1 de 10
PORT DE TARRAGONA

El Museu del Port estrena «El cau dels grumets», un nou espai de sostenibilitat

La presentació d'aquest nou espai museístic s'ha fet en el marc de la 23a Setmana de la Ciència

La presentació de 'El cau dels grumets' s'ha fet aquest divendres al Museu del Port. | Cedida
per TarragonaDigital, Tarragona | 17 de novembre de 2023 a les 14:59 |
El Museu del Port de Tarragona ha acollit aquest divendres 17 de novembre la presentació del nou espai de sostenibilitat 'El cau dels grumets' dins del recinte museístic. És un espai de descoberta per als visitants del Museu on s'explora i juga en un format de cubs de coneixements. Es tracta de descobrir de manera autònoma els ocells del port, els biòtops i el parc subaquàtic i els sòlids a granel.

El projecte, dissenyat per Auriga Serveis Culturals, s'ha realitzat amb la col·laboració de la Direcció de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port. La presentació s'ha fet en el marc de la 23a Setmana de la Ciència, i ha comptat amb la participació de la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, i Jordi Salvadó, d'Auriga Serveis Culturals.


A l'acte també hi ha assistit la responsable de medi ambient de la Direcció de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat, Cristina Miret, ja que aquesta Direcció ha col·laborat en la confecció del mòdul que permet esbrinar de manera autònoma els aspectes de la sostenibilitat del Port de Tarragona com ara les aus, els biòtops i la descàrrega de les mercaderies.

Per la seva banda, Auriga Serveis Culturals ha dissenyat i desenvolupat aquest nou espai de descoberta per a petits i grans al Museu del Port de Tarragona que té un format autònom perquè els infants i els seus acompanyants puguin conèixer alguns aspectes ambientals relacionats amb el Port.


Amb aquesta finalitat l'espai 'El cau dels grumets' conté un mòdul per tractar diferents aspectes ambientals del Port com ara els ocells del Port, els biòtops i el parc subaquàtic i els sòlids a granel.
 

Descobrir, explorar i jugar

El mòdul, que inclou la caseta d'observació instal·lada al recinte museístic, té el format de cubs de coneixement i tracten temes diferents seguint la seqüència didàctica: descobrir (una pregunta serveix per introduir el tema que treballa el cub i desperta la curiositat dels usuaris), explorar (diferents recursos com ara fotografies, vídeos, sons, elements tàctils serveixen per adquirir coneixement) i jugar (dinàmiques que treballen els conceptes presentats).


Els temes que conté el mòdul didàctic són l'aire (els ocells del port), el mar (els biòtops i el parc subaquàtic) i els molls (sòlids a granel). Amb el mòdul dels ocells, el visitant s'endinsa en un espai portuari en constant transformació, i es veu com l'ocupació de noves extensions fins i tot cap al mar, modificant el curs del riu o ocupant zones de la costa més pròxima, ha conformat un espai on hi ha una àmplia varietat d'espècies d'aus.

Pel que fa al mòdul dels biòtops i el parc subaquàtic, hom pot observar com el projecte d'immersió de biòtops té com a objectiu principal recuperar les poblacions d'interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines. La forma, dimensions i disposició de les àmfores i biòtops és adient perquè les espècies puguin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.


I quant als sòlids a granel, és a dir, l'activitat generada a molls, es pot conèixer com aquesta mercaderia, un dels tràfics principals del Port de Tarragona, manté diferents operatives que poden provocar algunes situacions mediambientals com ara contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió, augment de la terbolesa de l'aigua, increment de l'eutròfia o la presència de plagues.
Participació