Front comú al Penedès per reclamar a Interior més efectius dels mossos

Asseguren que els cossos policials locals no poden assumir la càrrega de feina davant de l'augment de la delinqüència

Els regidors de Seguretat dels tres municipis han unit esforços.
Els regidors de Seguretat dels tres municipis han unit esforços. | TarragonaDigital
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 16:14h
Els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i el Vendrell han escenificat un frontcomú per demanar al Departament d’Interior que doti els tres municipis de més Mossosd’Esquadra. Els tres regidors de Seguretat de les capitals de comarca s’han reunit aquest divendres per coordinaranàlisis i estratègies conjuntes. Han assegurat que en els tres casos es constata un augment de la delinqüència especialment en dos àmbits: a les festesnocturnes vinculades a actes al carrer i en les ocupacions que no són de caràcter social. Els regidors han assegurat que les respectives policies locals no poden assumir tota la responsabilitat en aquests casos “perquè la seguretat ciutadana és competència dels Mossos”.

“Volem que Interior miri més avall de l’àrea metropolitana de Barcelona i doti les comarques del Penedès dels Mossos que necessitem”, ha asseverat el regidor de Seguretat del Vendrell, ChristianSoriano, que ha defensat que el cos policialcreixi “de forma demogràficament proporcional”. En aquest sentit, ha dit que la capital del BaixPenedès ha duplicat els 20.000 habitants que tenia el 2003. “Cal que Interior doti el municipi dels agents necessaris”, ha recalcat.

Dotar les comarques de la presència policial que es mereixen


L’augment de la població és també l’argument principal del reclam que fan Vilanova i Vilafranca, que ressalten que el nombre d’habitants ha crescut “de forma considerable” les dues últimes dècades, i significativament ho ha fet des de l’esclat de la covid-19. El regidor de Seguretat de Vilafranca, Ramon Zaballa, ha assegurat que les dotacions que ara hi ha a les ABP (Àrees Bàsiques Policials) de les tres capitals “són del tot insuficients, especialment perquè atenen les tresciutats però també bona part de les respectives comarques”.

“Necessitem guanyar més eficàcia en la respostapolicial”, ha afegit el titular de Seguretat de Vilanova, Julio Ruiz. Tots tres regidors han assenyalat que els darrers anys ha crescut la criminalitat, un fet que han lligat a un canvi de tarannàsocial. Han posat com a exemple la violència detectada en espectacles nocturns al carrer, “on es detecta una criminalitat buscada que cal aturar amb més presència policial”.

També han coincidit en assenyalar l’augment de les ocupacionsdelinqüencials, “que alteren sistemàticament la convivència”. Zaballa ha dit que aquestes ocupacions “són un nínxol de problemes” i ha recalcat que els policieslocals no tenen suficients recursos per frenar-les ni per respondre a les denúncies fetes pels veïns.

Preguntats els regidors de Vilafranca i Vilanova per si replicaran el model d’oficina anti ocupacions instaurat al Vendrell, els responsables de Seguretat han dit que estudiaran el resultat d’aquesta experiència. “Compartir sempre és enriquidor”, ha apuntat Zaballa, sense entrar en més concreció.

Interior garanteix més agents


Per la seva part, fonts d’Interior consultades per l’ACN recorden que el Departament ha designat 29 nous agents al Vendrell des del 2020. En el cas de Vilafranca i Vilanova, ressalten que hi ha hagut 19designacionsnoves per ampliar les ABP. De cara als propers anys, les mateixes fonts garanteixen que la previsió és incorporar més agents a través de les convocatòries de 850 noves places que s’estan impulsant per reforçar el cos arreu de Catalunya.