1 de 10
Conca de Barberà

Plega la colla de la Cucafera de Montblanc: es busquen balladors

S'ha fet una crida per trobar relleu a través de les xarxes socials

Cucafera de Montblanc | Cedida
per Albert Oliva, Montblanc | 30 de novembre de 2023 a les 09:05 |
La Cucafera de Montblanc busca nous portadors i balladors. Després de 7 anys de balls, cercaviles, cucànies, festes majors i una pandèmia, la colla que fins ara gestionava aquest element tan entranyable del seguici popular de la vila ducal, plega.

La colla, volent que altres montblanquins puguin gaudir del privilegi de formar part del Seguici Popular, s'han acomiadat i a través de les xarxes socials animen a nous portadors i portadores a emprendre l'aventura de viure des de dins una de les tradicions imprescindibles de Montblanc.


Per això, i per garantir que la Cucafera pugui participar en les properes Festes de Sant Maties, Corpus i la Festa Major de 2024, totes les persones interessades en formar part de la colla poden contactar amb la Cucafera a través de les xarxes socials o amb la regidoria de Festes i Cultura de l'Ajuntament de Montblanc.

Documentada el 1381

La Cucafera de Montblanc és un element del bestiari popular català de la vila de Montblanc on forma part del Seguici Popular de Montblanc junt a altres elements com l'Àliga, el Drac o la Mulassa. Dins del Seguici, és l'encarregada de recollir els xumets dels montblanquins més menuts a qui recompensa donat-los caramels.

La Cucafera de Montblanc es documenta per primer cop l'any 1381, quan fou llogada per la ciutat de Tarragona per a participar en la desfilada de benvinguda que la ciutat oferí a la visita d'una il·lustre dama del moment.


Es desconeix el moment en què desaparegué. No obstant això, El 4 de setembre de 2016 en el marc de les Festes de la Serra, es presentà en societat la nova Cucafera de Montblanc, fruit d'un concurs públic engegat per l'Ajuntament per a la seva recuperació.
Participació