1 de 10
Infraestructures

L'antiga via de costa es transformarà en una ruta per a vianants i ciclistes entre Vandellòs i Cambrils

Adif ha presentat el seu pla amb un pressupost de 5,8 milions d'euros

L'antiga via de costa generarà una nova oportunitat per als municipis. | Adif
per TarragonaDigital, Tarragona | 31 de gener de 2024 a les 18:52 |
Adif ha presentat el seu pla per a la ja desmantellada via de costa. L'empresa ha explicat que transformarà l'antic traçat de la línia ferroviària entre Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Cambrils en una via cívica, amb una inversió de 5,8 milions d'euros.Aquesta actuació, que constitueix la primera fase de la integració de l'antiga línia al seu pas pels nuclis urbans del tram de 19,3 quilòmetres, adaptarà els 5 metres d'amplada de la plataforma ferroviària com a via cívica d'ús compartit per a vianants i ciclistes.

A més, es realitzaran encreuaments transversals, tant per als vianants com viaris, per eliminar o mitigar l'efecte barrera de la infraestructura en desús, posant a nivell les rasants de vials interceptats. A més, s'adequaran les dimensions d'alguns passos inferiors.


Altres actuacions comprendran la modificació o eliminació d'alguns passos superiors i l'adaptació dels entorns de les antigues estacions com a zones de descans, amb la instal·lació de mobiliari urbà i senyalització. A més, es netejaran i condicionaran les obres de drenatge transversal. L'obra serà duta a terme per ACSA, Obres i Infraestructures.

Obres licitades per 2 MEUR a la segona fase

Aquesta primera fase es complementarà amb una segona, les obres de la qual ja estan licitades per més de 2 milions d'euros, per completar la integració de l'antic traçat ferroviari entre Vandellòs, l'Hospitalet de l'Infant i Salou. En aquesta actuació, s'abordaran treballs de caràcter urbà i ambiental en un tram de 8 quilòmetres entre la Riera de l'Alforja, a Cambrils, i la nova estació de Salou-Port Aventura.A més, s'executaran obres de millora de la permeabilitat transversal, incloent-hi una nova passarel·la al final del recorregut a Salou, així com l'adequació d'alguns passos inferiors, la demolició d'altres i l'adaptació de diversos passos a nivell.

També es durà a terme la prospecció d'espècies protegides a la zona costanera, la restauració d'hàbitats d'interès, la plantació específica d'espècies de ribera i l'eliminació de canyissars. A més, es realçaran elements ferroviaris i es dissenyarà sistemes de micromobilitat en el traçat sobre el qual la Generalitat, segons l'acord amb Adif, ha projectat aprofitar parcialment l'antiga plataforma per connectar les poblacions costaneres mitjançant un tramvia, el conegut com a Tramcamp.

Desmantellament de l'antiga via de costa acabat

Les obres responen a les actuacions derivades de l'estudi sobre l'efecte barrera de l'antiga via única, les instal·lacions de la qual (carrils, travesses, balast, xarxes de cablejat, tendit elèctric i altres elements) ja s'han desmantellat.


De fet, Adif AV ha acabat les operacions de retirada de les instal·lacions ferroviàries de l'antic traçat: la retirada d'elements de la superestructura ferroviària (carril i travesses) en 33 quilòmetres, així com 70.000 m3 de balast i les demolicions d'altres elements.
Participació