L'antiga via de costa es transformarà en una ruta per a vianants i ciclistes entre Vandellòs i Cambrils

Adif ha presentat el seu pla amb un pressupost de 5,8 milions d'euros

L'antiga via de costa generarà una nova oportunitat per als municipis.
L'antiga via de costa generarà una nova oportunitat per als municipis. | Adif
31 de gener del 2024
Actualitzat a les 19:02h
Adif ha presentat el seu pla per a la ja desmantelladavia de costa. L'empresa ha explicat que transformaràl'antictraçat de la línia ferroviària entre Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Cambrils en una viacívica, amb una inversió de 5,8 milions d'euros.

Aquesta actuació, que constitueix la primerafase de la integració de l'antigalínia al seu pas pels nuclis urbans del tram de 19,3 quilòmetres, adaptarà els 5 metres d'amplada de la plataforma ferroviària com a viacívica d'ús compartit per a vianants i ciclistes.

A més, es realitzaran encreuamentstransversals, tant per als vianants com viaris, per eliminar o mitigar l'efecte barrera de la infraestructura en desús, posant a nivell les rasants de vials interceptats. A més, s'adequaran les dimensions d'alguns passosinferiors.

Altres actuacions comprendran la modificació o eliminació d'alguns passossuperiors i l'adaptaciódels entorns de les antiguesestacions com a zones de descans, amb la instal·lació de mobiliari urbà i senyalització. A més, es netejaran i condicionaran les obres de drenatge transversal. L'obra serà duta a terme per ACSA, Obres i Infraestructures.

Obres licitades per 2 MEUR a la segona fase

Aquesta primerafase es complementarà amb una segona, les obres de la qual ja estan licitades per més de 2 milions d'euros, per completar la integració de l'antictraçat ferroviari entre Vandellòs, l'Hospitalet de l'Infant i Salou. En aquesta actuació, s'abordaran treballs de caràcterurbà i ambiental en un tram de 8 quilòmetres entre la Riera de l'Alforja, a Cambrils, i la nova estació de Salou-Port Aventura.

A més, s'executaran obres de millora de la permeabilitat transversal, incloent-hi una nova passarel·la al final del recorregut a Salou, així com l'adequació d'alguns passosinferiors, la demolició d'altres i l'adaptació de diversos passos a nivell.

També es durà a terme la prospecció d'espèciesprotegides a la zona costanera, la restauració d'hàbitats d'interès, la plantació específica d'espècies de ribera i l'eliminació de canyissars. A més, es realçaran elementsferroviaris i es dissenyarà sistemes de micromobilitat en el traçat sobre el qual la Generalitat, segons l'acord amb Adif, ha projectat aprofitar parcialmentl'antigaplataforma per connectar les poblacionscostaneres mitjançant un tramvia, el conegut com a Tramcamp.

Desmantellament de l'antiga via de costa acabat

Les obres responen a les actuacions derivades de l'estudi sobre l'efectebarrera de l'antigavia única, les instal·lacions de la qual (carrils, travesses, balast, xarxes de cablejat, tendit elèctric i altres elements) ja s'han desmantellat.

De fet, Adif AV ha acabat les operacions de retirada de les instal·lacions ferroviàries de l'antictraçat: la retirada d'elements de la superestructura ferroviària (carril i travesses) en 33 quilòmetres, així com 70.000 m3 de balast i les demolicions d'altres elements.