1 de 10

Satisfacció general en el primer simulacre d'accident químic amb alertes a Tarragona

S'ha estrenat el servei d'avís a telèfons mòbils | La Generalitat preveu fer un altre exercici com aquest el 2023

per Jordi Olària Gras, 2 de novembre de 2022 a les 19:40 |

Aquest dimecres a la tarda s'ha dut a terme el simulacre d'accident químic més gran fet mai a Catalunya. Ha servit per posar en marxa el sistema d'avisos a telèfons mòbils com a mesura d'alerta per a la població. Ha afectat cinc municipis de la regió de Tarragona amb un total de 65.000 persones dins de l'àrea d'influència.

 

Protecció Civil i el consell assessor del Plaseqta —integrat principalment per càrrecs polítics— n'han fet una valoració positiva sobre el terreny. Entre altres indicadors, s'ha rebut una cinquantena de trucades al 112 relacionades amb les sirenes d'avís. Una xifra que les institucions valoren positivament.

 

Segons apunten, demostra que el gruix de la població afectada estava assabentada del simulacre o que ha sabut reaccionar-hi quan s'hi ha trobat. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que es treballarà per fer un segon simulacre l'any vinent, 2023, al Polígon Nord de Tarragona. Més enllà de la població en general, l'exercici s'havia programat per valorar la reacció d'àmbits com el comerç o les activitats extraescolars.

 

Primer simulacre d'accident químic amb avisos a mòbils

En situacions com aquesta, l'ordre bàsica és el confinament i, per fer-ho més extensiu a la població, s'havia tractat prèviament amb les empreses més grans. Port Aventura, algunes petroquímiques i cadenes de supermercats havien de servir d'exemple per a la resta de ciutadans. L'experiència a peu de carrer, i la que han transmès diversos testimonis presencials és que, en general, els negocis han col·laborat amb el simulacre.

 

A la pràctica no s'obligava a reaccionar com en una situació real, motiu pel qual el seguiment ha variat d'un punt a un altre en situacions concretes. Hi ha hagut zones, o fins i tot comerços o establiments puntuals, que sí que han confinat l'espai, amb la clientela i els vianants de la zona a dins. Altres han optat per llegir un comunicat explicatiu, però sense arribar a tancar el negoci.

 

Taula de la sala de gesti de crisi en el simulacre d'accident qumic celebrat el 2 de novembre del 2022
Des de les institucions es fa una valoració positiva del simulacre d'aquest dimecres | ACN

 

Les institucions han destacat especialment que hagin funcionat correctament les 20 sirenes que havien de sonar, i que la majoria de missatges a mòbils s'ha rebut. En el cas d'aquest dimecres, els equips i serveis d'emergència no s'han desplegat completament.

 

Sí que ho ha fet Protecció Civil, amb una cinquantena de voluntaris i tècnics. També els Mossos d'Esquadra i les policies locals per reforçar el missatge i ajudar en el dispositiu. La resta de serveis no s'han desplegat perquè l'exercici tenia per objectiu la població corrent.

 

Ha consistit en simular una fuita de clor en una empresa del polígon químic sud de Tarragona. El simulacre afectava 20 de les 45 sierenes que Protecció Civil té al voltant dels polígons petroquímics de la regió. Són les que cobreixen els barris de Ponent de Tarragona i les urbanitzacions Covamar i Mirador de Salou.

 

També afecten una part del polígon Alba de Reus i els municipis de la Canonja i Vila-seca, la Pineda inclosa. Les darreres setmanes s'havien editat uns 40.000 fulletons i 1.300 cartells amb informació sobre el simulacre.

 

També se n'ha fet difusió a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Durant el mes passat es van fer xerrades i sessions informatives per a la ciutadania i cursos de formació als voluntaris de Protecció Civil i els agents de les policies locals.

Participació