1 de 10
Solidaritat

Una vintena de joves universitaris surten des de Reus per iniciar un ral·li solidari pel desert del Marroc

Cada participant donarà un total de 40 kg de material escolar i solidari a infants i joves que viuen al desert

Alguns membres del consistori reusenc han mostrat el seu suport als joves participants del Ral·li Uniraid | Sandra Pérez
per Sandra Pérez, Reus | 8 de febrer de 2024 a les 13:45 |
El ral·li Uniraid és una iniciativa que organitza l'agència de viatges-aventura Iridis Travel, especialitzada en rutes pels deserts d'Àfrica. La iniciativa és solidària i hi participen joves d'entre 18 i 26 anys d'arreu del món. Entre ells, una vintena d'estudiants universitaris han sortit des de Reus, aquest dijous 8 de febrer, per iniciar la seva experiència.

Els equips participants recorreran el desert del Marroc, amb cotxes matriculats a Espanya majoritàriament fa 30 anys, entre els dies 10 i 18 de febrer. Els joves han engegat l'aventura a la plaça de la Llibertat, on s'han apropat alguns membres del consistori per mostrar-los el seu suport, en nom de l'Àmbit de Solidaritat i Cooperació de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament.


Especialment, als dos reusencs que en formaran part: l'Arnau Montsech Masip i l'Isaac Soriano Serra. Dos estudiants de CFGS d'Automoció, apassionats pel món del motor i del Ral·li Dakar, que s'han sumat a l'experiència, l'única adreçada a la seva edat i amb finalitats solidàries.

Tots ells han carregat els cotxes amb un total de 40 kg de material escolar que lliuraran a infants i joves de diferents pobles -seleccionats per l'organització UNIRAID- que viuen al desert.

Un dels equips està format per dos joves reusencs, estudiants d'un CFGS d'Automoció Foto: Sandra Pérez

Un itinerari de 9 dies pel desert

Amb cotxes de Barcelona, Girona, Tarragona i fins i tot Ciudad Real o Lugo, ben equipats amb joguines, objectes, material mecànic i rodes de recanvi; inicien camí fins a Algesires. "Fins a 1.000 km, que hauran de fer a 90-100 km/h per l'autopista, a causa de l'antiguitat dels vehicles i l'estat de les rodes", segons explica Montsech.


Dissabte 10 de febrer, des d'Algesires, sortirà un vaixell fins a Tànger i, l'endemà, iniciaran el ral·li des d'El Hajeb. Vuit dies després arribaran de nou a Tànger, mitjançant diferents etapes (entre 300 i 500 km) i una etapa-marató (800 km, amb pernoctació al desert), en què recorreran indrets com Aufous, Tisserd, Erg Chebbi, Nkob o Marràqueix

L'objectiu de l'experiència és que els joves universitaris aprenguin a encarar els obstacles i els desafiaments amb esperit d'equip. De fet, Arnau Montsech recalca que "es tracta d’agafar cotxes de més de vint anys perquè nosaltres puguem resoldre els problemes mecànics”.

Finalitats solidàries

Tot i que una de les prioritats és mantenir en bon estat els vehicles, els reusencs que participaran en aquest ral·li apunten que "el més important és arribar allà, descarregar el material per fer contents a la gent d'allà i tornar cap a casa".


Quan arribin a Tànger, membres de l'organització els recolliran part de les joguines i material escolar, perquè viatgin menys carregats a través del desert i per tal que ells mateixos els puguin lliurar als habitants dels llogarets per on vagin passant.

En el cas de cada equip, diverses empreses de les respectives ciutats s'han sumat a la iniciativa com a patrocinadors, col·laborant econòmicament o bé, proporcionant eines mecàniques, material de recanvi i joguines

Uniraid és una iniciativa solidària que durà els joves 'pilots' durant 8 dies fins a Tànger Foto: Sandra Pérez

Garantia de seguretat pels conductors

Encara que la iniciativa s'assimila molt al ral·li Dakar original, fins i tot seguint part del recorregut antic del circuit professional, és un projecte solidari i low cost. Malgrat tot, però, des d'Uniraid es garanteix una assegurança pels pilots, navegació amb Road Book i brúixola, i sectors de navegació i de regularitat (estil Dakar Classics).


Sense geolocalitzadors ni dispositius electrònics, hauran de superar les sis etapes i altres obstacles naturals, així com diverses proves d’estratègia i habilitat proposades per l’organització. Això sí, l'equip els proporcionarà assistència mecànica en cas de necessitat, les 24 hores del dia.

Els estudiants universitaris faran conducció per carreteres de muntanya, pistes, sorra i dunes; i dormiran 2 nits a hotel, i 5 a campaments organitzats al mig del desert, i 1 nit en bivac lliure envoltats de dunes.
Participació