1 de 10
Arquitectura

El passeig de la Boca de la Mina de Reus rep dos reconeixements d'arquitectura

El projecte de millora i recuperació ha rebut un guardó en termes d'accessibilitat i una menció internacional per la qualitat paisatgística

El projecte de millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina de Reus rep dos reconeixements internacionals | Ajuntament de Reus
per TarragonaDigital, Reus | 7 de desembre de 2023 a les 15:33 |
El projecte de millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina, encarregat per l'Ajuntament de Reus, ha estat recentment objecte de dos reconeixements a la seva qualitat arquitectònica.

D'una banda, d'àmbit estatal, ha rebut el Premi NAN a l'accessibilitat, i ha estat distingit amb una menció “Highly commended” en la categoria “Landscape of the year” al World Architecture Festival, que enguany ha tingut lloc a Singapur.


L’Ajuntament va encarregar a l’oficina d’arquitectura Batlle i Roig la redacció i direcció del projecte del passeig de la Boca de la Mina a partir dels avantprojectes realitzats pels serveis tècnics municipals d’Arquitectura i Urbanisme. El pressupost d’adjudicació del contracte va ser de 150.306,93 euros.

Reconeixements internacionals

Durant la cerimònia d'entrega de la 17a edició dels Premis NAN als Millors Projectes d'Arquitectura i Materials de Construcció, celebrada al Museu Reina Sofia de Madrid, es va lliurar el Premi Nan x Fundació ONCE a l'accessibilitat al passeig de la Boca de la Mina. 


El premi té com a finalitat guardonar el disseny i construcció d'edificis o espais públics o privats accessibles. Es reconeixen els projectes on la persona és l'eix central, permetent l'ús i el gaudi de l'espai per totes les persones, amb independència de les seves qualitats o capacitats. Es destaca especialment l'adaptació de l'espai a l'àmplia diversitat humana i els èxits aconseguits en aquest sentit.

Així mateix, el passat 1 de desembre es va atorgar el premi del World Architecture Festival corresponent a la categoria “Landscape - gardens, parks, ecological / environmental”, a la qual el passeig de la Boca de la Mina hi optava en haver estat seleccionat com a finalista.
El projecte reusenc va ser finalment reconegut amb una menció especial "highly commended" a la categoria de "Landscape of the year". Els premis WAF, coneguts pel seu prestigi a nivell mundial, reconeixen i celebren els dissenys més innovadors del darrer any a l'àmbit de l'arquitectura i reuneix anualment milers d'arquitectes, dissenyadors i proveïdors.

El projecte de millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina de Reus rep dos reconeixements internacionals Foto: Ajuntament de Reus

Cofinançat pels fons FEDER

Pel que fa a les obres, l'Ajuntament va adjudicar-ne la primera fase a l'empresa Valoriza Servicios Ambientales SA per un import total de 2.051.407,36 euros. La licitació es va dividir en dos lots, un amb les obres del passeig de la Boca de la Mina (adjudicat per 1.562.862,35 euros), i el segon amb les obres del Parc de les Olors (488.545,01 euros).


La segona fase del projecte, consistent en la construcció del Jardí Agrari, es va adjudicar a la UTE Accions Boca de la Mina (Acciona Medio Ambiente SA – Acciona Construcción SA) per un import de 757.313,70 euros.

Les obres han comptat amb el cofinançat del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
Participació