El 2023 esportiu a Tarragona: l'any d'Ariana Sánchez al cim del pàdel mundial

Els darrers dotze mesos han quedat marcats per l'esclat de la reusenca Ariana Sánchez. Els ascensos del CBT a LEB Plata i del Reus FC Reddis a Tercera RFEF, presents

Ariana Sánchez ha estat un dels noms de l'any esportiu al Camp de Tarragona
Ariana Sánchez ha estat un dels noms de l'any esportiu al Camp de Tarragona | World Padel Tour
28 de desembre del 2023
L'any 2023 està a punt de concloure i esportivament ha quedat marcat de forma contundent per diversos esdeveniments i fites. L'esclat de la jugadora reusenca de pàdel Ariana Sánchez, que s'ha consolidat com una de les millores jugadores del món d'aquest esport, és una de les grans alegries d'uns darrers dotze mesos que han tingut altres protagonistes. Esportistes que ja tenen bitllet per als Jocs Olímpics de París, projectes esportius de clubs que tenen èxit o el busquen i esports que han celebrat actes a casa nostra són alguns dels fets més destacats que repassem tot seguit.
 

Ariana Sánchez fa cim al pàdel

El 2023 serà un any que difícilment oblidarà la reusenca Ariana Sánchez. Fent parella de joc amb Paula Josemaría, Sánchez ha liderat la classificació mundial del World Padel Tour durant bona part de l'any. Tot i que ha acabat el curs sense poder guanyar a la cita a Barcelona, Sánchez s'ha imposat en 13 de les cites del WPT. La més emotiva, la disputada al Pavelló Olímpic de Reus a principis d'abril.
 

Dani Vidal lidera la banqueta nastiquera Foto: Club Gimnàstic

 

El Nàstic, més pedrera que mai

El conjunt grana ha viscut un any força irregular que només ha aconseguit estabilitzar quan ha apostat 100% per un projecte de pedrera. Després d'iniciar el 2023 amb mals resultats, balls a la banqueta amb les destitucions de Raül Agné i Iñaki Alonso, sembla haver trobat l'equilibri amb algú que tenia a casa de tota la vida: Dani Vidal. El projecte del jove entrenador tarragoní avança amb pas ferm i, tot i disposar de menys pressupost que a la lliga 2022-2023, els grana arriben al final d'any dins de les places de promoció d'ascens a Segona Divisió.
 

Èlia Canales, bitllet per als Jocs Olímpics

Amb els Jocs Olímpics de París (2024) a l'horitzó, els esportistes de tot el món van assolint els bitllets que els permetrà no perdre's la gran cita mundial. Aquest és el cas de la tarragonina Èlia Canales en el tir amb arc. Canales aconseguia al mes de juny el bitllet olímpic després de penjar-se la medalla d'or de tir amb arc recorbat per equips mixtos als Jocs Europeus de Cracòvia. La jove esportista també es penjava la medalla de plata en la categoria individual, triomf que s'acumulava a la plata de la Copa del Món de tir amb arc en pista coberta.
 

Dualitat entre el Reus i el Calafell d'hoquei

Pel que fa a l'hoquei, l'any 2023 ha tingut un sabor de boca ben diferent per al Reus Deportiu Virginias i el Parlem Calafell. Els primers volen passar pàgina de forma ràpida després d'un any on els ganxets no van poder arribar a la fase final de la Champions, van caure eliminats a les semifinals de la Copa del Rei i als quarts de final del playoff pel títol de lliga i van quedar per sota del Calafell a la fase regular. Els verds són l'altra cara de la moneda. Amb Ferran López, l'entitat viu el millor moment de la seva història: ha quallat millor any que la referència històrica del territori i s'ha estrenat a la màxima competició europea. El bon moment esportiu sembla tenir continuïtat, tot i que ha hagut de modificar la seva plantilla després de la marxa d'homes importants com Martí Casas, que s'ha convertit en un dels homes claus del Reus.
 

