1 de 10

Comencen les obres de remodelació de la plaça del Víctor de Reus

Els treballs, que formen part de la primera fase de l'actuació, tenen un pressupost de 655.000 euros

per Antonio Ramos Llauradó, 31 de gener de 2023 a les 13:00 |

L’Ajuntament de Reus ha iniciat aquesta setmana les obres de la primera fase d'urbanització de la plaça del Víctor i el seu entorn, executades per l'empresa Artifex Infraestructuras SLU i que tenen un pressupost de 655.021,40 euros. El projecte, redactat per l’estudi d’arquitectura Batlle i Roig, defineix la plaça del Víctor com un element articulador i com a punt de connexió amb el Centre Cívic Gregal.

 

L’àmbit d’actuació del projecte es divideix en dues fases, que s’executaran separadament. La primera, que ha començat aquesta setmana, inclou la plaça del Víctor i trams dels carrers Ample, Miró i Santa Helena. La segona, que encara no té data, inclou la connexió amb el futur Centre Cívic Gregal, a través del carrer Alt de Sant Josep, el carrer de Castellvell i la connexió amb la plaça del Pintor Ferré Revascall.

 

Segons ha explicat l'Ajuntament de Reus, «el projecte avança en la voluntat transformadora tant pel que fa a la mobilitat com a l'ordenació de l'espai públic, la millora de la connectivitat o la integració de l'espai». Les solucions constructives van en concordança amb les de les futures fases del projecte de pacificació del carrer Ample.

 

En aquest sentit, hi ha diferents objectius concretats: millorar la qualitat ambiental i paisatgística preservant la vegetació existent i introduint noves espècies i zones verdes; introduir noves solucions de drenatge sostenible; potenciar la diversitat d’usos i usuaris per evitar l'incivisme; millorar l’accés a la part posterior de la plaça; posar en relleu el patrimoni cultural i històric; i potenciar l’ús de les noves tecnologies dins del projecte Reus Smart City.

 

Les actuacions a plaça del Víctor i carrer Ample

En aquest àmbit s’empra com a material principal el granit en la zona central al voltant de la font de Neptú com a punt central i diferencial, mentre que en la resta de l’àmbit s’empra un paviment de llambordes de formigó, el mateix amb què s’està pavimentant la resta del barri per assegurar així la integració en el conjunt. Tot l’àmbit canvia la seva secció i passa a plataforma única per tal de donar al vianant més espai i protagonisme.

 

En aquest sentit, es manté la cota actual de la plaça i se soluciona el desnivell entre el centre i la façana sud-est mitjançant un banc de granit vorejat per graons a una banda i un tram en pendent a l’altre. La forma circular de la Font de Neptú i de la pèrgola existents en la plaça condicionen l’espai al seu voltant i per aquest motiu el projecte reconeix aquest fet i l’integra en les solucions proposades a través de la pavimentació i mobiliari.

 

Per tal de solucionar els problemes actuals de comunicació amb la part posterior de la plaça es proposa l’enderroc parcial de la jardinera de la pèrgola per obrir un pas així com un reencaix dels accessos a la zona de la pèrgola. El projecte també reordena l’espai generant diversos punts d’estada repartits per tot l’àmbit, afavorint així l’ús de la plaça en diverses maneres i evitant la concentració de les zones de seure exclusivament sota la pèrgola.

 

Finalment es renova l’enllumenat de la plaça i la font de boca existent; i es preveu ampliar la jardineria existent.

 

Els carrers adjacents

Els carrers de Miró i Santa Helena formen part del teixit intern del barri on ja s’han dut a terme nombroses operacions de reurbanització. El projecte adopta els criteris fixats per donar continuïtat: secció en plataforma única, calçada central per al trànsit de vehicles asfaltada, voreres laterals pavimentades amb llamborda de formigó, entre altres.

 

Igualment, la reforma dels carrers Alt de Sant Josep i de Castellvell (objecte d’una futura licitació) també seguiran els mateixos criteris aplicats als carrers de Miró i de Santa Helena.

Participació