«La concertada creix i la pública es retalla»: l'AMiPA de la Vitxeta de Reus insisteix en la reducció de ràtios

Una trentena de persones protesten davant dels SSTT d'Ensenyament a Tarragona per modificar els concerts i frenar les retallades públiques

Han reclamat al departament d'Ensenyament que es tornin a rebaixar les ràtios d'alumnat per aula
Han reclamat al departament d'Ensenyament que es tornin a rebaixar les ràtios d'alumnat per aula | Ajuntament de Reus
23 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:28h

Representants de l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMiPA) de l'escola la Vitxeta de Reus s'han traslladat aquest divendres 23 de febrer al migdia a la seu dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament a Tarragona per reclamar contra les retallades en l'escola pública.

Les famílies del centre reusenc continuen les mobilitzacions per frenar el tancament d'una línia d'I3 i reivindiquen l'oportunitat de tornar a baixar les ràtios a 19 alumnes per aula. A més, entre la trentena de manifestants, s'han sumat membres del sindicat USTEC·STEs IAC Tarragona, en representació dels treballadors i treballadores d'Ensenyament per denunciar el blindatge a les escoles concertades d'acord amb el decret 56/1993 de 23 de febrer sobre concerts educatius.

Aquest matí de divendres, a més, s'han reunit amb la secretaria territorial del departament d'Educació, com a intermediària amb el Sr. Joan Manel Audí. Per part d'USTEC·STEs, estan emplaçats a una reunió amb el departament el pròxim dimecres 28 de febrer, i els portaveus de les famílies de la Vitxeta es trobaran amb el director dels SSTT del departament d'Educació a Tarragona el dia 5 de març.

Revisar els concerts educatius

Una de les principals peticions, tant de l'AMiPA com del sindicat, és la revisió dels concerts educatius i del decret que protegeix aquests centres "semiprivats". Des de l'escola la Vitxeta, demanen explicacions perquè "moltes escoles públiques tenen una o dues línies i les concertades surten amb tres línies".

En concret, han esmentat els col·legis Pare Manyanet, La Salle i Sant Josep de Reus que ofereixen 50 places, quan els públics disposen màxim de 40. "El decret és molt perjudicial perquè blinda la concertada i no deixa desenvolupar la pública en condicions", han valorat.

Un dels membres de l'AMiPA, Marc Domingo, ha recalcat que l'escola concertada ha crescut en els últims deu anys, passant de dues a tres línies d'I3. "Si hi ha sobreoferta a la concertada i retallen la pública, no té sentit". Així mateix, Analía Arispón recorda que "es van fer els convenis en un moment d'elevada natalitat" i si ara "l'excusa del departament és la segregació escolar, s'haurien de revisar".

Enric Armengol, portaveu d'USTEC·STEs, ha denunciat, alhora, que els SSTT d'Educació a Tarragona els "neguessin la participació de les Taules de Planificació del mes de desembre, en què es va decidir 'per unanimitat' tancar la línia de la Vitxeta", quan hi ha una normativa que obligaria a la presència dels representants de totes les parts implicades.

Membres del sindicat de treballadors d'Ensenyament a la demarcació de Tarragona també lluiten contra les retallades públiques Foto: Sandra Pérez

Millora de l'educació pública

La mobilització també pretenia lluitar contra les retallades a totes les escoles públiques de Catalunya i demanar que es mantingui el mateix criteri del curs 2023-2024 pel vinent. “Crec que hauran de fer marxa enrere perquè no trobaran justificació al fet que aquest curs vam sortir amb 19 alumnes per aula i el 2024-25 vulguin sortir a 20, quan des de Barcelona sempre s’indica el contrari", ha afegit Domingo.

Els representants de les famílies reusenques són optimistes, perquè comparteixen argument amb l'Ajuntament i el sindicat dels treballadors i estan convençuts que és el correcte. L'objectiu és aconseguir que el departament d'Ensenyament es retracti abans del 6 de març, perquè és quan s'iniciaran les sol·licituds de preinscripció.

A més, en el cas de la Vitxeta de Reus, han exposat que tancar una línia "perjudicaria el projecte de l'escola perquè són comunitat d'aprenentatge i, com a tal, el 'projecte d'espais' a Infantil deixaria de funcionar". I, més enllà dels recursos, afectaria el claustre amb retallades en el professorat.

Representants de l'AMiPA i del sindicat han traslladat les seves demandes a la secretaria del departament Foto: Sandra Pérez

Arxivat a