Un centre a la zona de Bellissens, probable solució al tancament de la Residència de Gent Gran de Reus

Es tractaria d'un emplaçament provisional, mentre que les opcions a llarg termini valorarien reformar l'antic hospital, rehabilitar l'actual residència o construir-ne una nova

La Generalitat va confirmar el tancament de la residència de gent gran de Reus el passat 27 d'octubre
La Generalitat va confirmar el tancament de la residència de gent gran de Reus el passat 27 d'octubre | Laia Solanellas
20 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:53h

La residència de gent gran de Reus ha tornat a acollir aquest dilluns 20 de novembre reunions amb els comitès i sindicats, treballadors i treballadores i familiars del centre. Finalment, el Departament de Drets Socials els ha exposat l'esperat informe tècnic i ha posat sobre la taula opcions provisionals i a llarg termini.

Tot i que diferents membres dels sindicats i comitès expliquen que les conclusions han estat similars a la primera reunió, en aquesta ocasió, han refermat la voluntat de la Generalitat de Catalunya de cessar l'activitat al centre. Havien estat convocats per la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Tarragona, Mònica Alabart.

A finals d'any se'ls comunicarà quina serà la ubicació definitiva a llarg termini de la residència de Reus, han afirmat després de la reunió, i que la temporal podria ser un centre que actualment està tancat, a la zona de Bellissens.

Emplaçament provisional

"Una de les solucions provisionals, no definitiva perquè el centre no compliria els requisits per ser 100% públic, éstraslladar a tots els residents i treballadors en bloc a una residència nova que està tancada", explica Glòria Boqué, presidenta del comitè d'empresa de Drets Socials a Tarragona.

Aquest edifici està ubicat a la zona de Bellissens, pròxim a l'equipament del Tanatori Municipal de Reus, i estaria gestionat pel grup francès ORPEA. Si s'aconsegueix el lloguer de l'espai, aquesta seria, provisionalment, la seva ubicació.

A llarg termini, però "la solució definitiva passaria per la reforma d’aquesta, que es creu poc probable, el trasllat a l’antic hospital de reus, que també necessita una reforma gran, o la construcció d’una residència nova", especifica Boqué. Així mateix, sense "massa detall", d'acord amb la presidenta del comitè, es parla del trasllat unitari de tots els treballadors.

Actualment, a més dels 80 avis i àvies, a l'antiga ICASS, hi treballen un centenar de persones amb plaça fixa, una trentena són personal eventual i una altra trentena provenen d'empreses externes subcontractades -23 de neteja i 9 de cuina-. 

Treballadors, familiars i sindicats s'han mobilitzat en les últimes setmanes per evitar el tancament de la residència Foto: Laia Solanellas

 

Deficiències des del 2004

L'informe tècnic que tots esperàvem ha sigut una decepció, perquè no presenta dades ni conclusions clares", lamenta Boqué. Segons afirmen membres del comitè dels serveis de prevenció, els han exposat documents importants com són el Pla d'Autoprotecció i Planificació Preventiva, on es mencionen "defectes lleus de sectorització, que són habituals en edificis antics", apunten.

La residència de gent gran de Reus es troba en terrenys municipals i es tracta d'un edifici propietat de l'Estat espanyol que gestiona el Departament de Drets Socials de la Generalitat. Tres setmanes després que es confirmessin els rumors de tancament, els representants dels treballadors han pogut ser coneixedors de l'informe que suposadament l'havia de justificar.

En canvi, els sindicats exposen que "aquest evidencia que l'administració no ha complert amb la conservació i manteniment de l'edifici", ja que hi ha hagut "una manca d'actuació i inversió de l'administració". El 2025 acaba la concessió pel traspàs de la gestió de l'edifici, però la Generalitat no voldria invertir en un edifici del qual no n'és propietària, consideren des del comitè.

Una solució que podria allargar-se

Ara mateix, l'estat arquitectònic no suposaria un risc imminent, però l'incompliment de la normativa antiincendis -sectorització- i la possibilitat de més casos de legionel·la són els dos fonaments bàsics de l'informe que els ha presentat el Departament de Drets Socials. "Ens sobta la manca de previsió i que ara vingui la urgència per deficiències de fa tants anys", expressa la presidenta del comitè d'empresa de Drets Socials a Tarragona.

Quant a la possibilitat de remodelar l'actual residència per plantes -com s'ha fet al centre residencial Mare de Déu de la Mercè de Tarragona-, Glòria Boqué assegura que els han traslladat que "no es viable". També, els han comunicat que estan treballant en una solució "100% pública, amb places públiques i treballadors públics", però que serà a llarg termini.

Els membres dels diferents sindicats -UGT, CCOO i IAC-CATC- així com els comitès dels treballadors es temen un primer trasllat unitari que no sigui suficient, més endavant, per evitar una distribució pel territori de forma arbitrària o més individualitzada.

A la reunió, se'ls ha informat que la decisió -fa deu anys- de privatitzar la gestió de la residència de Roger de Llúria hauria estat de l'Ajuntament d'aquell moment. Des de Drets Socials, també han negat haver iniciat el procés de reubicació dels residents, tot i que els sindicats expliquen que "ja s'han reunit amb les famílies i els han posat opcions clares i fermes sobre la taula".

Arxivat a