1 de 10
PROTESTA

Els pagesos tarragonins bloquegen el Port per reclamar garanties de futur per al sector

La voluntat és allargar el tall als accessos de la infraestructura durant tota la jornada de dimecres

Centenar de tractors bloquegen l'accés al Port de Tarragona. | Laia Solanellas
per TarragonaDigital, Tarragona | 13 de febrer de 2024 a les 14:35 |
Els pagesos de la demarcació de Tarragona que des d'aquest dimarts 13 de febrer al matí bloquegen l'entrada al Port de Tarragona volen allargar el tall durant un mínim de 24 hores. És una de les qüestions que han debatut en l'assemblea que han fet al migdia els agricultors vinguts de diferents punts del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i les comarques de Lleida.
 
L'han celebrada damunt un remolc de tractor aparcat davant l'entrada del peatge de la infraestructura portuària. Fins a aquest punt s'hi han concentrat gairebé 500 tractors. Després de l'assemblea han començat a preparar el dinar —carn i carxofes a la brasa i calçots— i s'han instal·lat al mig de l'A-27 amb taules, cadires i barbacoes.


Els pagesos reclamen de nou la reducció de la burocràcia per a la seva feina del dia a dia o la competència deslleial contra altres mercats més desregularitzats, entre d'altres.
 

Els pagesos demanen garanties de futur per al sector

Els primers tractors han començat a arribar passades les deu del matí, a partir de llavors ha estat un degoteig constant de vehicles els que han anat fent acte de presència a l'accés del Port de Tarragona de l'A-27. Fent sonar el clàxon, explotant petards i amb cartells contra la classe política, la pagesia tarragonina ha protestat per demanar garanties de futur per a l'agricultura.

 

El coordinador d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, ha assenyalat que "si els pagesos no es guanyen la vida, si les noves generacions no tenen assegurada una renda, el recanvi generacional de la pagesia a casa nostra no tirarà endavant". Guinovart ha reclamat al Govern "aplicar la llei de la cadena alimentària" i no vendre per sota del preu de cost. "Ens hem de poder guanyar la vida", ha afirmat.

En aquest sentit, ha defensat mantenir les mobilitzacions perquè, segons el seu parer, "la inactivitat de la gent ha portat a la deixadesa". "Si no som capaços d'unir-nos, ens mataran com a conills", ha exclamat Guinovart.

Des de les Terres de l'Ebre, els representants dels pagesos han denunciat "la deixadesa i l'oblit que ha patit el Delta de l'Ebre". En aquest sentit, han lamentat que "la falta d'inversió fa que "aquella part del país estigui desapareixent".
 
Eduard Escolà, representant de Plataforma Pagesa de la Conca de Barberà, ha defensat mantenir el bloqueig del Port de Tarragona durant 36 hores, allargant-lo durant la jornada de dimecres. En aquest sentit, no hi ha una decisió presa, però tot indica que els manifestants hi faran nit.
 

"El Port de Tarragona és el nostre gran enemic"

Durant la seva intervenció, el coordinador d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona ha afirmat que "el Port de Tarragona és el nostre gran enemic". Pere Guinovart ha assegurat que és la principal porta d'entrada de molts productes que fan la competència als agricultors catalans.

En aquest sentit, des del Port han rebutjat les crítiques, assegurant que les importacions que arriben no tenen una "afectació significativa" per al sector, atès que són productes que el país no produeix o que necessita perquè no existeixen al mercat nacional.

Cal destacar que la protesta ha reduït el moviment de camions a la infraestructura un 83%. Així, entre les sis del matí i les dotze del migdia només s'ha produït el pas de 176 camions. Aquest dilluns se'n van registrar 1.024.
Participació