Digitalitzen el fons fotogràfic de Cèsar Martinell, que serà d'accés obert i lliure

El Museu de Valls i l'Arxiu Municipal han digitalitzat 5.670 fotografies del fons de l'arquitecte vallenc.

Net i filla de Cèsar Martinell amb el seu fons
Net i filla de Cèsar Martinell amb el seu fons | Cedida
23 de novembre del 2023
Actualitzat a les 16:55h
El Museu de Valls i l'Arxiu Municipal han digitalitzat 5.670 fotografies del fons de l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell que realcen la seva obra arquitectònica. En concret, la construcció dels cellers, coneguts com les Catedrals de Vi a Gandesa, Pinell de Brai o Nulles. A partir d'ara, els documents seran d'accés obert i es podran consultar per internet, les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any.

Entre les fotografies destaquen les dedicades a l'art, amb apartats sobre Antoni Gaudí, els monestirs cistercencs o els retaules barrocs destruïts durant la Guerra Civil Espanyola, així com algunes de la seva vida familiar i de viatges. La majoria d'elles, fotografien poblacions de Catalunya, però també n'hi ha d'Espanya i d'Europa. 

Signatura del conveni

Salvador Cabré, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp, explica que amb motiu dels 50 anys de la mort de Cèsar Martinell s'ha buscat una col·laboració més estreta entre l'Arxiu i el Museu de Valls. En aquest sentit, el fons de Martinell és el més important a nivell fotogràfic del Museu, amb un volum de 5.670 fotografies, i l’Arxiu de Valls en té 600.000.

Aquesta actuació s’ha fet emmarcada en el concepte GLAM (galleries, libreries, archives and museums), que fa referència a la col·laboració entre arxius, biblioteques i museus, de cara a facilitar-lo a la ciutadania en format obert i a través de xarxes l’accés a la cultura. 

L’agost de l’any passat es va signar un conveni, i el Museu de Valls va cedir els positius i negatius de les fotografies per poder digitalitzar-los.