Prop de 7.000 espectadors celebren els 10 anys del Festival Accents al Baix Camp i Tarragonès

El concert de Rodrigo Cuevas al Teatre Fortuny va cloure l'edició d'enguany | Reus acollirà un nou cicle de quatre concerts a la primavera

El concert de Rodrigo Cuevas va tancar la desena edició del Festival Accents el passat 16 de desembre a Reus
El concert de Rodrigo Cuevas va tancar la desena edició del Festival Accents el passat 16 de desembre a Reus | Cedida
19 de desembre del 2023
Actualitzat a les 17:07h
El Festival Accents tancava la seva desena edició amb el polifacètic artista Rodrigo Cuevas, qui, en la seva primera visita a Reus, va despertar una gran expectació amb públic vingut d’arreu de Catalunya que va servir per penjar el cartell d’entrades esgotades a  l’Accents 2023.

El públic va omplir el Teatre Fortuny el passat dissabte 16 de desembre per escoltar les  composicions del disc La Romería, que li ha servit per rebre el Premio Nacional de las Músicas Actuales que atorga el Ministerio de Cultura.

Els assistents van quedar sorpresos per l’espectacle provocatiu i al mateix temps respectuós amb el folklore asturià de Cuevas, qui va aixecar el públic dels seus seients en més d’una ocasió i li va retre prop de 2 minuts  d’aplaudiments en la seva última peça a l’escenari. 

La seva actuació va ser la 'cirereta' del desè aniversari, una edició que s’ha acostat als 7.000  espectadors, convertint-se en la millor de les realitzades fins al moment, ja sigui per la recepció del públic del Baix Camp i Tarragonés, l’exclusivitat d’algunes propostes o per la qualitat artística d'una programació amb 29 concerts en poc més de 2 mesos.

L'asturià Rodrigo Cuevas va ser l'artista encarregat de cloure el 10è Festival Accents a Reus Foto: Cedida

Més sorpreses al 2024

Tot i que el certamen ja s'ha tancat, per commemorar els deu anys s'ha previst un petit cicle de quatre concerts que es farà a la primavera i que inclou dos concerts d'Antònia Font (9 i 10 de març) i les actuacions de La Maria (23 de febrer) i Maria Rodés (16 de març).

La proposta, que s’anomena Accents 10 anys La Traca Final, arribarà amb l’objectiu de consolidar la marca Accents també a partir de l’any vinent. A l'escenari del Teatre Fortuny de Reus pujaran Antònia Font, en la seva gira de retorn pels teatres més importants del país, amb entrades esgotades pel primer concert i amb les últimes entrades pel segon.

Les actuacions de la valenciana La Maria, amb el seu disc L’Assumpció, que ha estat la darrera revelació de la músicad’arrel del País Valencià; i el concert especial dels 10 anys del disc Maria canta copla amb Maria  Rodés, arribaran al seu torn al Teatre Bartrina.

Gran qualitat i bones reaccions

El director artístic de l’Accents, Isaac Albesa, ha afirmat que “la valoració ha estat molt positiva perquè la qualitat artística de totes les propostes ha estat sensacional i la resposta del públic també ha estat molt bona”.

De cara al futur, l’Accents treballarà per mantenir una fórmula similar a la que s’ha dut a terme fins ara, que permeti  presentar propostes de música d’autor d’arreu dels Països Catalans  incorporant artistes d’arreu de l’Estat que aportin una proposta interessant, ja sigui pel vessant musical com pel compromís social de l’artista en qüestió.

L’Accents també mantindrà la col·laboració amb altres agents de la ciutat, com l’Associació de Concerts de Reus, els  mitjans Reus Digital i La Nova Ràdio o amb altres col·lectius que ara mateix s’està negociant.

10a edició del Festival Accents

L’Accents 2023 va donar el tret de sortida amb un concert de Judit Nedderman al maig, gràcies a la col·laboració del Mercat de la Música  Viva de Vic (MMVV) que va omplir totalment la sala Santa Llúcia.

A partir d’aquí, l’edició ‘tradicional’ de la tardor ha portat la resta de la  programació amb concerts singulars com el de Paco Ibáñez al  Fortuny, un concert inaugural amb l’històric cantant i guitarrista que va  emocionar el públic que va omplir el teatre reusenc. També han rebut una gran acollida les actuacions de Blaumut o la visita de l’històric Santiago Auserón y su Academia Nocturna, amb un altre concert per emmarcar al Fortuny.  

Al Bartrina, també han destacat les actuacions de Núria Graham, la visita de La Ludwig Band, el concert final de gira de Pau Vallvé i de Joan Reig. L’Accents també ha tornat a acollir el cicle Som flamencs a la Casa Navàs amb Pere Martínez i Albert Cases, el concert especial de Joel  Reyes, i, finalment, el concert de Meritxell Gené o l’actuació Caminos de Chicuelo.

Imatge d'un dels concerts del Festival Accents al Teatre Fortuny de Reus. Foto: Cedida

Versatilitat i proximitat

Quant a la resta de poblacions, l’Accents 2023 ha permès escoltar a Cambrils el nou disc de Montse Castellà; l’homenatge a Núria Feliu de la seva neboda Mirèia Feliu o l’islandès Halldor Mar.

Riudoms va ser testimoni del darrer disc de Marina Rossell; Altafulla, de l’estrena del nou disc de Renaldo & Clara; El Morell, de les actuacions de Carles Belda i Laboratoria Flamenco; i La Selva del Camp dels concerts de Namina i Anna Andreu.

Les actuacions dels cantautors Caïm Riba i Pau Alabajos, en la  primera edició de l’Accents a Vilaplana, van ser tot un èxit, o el concert de la valenciana Esther a Mont-roig i la del duo flamenc Miranda Fernández & Maria Paje, que va sorprendre el públic de Miami Platja.

Per últim, l’Accents ha acollit l’estrena absoluta a Botarell del projecte Dones de Paraula, un grup format per quatre artistes del Camp de Tarragona: Nerea Bassart, Maria Jacobs, Anna d’Ivori i Txell Mas.