1 de 10
Salut mental

Professionals de la salut mental denuncien a Reus les dificultats per trobar personal qualificat

Més de 200 professionals s'han reunit a Reus per debatre sobre l'encaix dels programes de salut mental

Professionals de la salut mental s'han reunit a Reus. | ACN
per TarragonaDigital, Reus | 16 de novembre de 2023 a les 13:44 |
Més de 200 professionals de la salut mental s'han congregat a Reus per participar en una jornada organitzada per l'Institut Pere Mata centrada en el Pla de Serveis Individualitzats (PSI). L'objectiu de l'esdeveniment era discutir sobre l'encaix dels programes de salut mental i abordar els reptes existents, destacant la coordinació dels programes i l'atenció integrada com a temes rellevants.

Cori Juanpere, adjunta de direcció Assistencial de l'Institut Pere Mata, ha subratllat els desafiaments que es presenten, especialment en la manca de personal qualificat per al tractament dels trastorns mentals. Amb un augment significatiu d'interès en aquest servei en els darrers anys, Juanpere ha fet una crida a la necessitat de més recursos humans per abordar la demanda creixent. Actualment, el PSI de Reus compta amb deu professionals que atenen aproximadament 150 pacients.

Falta de personal qualificat en el sector de la salut mental


La jornada s'ha centrat també en l'encaix entre diversos programes de salut mental i comunitària, destacant la importància de la transversalitat dels serveis. A través de taules rodones, s'ha parlat sobre la coordinació dels programes a tot Catalunya, incloent-hi el Pla de Serveis Individualitzats, l'Equip Guia i els programes d'intervenció infantojuvenil.

D'altra banda, s'ha posat de manifest la dificultat per trobar professionals qualificats en un context on les qüestions socials, com l'accés a l'habitatge o la situació econòmica, es combinen amb els problemes de salut mental. Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, ha fet èmfasi en la necessitat de crear equips multidisciplinaris per abordar el malestar emocional i evitar el col·lapse dels serveis actuals. Casamitjana ha anticipat la implementació dels objectius transversals del Pacte Nacional de Salut Mental a partir del gener, amb l'esperança de millorar col·lectivament el benestar emocional de la població.
Participació