1 de 10

La Fundació Vilaniu incorpora un programa pioner amb gossos a les residències de Valls

S'ha comprovat que el contacte físic amb l'animal aporta nombrosos beneficis, entre ells la millora de l'estat d'ànim de les persones

per Albert Oliva, 30 de març de 2022 a les 16:30 |

Les residències Monserrat Cuadrada i Alt Camp de la Fundació Vilaniu per a la Dependència han incorporat als seus dos centres geriàtrics de Valls el programa d'intervenció assistida amb gossos. La proposta l'impulsa l'entitat Tan Amigos amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran.

 

Cada setmana, un equip de professionals de Tan Amigos es desplaça amb gossos fins a una de les dues residències per dur a terme una teràpia que, comptant amb els animals com a facilitadors, està especialment indicada per a persones en edat avançada.

 

S'ha comprovat que el contacte físic amb l'animal aporta nombrosos beneficis, entre ells la millora de l'estat d'ànim de les persones que viuen en una residència. Així, els gossos demostren el seu afecte sense importar l'edat, l'estat de salut o la personalitat i ajuden d'aquesta manera que els avis i àvies guanyin en major autoestima. Els gossos, amb els seus jocs, fomenten també el bon humor i a la vegada contribueixen al contacte social entre residents i també amb el personal i monitors dels centres.

 

La intervenció amb un gos i tenir cura de l'animal durant les sessions, ofereix l'oportunitat de responsabilitzar-se'n durant una estona i això és especialment beneficiós, ja que augmenta la percepció que tenen les persones grans sobre les seves pròpies capacitats. El contacte amb animals atreu l'atenció i estimula així la ment a través dels sentits de la vista, el tacte, l'olfacte i l'oïda. En aquest sentit, els últims estudis indiquen que acariciar, tocar o abraçar un animal aporta beneficis directes a la salut al reduir l'estrès i disminuir la pressió arterial.

 

A la vegada, el contacte amb un gos esdevé una oportunitat per motivar el treball de mobilitat i fer-ho d'una manera lúdica i entretinguda. D'altra banda, els moviments i el joc del gos atreuen l'atenció i desperten l'atenció i, de la mateixa manera, això pot portar records de situacions amb mascotes del passat. Recordar els vells temps sempre és positiu per a les persones grans perquè recorden les seves mascotes amb gran afecte.

 

El projecte neix el 2004

Proyecto Tan Amigos promou des de l'any 2004 intervencions terapèutiques i educatives assistides amb gossos i actualment desenvolupa activitats setmanalment en més de 30 centres, atenent a persones de diversos perfils i amb 13 programes d'intervenció diferenciats. Així, a més de gent gran, el Projecte Tan Amics també realitza teràpia amb animals a persones amb diversitat funcional o en risc d'exclusió social, atenent cada setmana a més de 500 persones.

 

Tan Amigos està format per un equip interdisciplinar amb formació universitària especialitzada (veterinària, magisteri, fisioteràpia, educació social, integració social, màster en unitats canines...) que ha permès al llarg de 17 anys d'activitat el desenvolupament de programes d'intervenció diferenciats i adaptats a cada centre i tipus d'usuari.

Participació