1 de 10

Anuncien la data per fer el simulacre del sistema d'alertes a mòbil a Tarragona

El nou sistema ha entrat en funcionament aquest dimecres després que s'hagi fet efectiu el traspàs de competències per part del govern espanyol

per Antonio Ramos Llauradó, 1 de febrer de 2023 a les 14:50 |

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que en els pròxims quatre mesos Protecció Civil farà quatre simulacres arreu del territori per provar el nou sistema d'alertes per mòbil davant d'una emergència, que ha entrat en funcionament aquest dimecres després que s'hagi fet efectiu el traspàs de competències per part del govern espanyol.

 

A Tarragona, el Penedès i les Terres de l'Ebre es farà el 12 d'abril. Amb aquest nou sistema, els ciutadans de la zona afectada rebran un missatge quan s'activi una alerta davant de casos «concrets» d'emergències greus, com un incendi, un accident o un desastre natural. En les pròximes setmanes s’iniciarà una campanya de difusió a la població que explicarà com funcionarà aquest sistema d’alertes perquè la ciutadania en tingui coneixement.

 

Les proves del nou sistema d'alertes per mòbil a la resta de Catalunya es faran el 28 de febrer a Lleida, els Pirineus i l'Aran, el 27 d'abril a la Catalunya central i Girona i, finalment, el 31 de maig a Barcelona.

 

El sistema d'avisos només s'activarà en cas d'emergència

El titular d'Interior ha explicat aquest dimecres que l'instrument no s'utilitzarà per informar ni per donar avisos de servei, sinó que només s'activarà en cas d'emergència i, en concret, «quan hi ha alertes que comporten l'activació dels ciutadans». En aquests casos, la població afectada rebrà un missatge on s'informarà de l'alerta i se li donarà instruccions a seguir.

 

El missatge arribarà als telèfons que es trobin dins l'àrea d'influència de l'emergència i s'anirà reproduint en els mòbils mentre estigui activa, segons ha detallat el conseller. El Departament d'Interior també ha concretat que els missatges contindran el missatge 'Alerta de Protecció Civil' i un text en què s'identificarà el tipus d'emergència, la zona concreta d'afectació i les recomanacions a la població.

 

Les alertes es generaran en els dos idiomes oficials i, segons Interior, si s'escau, també en anglès. Amb tot, el Departament ha afirmat que el sistema és útil en situacions d'emergència «greu», perquè permet avisar «a molta població en un període curt de temps». Cal recordar que el primer cop que es va posar a prova a Catalunya va ser en el simulacre de confinament per accident químic del passat 2 de novembre a la zona de Tarragona.

Participació