La reforma del barri del Carme de Reus, aprovada malgrat les reserves de l'oposició

Els grups han apuntat aspectes del projecte que no els convencen, però han prioritzat la reforma de la zona com a objectiu positiu

20 de gener del 2023

Sense cap vot en contra i gairebé per unanimitat, l'Ajuntament de Reus ha donat llum verda al conveni per a la reforma urbanística del barri del Carme. El govern va presentar aquest dijous el projecte, i ara el ple ha aprovat adherir-se al conveni acordat amb l'Institut Català del Sòl i el Servei Català de la Salut. Amb uns nou milions d'euros, la planificació estableix construir-hi un CAP, un aparcament municipal subterrani i 70 pisos, la majoria dels quals, de mercat lliure.

 

El ple d'aquest divendres ha començat recordant i homenatjant Carmina Pozuelo, regidora del PSC que va traspassar el passat 31 de desembre. S'ha guardat un minut de silenci en honor seu, i l'alcalde, Carles Pellicer, ha col·locat una rosa blanca a la seva cadira.

 

El plenari ha seguit l'ordre del dia previst, però amb diversos entrebancs i talls pel que fa a l'emissió de la sessió per internet. Durant els primers punts, el govern ha rebutjat les al·legacions rebudes a les ordenances fiscals, darrer tràmit necessari per aprovar-les definitivament.

 

El projecte del Carme no convenç, però rep suports

El següent debat ha sigut l'adhesió al conveni per al barri del Carme. Per part de l'oposició, el regidor no adscrit, Raúl Meléndez, hi ha votat a favor perquè el considera positiu per la zona. Tot i això, ha deixat clar que hi ha aspectes que no el convencen.

 

Concretament, que es planifiqui habitatge privat en terrenys públics, i més tenint en compte que el promotor serà l'Institut Català del Sòl. Tampoc està d'acord en aportar 3,5 milions d'euros «per a la construcció d'un altre pàrquing municipal». També hi ha votat a favor Cs, per les actuacions que estableix el conveni en clau urbanística, sanitària i d'habitatge.

 

La portaveu, Débora García, apunta que generalment no estan d'acord amb la planificació d'aparcaments del govern. En aquest cas, en canvi, el consideren justificat a causa de la futura construcció del CAP. A grans trets, García veu l'obra com una bona manera de revitalitzar el barri.

 

L'oposició aprova el projecte amb reserves

La CUP ha considerat que «no hi podem votar en contra, però tampoc a favor perquè hi ha moltes incerteses». La regidora Mònica Pàmies ha apuntat que el conveni «no garanteix un percentatge de zona verda, ni l'ús del pàrquing al veïnat i als habitatges».

 

També ha criticat que «no garanteixen que s'executi el projecte perquè depèn del pressupost de tres ens diferents». Per tot plegat, els cupaires s'han abstingut a la votació. La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha assegurat que tots els dubtes que ha plantejat la CUP quedaran resolts quan es desplegui el conveni i es concretin els projectes inclosos.

 

El PSC hi ha votat a favor, segons la regidora Anabel Martínez, «per coherència», després d'haver reclamat durant anys el desdoblament del CAP Sant Pere. «Aquest mandat no es podrà fer res, serà el següent», ha subratllat. Com també ha fet Meléndez, la regidora socialista ha reclamat que es revisi a l'alça la proporció d'habitatge destinat a la protecció oficial.

 

El vial entre els carrers del Vent i de Sant Jaume no ha quedat descartat

Durant la presentació del conveni per part de la regidora d'Urbanisme i Mobilitat ha mencionat una altra zona on es preveu actuar urbanísticament del barri del Carme. Es tracta d'un conjunt d'edificis situats entre el carrer de Sant Jaume i el del Vent que formen el Programa d'Actuació Urbanística (PAU) 11 de Reus. Aquesta nomenclatura serveix per organitzar la planificació urbana dels municipis.

 

Per exemple, la construcció d'habitatges, el pàrquing i el CAP previstes a l'actual zona blava implica els PAU 12, 13, 14 i 15. El número 11 preveu, des de fa anys, enderrocar diversos edificis afectats per expropiacions i obrir un passatge que connecti els dos carrers. Es tracta d'un plantejament de l'any 2004, arran del primer Pla de Barris.

 

No s'ha executat mai i, de fet, l'any 2018 encara es va executar l'última expropiació pendent. Dijous, durant la presentació del conveni per als habitatges, l'aparcament i el CAP, per part de la premsa es va preguntar si aquest número PAU 11 hi quedaria inclòs. Aquest divendres, Berasategui ha insistit que «es gestiona de manera diferenciada».

 

Tot i això, al ple sí que ha detallat que l'actuació que es preveu «segueix el patró de prioritzar la regeneració urbana i la connectivitat». En aquest sentit podria encaixar-hi la planificació establerta fa anys. Dels edificis afectats, un dels que correspon al carrer del Vent ja es va enderrocar per necessitat.

 

Actualment és un solar tancat amb una paret on s'ha pintat un mural amb la Mulassa i dos dels Nanos. Per part de l'associació de veïns l'Harmonia del Carmes'ha reclamat repetidament que s'alliberi una part dels edificis afectats pel pla.

 

El plantejament de l'entitat és que no cal enderrocar tots els immobles afectats per fer un vial, sinó que amb dos n'hi hauria prou. Des de l'Harmonia del Carme es quantificava en una vintena les famílies afectades per aquest pla si no es modificava la planificació urbanística.