El Govern descarta el transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, diu que "cadascú s'ha d'adaptar a l'aigua que disposa"

El Govern descarta fer un transvasament d'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona.
El Govern descarta fer un transvasament d'aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona. | Silvia Berbís
12 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 11:02h

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha refermat que el Govern descarta la interconnexió de les conques de l'Ebre i del Ter-Llobregat. "Les conques internes han de ser resilients amb l'aigua que hi ha i la que estem generant", ha defensat. Barnadas també ha descartat aquesta proposta perquè no es pot garantir l'ús futur de la infraestructura que caldria construir.

"La sequera no marxarà i no té sentit jugar amb les aigües d'uns i altres. Cadascú s'ha d'adaptar a la que disposa", ha insistit. La secretària d'Acció Climàtica, que ha visitat aquest divendres 12 de gener les Terres de l'Ebre, també ha assegurat que en cas d'arribar a l'extrem de portar aigua en vaixells a Barcelona, no "es malmetrà cap conca ni territori" i que es "validarà" quin és l'origen "més apte" per agafar el recurs.
 

Descarten fer una canonada per transvasar aigua de l'Ebre a Barcelona

Anna Barnadas ha insistit que "la postura del Govern" sobre la interconnexió de conques a Catalunya "és clara". Descarten fer la infraestructura, concretament una canonada, que permetria el transvasament d'aigua de l'Ebre cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.

En aquest sentit, també s'ha compromès a "ser transparents" amb la nova dessalinitzadora de Foix, una planta que genera recel i malestar a les Terres de l'Ebre per la seva ubicació pròxima a la xarxa del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

La secretària d'Acció Climàtica ha defensat que les conques i els territoris han de ser "resilients" amb l'aigua de la qual disposin, la que "cau del cel" i la que es genera amb les plantes de regeneració i dessalinització. "Hem d'adaptar la demanda a l'oferta", ha reivindicat.
 

Inversions d'emergències per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona

Sobre la qüestió, ha recordat les obres d'emergència que el Govern fa per abastir l'àrea de Barcelona. S'ha triplicat la capacitat de la dessalinitzadora de la Tordera fins a 60 hectòmetres cúbics que té també la del Prat, mentre es treballa per construir la tercera planta de Foix, amb una capacitat de 20 hectòmetres cúbics.

Pel que fa a l'aigua regenerada, s'ha duplicat en dos anys la producció d'aquest recurs i l'objectiu és quadruplicar la capacitat actual abans de 2027.

Arxivat a