Valls fa encara més gran la 42a edició de la Festa de la Calçotada

La capital de l'Alt Camp espera rebre avui més de 30.000 visitants en la festa gastronòmica més multitudinària del país

Un dels participants del concurs de menjar calçots
Un dels participants del concurs de menjar calçots | ACN
28 de gener del 2024
Valls celebra avui diumenge dia 28 de gener la Gran Festa de la Calçotada. Des de fa 42 edicions, el darrer diumenge de gener marca l'inici de la temporada de calçotades a l'Alt Camp. Aquest 2024, i després de l’èxit i la bona acollida de l’any passat, la Gran Festa manté el recorregut urbà que connecta les places del Blat, de l’Oli i el Pati amb la zona de degustació ubicada al pàrquing de la Societat Agrícola de Valls. Per la seva banda, Salses Fruits, Castell d'Or i Europastry són els patrocinadors oficials de la Festa.

L’espai degustació torna a ser el punt on els visitants podran recollir i degustar el lotdegustació de la calçotada. L’espai està preparat amb taules i cadires, i graelles i brasa per coure carn i botifarra de les carnisseries de Valls. Tot ambientat amb música ambiental i concert de sobretaula, amb l’actuació de Miquel del Roig i del grup El Artriste, a partir de les 14 hores. Nombrosos cartells direccionals facilitaran als visitants moure’s entre les zones dels concursos i la zona de degustació.

La venda anticipada dels tiquets del lot degustació al preu d’oferta de 12 euros ha estat tot un èxit i s'han venut prop d'un miler de tiquets. Avui diumenge els tiquets es poden adquirir per 14 euros als punts de venda habituals. El lot degustació inclou 12 calçots IGP Calçot de Valls, terrina Salsa Calçotada de Salses Fruits, ampolla de cava de 375cc. de Castell d’Or, una ració de pa Cristallino d’Europastry, aigua, una taronja, postres de «biscuit de taronja» gentilesa de Fleca Cal Cesc, una entrada 2×1 per visitar el Museu Casteller, i un pitet commemoratiu. La Comissió organitzadora de la Gran Festa preveu servir unes 3.600 degustacions.
 

Els voluntaris de la Festa del Calçot de Valls preparant les degustacions. Foto: Anna Ferràs

 

Els espais de la festa

A banda de l'espai degustació de la Cooperativa, el Pati serà el centre neuràlgic de l'esdeveniment. Els vallencs Figa Flawas seran presents a la plaça del Pati on signaran i vendran en primícia el seu nou disc La Calçotada. A partir de les 13 h es durà a terme el 38è Concurs de Menjar Calçots i posteriorment el lliurament de premis dels diferents concursos de la Gran Festa de la Calçotada de Valls.

A la plaça del Blat es durà a terme el 36è Concurs de Cultivadors de Calçots i Concurs de la mota més grossa de calçots IGP Calçot de Valls, i el 32è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls.

A la plaça de l’Oli es faran demostracions de coure calçots a la graella, hi haurà parades i elements al·legòrics a la Calçotada, venda de manats de calçots tendres i venda de carn i llonganissa de Valls a les carnisseries vallenques.

Gran ressò mediàtic

La Gran Festa de la Calçotada acull a Valls més de 30.000 persones, vingudes d’arreu de Catalunya, principalment de la comarca de l’Alt Camp, del Camp de Tarragona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, però també d’arreu del món com japonesos, alemanys i francesos.

Pel que fa als mitjans de comunicació, cada any hi assisteixen, en directe, una trentena de mitjans de Catalunya i d’Espanya (TV3, Antena 3, Telecinco, TVE1…), alguns d’Europa (França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia) i alguna cadena dels EUA i el Japó.