1 de 10
Alt Camp

Cultura organitzarà una gran exposició antològica sobre el vallenc Català Roca al MNAC

La Generalitat ha adquirit el fons fotogràfic de Francesc Català-Roca amb un cost de 2 milions d'euros

Francesc Català Roca | Cedida
per Albert Oliva, Valls | 21 de novembre de 2023 a les 09:40 |
El Departament de Cultura ha adquirit el fons fotogràfic del vallenc Francesc Català-Roca amb un cost de 2 milions d'euros. La part principal del fons traspassat es dipositarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya i les còpies d’època d’autor al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Es tracta de quatre blocs de documents: 167.701 negatius en blanc i negre i color, 3.109 diapositives a color, prop de 14.000 fulls de contacte i 2.000 còpies d’època d’autor. Dipositada des del 2007 a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), ara Cultura tractarà i descriurà un 85% de la documentació. Està previst que, com a mínim, d’aquí a tres anys s’organitzi una gran exposició antològica al MNAC.


A banda de negatius, diapositives, fulls de contacte i còpies d’època d’autor, el fons també inclou algunes còpies d’exposició, triades pel mateix autor com a representatives de la seva obra, que són en mans dels hereus, i 16 documentals cinematogràfics, amb el seu material complementari i de treball, que són conservats per la Filmoteca de Catalunya.

Amb l’operació, la Generalitat obté els drets que li permetran digitalitzar les imatges, difondre-les en línia per fer-les accessibles a tota la ciutadania i presentar-les amb motiu d’exposicions, publicacions pròpies, treballs d’investigació i material pedagògic. Els hereus es reserven els drets d’explotació respecte a tercers.


Garriga ha aplaudit l’adquisició en creure que es garanteix la conservació, investigació i difusió del fons del fotògraf més important del segle XX a Catalunya i a l’Estat.

Un arxiu d'un valor inqüestionable

L’extraordinari fons fotogràfic produït per Francesc Català-Roca es va anar conservant a l’estudi de l’autor a la Travessera de Dalt de Barcelona des que el 1948 es va independitzar del seu pare, Pere Català Pic.

Els hereus el van dipositar el 2007 a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Barcelona, on es troba actualment en procés d’inventari. Es tracta d’un arxiu d’un valor inqüestionable, que ha estat reconegut en els darrers anys de manera unànime. 
Participació