Vistabella inaugura la restauració de l'església del Sagrat Cor, obra emblemàtica de Jujol

L'espai passarà a ús de l’Ajuntament durant cinquanta anys com a espai cultural

Acte d'inauguració de les obres
Acte d'inauguració de les obres | Arquebisbat de Tarragona
20 de novembre del 2023
​Vistabella ha inaugurat la renovada església del Sagrat Cor de Vistabella, una obra de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, després d’un llarg procés de restauració. A l’inici de l’acte, la regidora Elvira Sauceda va exposar un breu resum del procés de restauració d’aquest temple, que va començar amb la redacció del pla director per a obres de reparació i restauració de l’església l’any 2008.

Aquest pla director s’ha anat executant en diverses fases que han comprès l’alleugeriment dels problemes d’humitats, la restauració del campanar i la neteja de les voltes que configuren les cobertes, la neteja de les quatre façanes i la restauració estructural del sostre de les sagristies, la il·luminació exterior del temple, i, en aquesta darrera etapa que acaba de concloure, s’ha executat la neteja, restauració i conservació dels murs de l’interior del temple, la recuperació del paviment original, la il·luminació de l’interior, la restauració dels elements de fusta i de l’altar major i la creació d’un sistema de ventilació per geotèrmia.

A continuació es va presentar un documental sobre aquesta obra de l’arquitecte Jujol, creat pel director de televisió i guionista Luis Campo Vidal amb motiu del centenari de la consagració de l’església del Sagrat Cor. Campo Vidal va afirmar que la producció esdevé «una eina magnífica per donar a conèixer Jujol i l’església de Vistabella». En aquest sentit, el documental analitza l’obra modernista a partir de diversos arquitectes i del mateix fill de Josep Maria Jujol.

Patrimoni de tots

Durant la seva intervenció, l’arquebisbe Joan Planellas va assegurar que aquest temple «és patrimoni de l’Arquebisbat, patrimoni del poble de Vistabella, patrimoni de la nostra història i patrimoni del nostre país». Planellas també va fer referència a la celebració del centenari de la consagració del temple, recordant que «el més important no és l’edifici, sinó que tot el poble esdevinguem pedres vives que construïm la nostra societat i la nostra Església». 

Per la seva part, la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lurdes Malgrat, va afirmar que «ha estat un plaer poder acompanyar aquest camí que ha estat el procés de restauració del temple», i va ratificar les paraules de l’Arquebisbe, assegurant que «la bellesa d’aquesta església ens ajuda a recollir-nos interiorment i créixer com persones».

A més, va recordar que l’any vinent se celebrarà el 75è aniversari de la mort de l’arquitecte Jujol i que des de la Generalitat «s’acompanyarà aquesta celebració per a homenatjar aquesta figura tan important en la història de l’arquitectura modernista del país que, certament, havia quedat una mica amagada sota l’ombra del geni Gaudí, però que a poc a poc l’hem anat ubicant en l’imaginari de tothom».

L’alcalde del municipi de la Secuita, al qual pertany Vistabella, també va dirigir unes paraules. En primer lloc, va recordar que «tot el poble de Vistabella va col·laborar i es va organitzar per treballar en la construcció de l’església, fent un esforç econòmic enorme». I després de cent anys de la seva construcció, «el poble de Vistabella s’ha tornat a bolcar per recuperar l’esplendor que mereix el temple».

Finalment, Roca va anunciar el conveni que s’ha signat amb l’Arquebisbat de Tarragona, pel qual «aquest espai també passarà a ús de l’Ajuntament durant cinquanta anys com a espai cultural». En aquest sentit, va demanar «omplir Vistabella i omplir l’església de culte i de cultura».