El Cicle de Muntanya de la Diputació arriba a la 17a edició

Enguany, tindrà lloc del 22 de febrer al 21 de març, amb l'Auditori Diputació de Tarragona com a centre neuràlgic, però amb programació en altres municipis

 L'alpinisme i l'escalada tornaran a ser protagonistes del Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona.
L'alpinisme i l'escalada tornaran a ser protagonistes del Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona. | Diputació de Tarragona
13 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:44h
Arriba una nova edició del Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona, cita de referència per als amants de l'alpinisme i l'escalada. A partir del 22 de febrer i fins al 21 de març, cada dijous a les 19 hores, l'Auditori Diputació acollirà sessions que combinaran la projecció de documentals i curtmetratges amb conferències a càrrec de reconeguts escaladors i alpinistes.

Sota el títol 'Alpinisme, repte i fascinació', el cicle celebra enguany la seva 17a edició amb una programació que també inclourà projeccions a la Bisbal del Penedès, Reus, Amposta i Montblanc. L'entrada serà gratuïta amb invitació que caldrà recollir una hora abans al mateix Auditori.
 

La programació del Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona

El cicle s'inaugurarà el pròxim 22 febrer amb la conferència i la projecció d'Atracció instintiva, primera ascensió al Latok Thumb, a càrrec de Miquel Mas i Marc Subirana. Aquests dos alpinistes catalans explicaran com la perseverança i l'esforç els ha permès pujar aquesta muntanya que no havia estat mai escalada.

El 29 de febrer el cicle proposa la projecció de Traditional Alpinism (Alpinisme tradicional), de Simon Messner. En aquest documental, Messner explica com es va introduir en l'alpinisme tradicional i explica l'expedició al Nanga Parbat on el seu pare Reinhold Messner fa més de 50 anys va perdre la vida.

Ladakh, gel en el Petit Tibet, el 7 de març, ens proposa l'espectador endinsar-se en aquest espai situat al nord de l'Índia fent frontera amb Pakistan a l'oest i el Tíbet ocupat per la Xina al nord. El documental, dirigit per Rafa Vadillo, mostra l'expedició a la Vall de Nubra, amb la qual els expedicionaris van aconseguir obrir 5 cascades de gel.

Per primera vegada en la història, un equip de rodatge ha tingut accés a seguir la feina de l'Ang Nima i el seu equip de xerpes al Nepal. El resultat es podrà veure el 14 de març al documental The Icefall doctor, dirigit per Sean Burch, i que explica com aquest grup de treballadors ajuden els alpinistes occidentals a escalar la glacera del Khumbu a l'Everest.

El dijous 14 de març també es projectarà Love by all, the story of Apa Sherpa. Aquest curtmetratge explica la història d'Apa Sherpa, la persona que més vegades ha escalat l'Everest (21). Nascut al Nepal, va començar a treballar com a xerpa als 12 anys per mantenir la seva família després de la mort del seu pare.

La cloenda del cicle tindrà lloc el 21 de març amb la conferència 'Escalar l'Everest, un circ o un repte' a càrrec de Sito Carcavilla. Durant la seva intervenció, reflexionarà sobre la massificació que pateixen actualment les muntanyes de l'Himàlaia, especialment a l'Everest.
 

El Cicle de Muntanya descentralitza part dels continguts per arribar a tot el territori

Com en les darreres edicions, el Cicle de Muntanya projectarà continguts en altres municipis de la demarcació. En aquest sentit, el documental Ladhak, gel en el Petit Tibet també es podrà veure a Reus (12 de març), a la Bisbal del Penedès (13 de març), a Montblanc (15 de març) i Amposta (19 de març).

D'aquesta manera, i sota el lema 'la Muntanya es mou' es descentralitza part del contingut per tal que el Cicle pugui arribar a molta més gent.