Article

Les nuclears d'Ascó i Vandellòs generen en un any l'energia que gasten 19 milions de llars

A Catalunya, les nuclears tarragonines van generar el 59% de l'energia consumida

Imatge de la central nuclear d'Ascó.
Imatge de la central nuclear d'Ascó. | TarragonaDigital
01 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:55h
Les nuclearsAscó I i II i Vandellòs II van generar el 59% de l'energia consumida a Catalunya i el 8,8% del consum peninsular de 2023. Com detalla l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) que les opera, la producciód'electricitatbruta de les tres plantes va ser de 23.385,93 milions de quilowatts hora (dades provisionals de RedEléctrica de España). Aquesta aportació ha cobert el 30% del sistemaelèctric, l'energia que gasten prop de 19milions de llars.

ANAV assenyala "s'ha estalviatl'emissió de 8,3 milions de tones equivalents de CO2". La propietat de les tres nuclearscatalanes remarca que "continua preparant-les per allargar la seva activitat en les millorscondicions de seguretat i fiabilitat", amb una inversió d'uns 100 MEUR.

La nuclear de Vandellòs II va produir 8.923.460 megawatts per hora (MWh), Ascó I va produir 6.936.280 MWh i Ascó II 7.526.190 MWh. Les dues plantesd'Ascó van fer parades de recàrrega de combustible més llargues del que és habitual, per fer "inspeccions prèvies a l'entrada en operació a llarg termini". Vandellòs II va tenir factor de càrrega del 93,7% i Ascó I i II del 75%. El factor de càrrega és la diferència entre l'energiaelèctricaproduïda en un període i la que es podria haver produït amb la planta funcionant al 100% de potència en el mateix període.

Allargar la vida útil de les nuclears

Les inversions per allargar la vida útil de les nuclears passar per modernitzar equips, sistemes i components i impulsar una renovaciógeneracional de l'equip humà. L'any passat, ANAV va concloure amb resultats satisfactoris el programa d'avaluació SALTO (Aspectes de Seguretat per a l'Operació a Llarg Termini, en les sigles en anglès) de l'Organisme Internacional d'EnergiaAtòmica (OIEA). L'OIEA constata que es compleixen els seus estàndards en "la pràctica totalitat de les activitats de gestió de l'envelliment i operació a llarg termini" de les tres plantes nuclearscatalanes.

ANAV ha estat la primera operadoraespanyola de centrals nuclears a sotmetre's a aquesta avaluació, un "exhaustiu" procés d'avaluació que s'ha demanat "voluntàriament" per operar a llargtermini segons els millors estàndardsinternacionals de seguretat i fiabilitat de la indústria.