Article

Aena aprova un pla d'incentius que beneficiarà especialment l'Aeroport de Reus

Els aeroports que van registrar menys de 3 milions de passatgers el 2023 quedaran exempts durant tres anys de la tarifa per viatgers addicionals

Els incentius beneficien aeroports que, com el de Reus, no van superar els 3 milions de passatgers 2023
Els incentius beneficien aeroports que, com el de Reus, no van superar els 3 milions de passatgers 2023 | GoogleMaps
30 de gener del 2024
Actualitzat a les 17:39h
El Consell d'Administració d'Aena ha aprovat aquest dimarts 30 de gener un pla d'incentius adreçat als 32 aeroports i heliports regionals que van tenir menys de 3 milions de passatgers el 2023. A Catalunya, afectarà especialment l'Aeroport de Reus, que va tancar l'any passat amb 1.045.419 viatgers.

Amb aquesta mesura, les aerolínies quedaran exemptes de pagar la tarifa per passatger de tots aquells viatgers addicionals respecte dels del 2023 durant els pròxims tres anys. És a dir, si l'Aeroport de Reus supera el nombre de viatgers del 2023, no haurà de pagar la tarifa per aquests.

Aquests incentius s'aplicaran sobre les tarifes aprovades pel 2024, que seran inferiors a les del 2019 d'acord amb l'aprovació de l'índex P (+3,5%), el càlcul que actualitzarà els preus en 40 cèntims de mitjana per passatger. I, per tant, es reduiran més o menys, en funció d'aquest pla d'incentius.

Les tarifes han disminuït un 32%

Entre 2015 i 2023, les tarifes d'Aena han baixat nominalment un 11%, una xifra que sumada a la inflació del 21% d'aquest període, resulta en una disminució en termes reals del 32%.

Aena exposa que en el període entre el 2022-2026, anomenat "DORA2", invertirà al voltant de 3.000 MEUR en la trentena d'infraestructures. Per aquest motiu, com l'empresa s'autofinança, argumenten que els ingressos comercials i el sistema tarifari en garanteixen el funcionament.

La xarxa d'Aena va donar servei a un nombre rècord de passatgers el 2023 (283,2 milions) i segons dades preliminars de la temporada d'estiu -març a octubre del 2024- les companyies oferiran un nou rècord de places a Espanya.

Aquest fet justificaria, segons Aena, la competitivitat de les tarifes aeroportuàries, d'uns 10 euros per passatger, que sense tenir en compte l'entrada en vigor del nou paquet, podria ser d'uns 5 € en el cas d'aeroports regionals.

Altres bonificacions

La decisió del Consell respondria a les reclamacions de Ryanair davant la pujada de taxes a les infraestructures regionals. La nova proposta encara està pendent de validació definitiva per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Les empreses aèries també comptaran amb bonificacions per operar en temporada baixa als aeroports estacionals de les Illes Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla; en els dies vall als aeroports canaris i als passatgers amb connexió.

Les aerolínies es beneficiaran alhora de la subvenció de 45 MEUR del Govern estatal per compensar les despeses de la Covid-19. I, en el cas de l'Aeroport de La Palma, continuaran vigents els incentius que s'apliquen des de l'erupció del volcà.

D'altra banda, fins al març del 2027, es continuarà incentivant les rutes a noves destinacions en aeroports de més de 3 milions de passatgers, així com el creixement respecte de la temporada anterior de les connexions amb països d'Àsia.