La Comunalitat acorda el primer contracte de Masoveria Urbana al centre de Valls

A la capital de l'Alt Camp hi ha vora un miler d’habitatges buits

10 de gener del 2023

La Comunalitat de Valls ha demostrat que hi ha múltiples maneres de regenerar la vida al centre històric de la ciutat. En aquest sentit, ha arribat a un acord per a fer possible el primer contracte de masoveria urbana al municipi. La cessió de l’habitatge tindrà una durada de 5 anys i permetrà habitar un pis en una de les zones més degradades i en situació d'emergència de la capital de l'Alt Camp.

 

El servei de masoveria urbana posa en contacte propietaris d’habitatges de Valls amb necessitat de rehabilitació amb persones interessades en la masoveria que vulguin fer-se càrrec de la gestió i rehabilitació d’un habitatge. En aquest servei es duu a terme una valoració de l’immoble on es concreten les necessitats de rehabilitació de forma específica, es busquen les persones masoveres adequades per a cada projecte i es redacta un contracte de masoveria urbana on consta el projecte tècnic, econòmic i financer de cada cas.

 

Aquest nou projecte de la Comunalitat de Valls no es fa sol, però. Arriba després d’un treball conjunt entre l’Associació Egueiro, la cooperativa Eixam Arquitectures; responsable de l’estudi tècnic i dels tràmits administratius referents a l’habitatge i de MilMans Assessoria que ha dut l’assessorament jurídic de tot el procés.

 

Segons els seus impulsors, «gràcies a aquest contracte de Masoveria Urbana el jove que habitarà el pis tindrà una carència de lloguer equivalent al cost de la intervenció i un posterior lloguer assequible».

 

Un model alternatiu

La proposta impulsada per la Comunalitat de Valls es basa en un model alternatiu d’habitatge millora i dota de noves possibilitats els habitatges buits de la zona, «evitant així la degradació del centre històric i dotant de vida el barri» difonen els impulsors.

Persones als arcs del celler del Paborde de Valls
Imatge de la roda de premsa de presentació del projecte | Cedida

Per aquest motiu, des del projecte es fa una crida als ciutadans de Valls que disposin d’habitatges buits i no disposen dels recursos necessaris per assumir les reformes a posar-se en contacte amb la Comunalitat de Valls visitant les seves oficines al carrer Sant Antoni, 17 de dilluns a divendres de 9.00 h a 14.00 h i de dilluns a dijous de 16.00 h a 19.00 h sense cita prèvia, a través de les xarxes socials (@vallscomunal) o a través del número 722 710 357.

 

Edificis deshabitats

A Valls hi ha vora un miler d’habitatges buits. El fet que hi hagi habitatges buits a les ciutats sovint es deu al mal estat d’aquests per la falta de manteniment. Sense una inversió per part de la propietat, que no sempre pot assumir la reforma, apareix la dificultat de vendre o llogar aquests edificis, que tampoc són atractius pels possibles compradors o llogaters per l’estat en què es troben. 

 

En aquest sentit, la masoveria urbana és un pacte, que es formalitza en forma de contracte, entre la propietat d’un habitatge i les persones que l’habitaran per cedir-los-en l’ús durant un temps acordat a canvi de què aquestes persones assumeixin la rehabilitació i manteniment de l’immoble amb una inversió de temps, material i recursos humans. És una eina per evitar la desocupació permanent dels habitatges la masoveria ofereix a persones amb dificultats d’accés a l’habitatge la possibilitat d’optar-hi i, a la propietat, la de recuperar l’immoble rehabilitat després del temps acordat.