Núria Castán sobreviu a una allau de neu

A Núria Castán segurament li agradaria esborrar del mapa el 2023, sobretot un fet destacat. La 'rider' reusenca, integrant de l'equip internacional Head Snowboards, va sobreviure a unaallau de neu de 250 metres de longitud a Verbier (Suïssa) el passat mes d'abril. Castán es va veure sorpresa per l'allau quan es dirigia al punt de sortida de la competició que afrontava. Tot i que va quedar sepultada per la neu durant només 10 minuts, Castán va patir la congelació de dos dits.
 

L'equip, celebrant la victòria i l'ascens a LEB Plata. Foto: CBT

 

El CBT torna a LEB Plata per mèrits esportius

El 2023 tampoc ha quedat exempt d'alegries al bàsquet. Tot i que el CB Salou ha continuat competint a la LEB Plata després d'intercanviar-se la plaça amb el Cornellà, la bona notícia aconseguida dins de la pista ha estat per al Club Bàsquet Tarragona. Els blaus van assolir al mes de maig l'ascens a la LEB Plata, posant punt i final a anys de competició a la Lliga EBA.
 

Raül Marín, adeu a un mite de l'hoquei

L'hoquei del 2023 també quedarà marcat per ser l'any de l'adeu de Raül Marín. El jugador reusenc, tercer màxim anotador històric de l'OK Lliga, s'ha vist obligat a penjar els patins aquest any per culpa d'una lesió a la cama que se li ha reproduït en fins a tres ocasions. Amb 36 anys, Marín ha hagut de retirar-se de les pistes però no de l'esport. El Reus Deportiu ha reciclat la seva figura i s'ha convertit en el segon entrenador del primer equip i s'encarrega de ser el coordinador de la base. Tot i que no podrà continuar ampliant l'escandalosa xifra de 503 gols a l'OK Lliga, sí que ajudarà als més petits de l'entitat a, com a mínim, intentar repetir-ho.
 

El Reus FC Reddis arriba a categoria nacional

Pel que fa al futbol més modest, el projecte del Reus FC Reddis ha assolit un nou ascens aquest 2023. Després de proclamar-se campió del seu grup a Primera Catalana, l'entitat successora espiritual del desaparegut CF Reus ha ascendit a Tercera RFEF i s'estrena en categoria nacional. L'equip entrenat per Marc Carrasco ha assolit el tercer ascens de forma consecutiva per arribar a la categoria més baixa del futbol espanyol. I sembla que encara no ha tocat sostre. Després de la primera meitat de la lliga 2023-2024, el Reus FC Reddis està ocupant places de promoció d'ascens a Segona RFEF.
 

Jugadors del Reus FC Reddis, a l'estadi, en un partit de la primera volta Foto: Reus FC Reddis/ Jordi Coll

 

Berni Álvarez deixa el CBT

L'alegria esportiva del CBT quedava aigualida poc després amb l'anunci de Berni Álvarez deixant la banqueta. L'històric tècnic dels blaus abandonava la part esportiva de la seva carrera per centrar-se en política, convertint-se a posteriori en el regidor d'esports de l'Ajuntament de Tarragona. Després de 13 temporades a la banqueta, Álvarez ha canviat les pistes pels despatxos i és regidor d'Esports, Educació, Turisme Esportiu i Voluntariat.
 

El territori viu el millor hoquei estatal

Més enllà del rendiment esportiu del Reus Deportiu Virginias i del Parlem Calafell, el 2023 ha quedat marcat perquè el Camp de Tarragona ha estat seu de grans competicions com la Copa del Rei i la Supercopa d'Espanya. La primera cita es va desenvolupar al Pavelló Joan Ortoll a principis de març i va veure com el Barça es proclamava campió. Pel que fa a la Supercopa, l'escenari va ser el Pavelló Olímpic de Reus al mes de setembre i amb idèntic resultat: els culers s'emportaven la copa cap a casa.