Els comerciants de Reus demanen que el canvi de circulació al centre accepti accessos excepcionals

Després de la prova pilot, els establiments reclamen més flexibilitat horària per facilitar la descàrrega i l'accés pels locals de lloguer

La cruïlla entre el carrer de la Mar i el carrer de l'Hospital és un dels accessos regulats al centre
La cruïlla entre el carrer de la Mar i el carrer de l'Hospital és un dels accessos regulats al centre | Sandra Pérez
31 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:08h

L'Ajuntament de Reus va engegar una prova pilot de reordenació del trànsit al centre el passat 6 de novembre del 2023. Tres mesos després, el nou sistema de circulació compta amb una valoració positiva per part del consistori i els cossos policials, però els comerços locals reclamen modificacions per evitar perjudicis en la seva activitat.

Favorables a aquests canvis, la Guàrdia Urbana i la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència mantindran -sense data definida- aquesta organització de la mobilitat mentre s'analitzen el funcionament i les dades recollides per si cal introduir canvis en un futur.



En el marc de les polítiques municipals de mobilitat sostenible, la regidora Dolors Vázquez recalca l'aposta per "pacificar zones de la ciutat per lluitar contra sorolls i fums, i millorar la salut de les persones". A més, la voluntat és que aquesta circulació sigui "segura perquè els ciutadans puguin caminar per la zona centre".

Tres mesos sense incidències

Actualment, el sistema té registrades 3.266 matrícules que poden accedir al centre com a vehicles autoritzats: 409 són residents i 2.847 de serveis i emergències. Vázquez celebra el correcte funcionament de la reordenació, des de les informacions prèvies a veïnat i sector comercial.

Fins al moment, l'Ajuntament de Reus assegura que no hi ha hagut incidències, més enllà dels problemes tecnològics que van afectar els lectors automàtics i les pilones els primers dies. En casos d'emergència, els vehicles policials, ambulàncies i Bombers han pogut accedir-hi des del primer moment.

99/13336/noticiadiari]

L'objectiu de la regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència és garantir la compatibilitat entre les noves directrius de mobilitat sostenible i les necessitats de residents i activitats comercials del centre. Es volia expandir "el règim de circulació amb accés més limitat que ja existia als carrers Llovera i Monterols i que podia replicar-se", exposa Dolors Vázquez.

Amb tot, però, el consistori reusenc haurà de valorar possibles canvis en els usos i horaris d'aquest règim d'acord amb les propostes dels veïns i comerciants, que reclamen algunes millores i facilitats.

Una de les zones més afectades pel canvi de circulació és el raval Santa Anna, amb accés per la plaça Catalunya Foto: Sandra Pérez

Què n'opinen els comerciants?

Mentre la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència apunta que "a l'eix comercial Llovera-Monterols no es veu cap vehicle d'11 a 2 hores, tampoc hauria de ser perjudicial pels altres carrers", diferents establiments comercials consideren que caldria modificar qüestions com l'horari o l'accés dels no propietaris.

"Demanem que tinguem el mateix dret els qui estem amb una activitat econòmica que els llogaters aliens, i hauríem de tenir alguna preferència, perquè a partir de les 11 hores només poden entrar els propietaris", apunta Pere Dosaigües, propietari de la botiga d'electrodomèstics +idees - Mielectro al raval de Santa Anna.

A la mateixa zona, Pilar Camarasa de la botiga Fil i cotó, coincideix que "les botigues de lloguer haurien de poder entrar en altres franges" i proposa, també, que caldria tenir en compte les necessitats dels establiments per unificar una millora per tothom.

Un accés excepcional

Els comerciants del centre de Reus s'emmirallen en el sistema de mobilitat de Girona, que segons explica Dosaigües, permet un "accés excepcional" durant uns minuts i si se supera el temps -mesurable a través dels lectors automàtics-, hi ha sancions.

Afegeix que "entenen que no s'ha d'abusar perquè serà zona de baixes emissions", però els diferents negocis necessitarien poder accedir a la zona un cop al dia per descarregar, així com la possibilitat que els clients poguessin parar per recollir les compres; seria més "àgil i fàcil".

Per ara, les seves propostes resten a l'espera de l'Ajuntament, que ja ha recollit queixes com les del propietari de TC interior, Miky Fernández, qui lamenta que els proveïdors hagin de descarregar al carrer de l'Amargura ocupant la vorera i part de la carretera.

Al carrer Salvador Espriu proposen desplaçar alguna de les jardineres i habilitar un gual o zona de càrrega i descàrrega Foto: Sandra Pérez


"Són males condicions, quan podrien treure una jardinera al carrer de Salvador Espriu i fer un gual o una zona de càrrega i descàrrega", proposa, tant per ells com per facilitar la recollida a la clientela.

Divergència d'opinions sobre la vianalització

La propietària de Fil i Cotó celebra la nova 'imatge' del raval de Santa Anna, però recalca que "sap greu que, per exemple, la Cavalcada de Reis no pugui passar per allà ara que les voreres estan arreglades". Alhora, evidencia que la gent encara no està acostumada a passar pel centre del carrer.

Pere Dosaigües recorda que quan es van iniciar les obres, "hi va haver molt bon feedback i empatia, i es van arreglar coses que s'havien demanat; es van fer moltes millores". En canvi, Fernández opina que “la vianalització els ha tret molta visibilitat, sobretot perquè els caps de setmana el trànsit es desviava pel carrer Salvador Espriu” i assegura que han perdut potencials clients.

Arxivat a