficients, contemplat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels fons europeus.