El Baix Penedès rep 233.000 euros del SOC per impulsar la creació d'ocupació

Després de vuit anys intentant-ho, la comarca ja forma part del programa 'Treball a comarques'

24 de gener del 2023

La Generalitat de Catalunya va impulsar el 2008 el programa 'Treball a comarques' a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Una iniciativa amb la qual es volia donar suport als territoris amb més necessitats ocupacionals i econòmiques. Després de diversos anys en què el programa es desenvolupava en set comarques, l'últim any se n'han sumat cinc més, entre elles, el Baix Penedès.

 

El perquè el Baix Penedès, la comarca amb més atur a Catalunya, no formava part del programa no el troba ningú. «Fa vuit anys vam anar a reclamar al SOC la inclusió en aquest programa, però ens deien que no», explica Jaume Casañas, alcalde de Cunit. Des d'aleshores, aquesta ha estat una petició constant de la comarca, que finalment va obtenir fruits a la convocatòria del 2022.

 

El Baix Penedès, l'Alt Urgell, el Berguedà, el Pallars Sobirà i el Priorat són les cinc comarques que s'han sumat a la iniciativa. S'afegeixen així a l'Anoia, el Baix Ebre, el Montsià, el Pallars Jussà, la Ribera d'Ebre, el Ripollès i la Terra Alta. El fet de pertànyer al programa garanteix l'arribada de subvencions per destinar a la dinamització ocupacional del territori.

 

Una primera subvenció de 233.000 euros

En aquest primer any ja s'ha confirmat una subvenció de 233.000 euros del SOC, que servirà per impulsar diverses actuacions. Per una banda, ja s'han contractat tres prospectors d'empresa, dos orientadors laborals i un tècnic de governança. El seu treball serà coordinar els catorze municipis i fer una prospecció a les empreses de la comarca.

 

«Aprofundir en el coneixement productiu servirà per fer un millor disseny de les polítiques d'ocupació», afirma Joan Sans, president del Consell Comarcal. A partir de les necessitats que es detectin a les empreses de la comarca, s'orientarà el dispositiu d'inserció laboral. Per a fer-ho ja estan prevists diferents tallers competencials dirigits a la població desocupada.

 

L'objectiu final és casar els llocs de treball que es necessiten sobretot als polígons industrials, amb la formació dels aturats. «Tot això també s'ha de coordinar amb un desenvolupament dels polígons i l'arribada de noves empreses», ha afegit l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez. Un treball que depèn dels consistoris, però també de la Generalitat, recorda.